מבאפט ועד בזוס: כך משלמים האנשים העשירים ביותר בארצות הברית מס אפסי
מבאפט ועד בזוס: כך משלמים האנשים העשירים ביותר בארצות הברית מס אפסי
תחקיר של פרופובליקה חושף כי 25 האנשים העשירים ביותר בארצות הברית שילמו בשנים 2018-2014 רק 3.4% מס פדרלי, לעומת 14% ששילם משק הבית החציוני. איך הם עשו את זה? בין היתר בזכות העובדה שהם לא משכו משכורות גבוהות
25 העשירים הגדולים ביותר בארצות הברית שילמו בממוצע מס פדרלי בגובה 3.4% בשנים 2018-2014, זאת לעומת 14% מס פדרלי ששילם משק הבית החציוני במדינה, כך עולה מתחקיר החושף אלפי החזרי מס שהגיעו לידי ארגון התקשורת פרופובליקה. הונם המצטבר של אולטרה-עשירים אלו, שכוללים שמות כמו מייקל בלומברג, אלון מאסק, ג'ף בזוס, קרל אייקן, ג'ורג' סורוס וורן באפט, הסתכם ב-2018 בלא פחות מ-1.1 טריליון דולר.
לאורך השנים שיעורי המס הנמוכים שענקיות המשק האמריקאי שילמו עמדו לבחינה. אמזון, נייק, פדקס, שברון, נטפליקס וסיילספורס הן רק קומץ קטן של חברות שידועות בכך שהן מצליחות לשלם מס פדרלי אפסי או קרוב לכך.
מהמסמכים עולה תמונה עגומה שהיתה בשנים האחרונות סוד גלוי ומטריד – ככל שהונך גדול יותר, כך נראה שתשלם פחות מסים באמצעות צבא של אנשי מקצוע מיומנים שבלהטוטים חשבונאיים משחררים מעולו של המס.
הניתוח של פרופובליקה מראה כי האמריקאים העשירים במדינה שילמו מסים רק על חלק קטן מעושרם - 13.6 מיליארד דולר מסים על הון של 401 מיליארד דולר. אך אף שהנשיא ג'ו ביידן שוקל להעלות את המס על העשירים מ-37% ל-39.2%, ולמרות קריאות של חלק מהאולטרה-עשירים לעשות כך, הניתוח של פרופובליקה מדגיש אמת אחת - גם אם יעלו את שיעורי המס, הדבר לא ישפיע מהותית על עשירי אמריקה. זאת משום שהם פועלים באופן שיטתי לקזז את ההכנסות המדווחות שלהם.
החזרי מס של פרטים הם חסויים, ובפרופובליקה לא הסבירו כיצד הגיעו לידיהם רשומות המס של העשירים. עוד הוסיפו כי החליטו לפרסם במתינות ובזהירות את המסקנות מהרשומות בשל מה שהם רואים כ"אינטרס ציבורי מהותי". כל מי שרשומותיו הגיעו לפרופובליקה קיבל אפשרות להגיב על הניתוח.
הדליפה האדירה בדיווחי מס הגיעה לידי פרופובליקה בעיתוי המושלם ביותר, בימים בהם המאבק על העלאת המס לעשירים נמצא בלב השיח הציבורי בארצות הברית. ממשל ביידן רואה בפעולות אסרטיביות יותר שיבטיחו תשלומי מס הוגנים על ידי המאיון העליון את הדרך לשוויון, את האמצעי שישלם את תוכנית התשתיות העצומה שלו ואת הכלי שיסייע לטפל בגירעון.
באפט שילם את שיעור המס הנמוך ביותר
המיליארדר ששילם את שיעור המס הנמוך ביותר היה וורן באפט, שלפי הניתוח שילם רק 0.1% מהעושר שצבר ב-2014 עד 2018. עושרו של האורקל מאומהה עלה בשנים המדוברות בלא פחות מ-24.3 מיליארד דולר, בעוד שווי המסים המצטברים שעליו דיווח ששילם הסתכם ב-23.7 מיליון דולר. נתונים אלו של התחמקות יצירתית מופתית מפתיעים במיוחד לאור העובדה שבאפט עצמו הפך במשך השנים לאחד המיליארדרים הבודדים שקראו בגלוי להעלאת המסים עבור העשירים.
ג'ף בזוס כצפוי מככב גם הוא ברשימה זו. אמזון, החברה שייסד ומשמש המנכ"ל שלה מראשיתה, ידועה בתשלומי המס האפסיים ששילמה לאורך השנים. זאת אף שמדובר באחת החברות הגדולות בעולם, והיא נסחרת לפי שווי שוק של 1.65 טריליון דולר.
מהניתוח של פרופובליקה עולה כי בזוס, שביום שני האחרון הודיע כי הוא ימריא לחלל ביולי בחללית הנוסעים הראשונה של החברה בבעלותו, בלו אורג'ין, שילם אפס דולרים במס פדרלי ב-2007. זו כמובן לא היתה השנה היחידה שבה הוא הצליח לרשום הישג מרהיב כזה, אך היא בכל זאת ראויה לציון. זאת משום שלא רק שהונו זינק באותה השנה ב-3.8 מיליארד דולר, והוא בפועל דיווח על הכנסות של "רק" 46 מיליון דולר, אלא שמיומנות הקיזוז שנקט היתה כה יעילה שהוא אף קיבל זיכוי מס בשווי 4,000 דולר על ילדיו. בסך הכל בשנים 2018-2006 עושרו של בזוס זינק ב-126 מיליארד דולר, בעוד הוא עצמו דיווח בסך הכל על הכנסות של 6.5 מיליארד דולר, עליהם שילם בסך הכל 1.1% מס פדרלי.
בעוד שאת הכלים המרכזיים לביצוע ההפחתות והקיזוזים השונים טרם חשפו בפרופובליקה, ניכר כי שתי שיטות עיקריות כיכבו בדיווחי המס של המיליארדרים. הראשונה, הם פשוט לא משכו משכורות גבוהות, אם בכלל. כך למשל בזוס שילם לעצמו רק 80 אלף דולר בשנה על עבודתו כמנכ"ל. 25 אולטרה-עשירים דיווחו על הכנסות משכר בסכום של 158 מיליון דולר ב-2018, שהיוו רק 1.1% מכל ההכנסות שלהם באותה השנה.
בלומברג מדווח על הכנסות גבוהות
עם זאת לא כולם כך. בקרב 25 העשירים ביותר, מציינים בפרופובליקה, תשעה דיווחו ב-2018 על הכנסות של מעל לחצי מיליארד דולר, ושלושה דיווחו על הכנסות הגבוהות ממיליארד דולר.
כך למשל הם מציינים כי מייקל בלומברג מדווח לעתים קרובות על הכנסות גבוהות מכיוון שרווחי החברה הפרטית שבשליטתו זורמים בעיקר אליו. כך בשנים 2018-2014 הוא דיווח על 44.5% מההון שהכניס (10 מיליארד דולר), אך הפחתות שונות מסייעות לו לשחוק את שיעורי המס שהוא שילם ל-1.3% בלבד.
בתגובה לתחקיר נמסר מטעמו של בלובמרג כי הוא תומך נלהב בהעלאת המס לעשירים, שהוא משלם את שיעור המס כחוק, והוסיף אזהרה: "בכוונתנו להשתמש בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו כדי לקבוע איזה גוף פרטי או ממשלתי הדליף את דיווחי המס ולדאוג כי יישאו באחריות".
שיטה עיקרית שנייה אותה מציינים בפרופבליקה היא שהחברות שבבעלותן לא מחלקות דיבידנדים. בברקשייר האת'וויי של באפט מדובר ממש בעיקרון, ובחברות הטכנולוגיה השונות מדובר באימוץ של אותו המודל. כשחברה לא משלמת דיבידנדים לבעלי המניות שלה, אלו לא צריכים לדווח או לשלם מס על רווחים שלא חולקו. אם היו החברות מחלקות דיבידנדים הדבר היה משמעותי במיוחד מבחינת חיובי המס, משום שרובם ככולם של בעלי החברות הנדונות מחזיקים בשיעור מהותי של מניות החברה.
לוקחים הלוואות בריביות אפסיות
איך בכל זאת מצליחים האולטרה-עשירים לחיות חיי נוחות ופאר אם הם לא מושכים משכורת מכובדת או זוכים לדיבידנדים? ובכן, הם לוקחים הלוואות בריביות אפסיות. על ההחזרים הם לא נדרשים להצהיר או לשלם מס ואין להם שום בעיה להעמיד ערבויות רבות לבנקים כדי לקבל הלוואות ענק. לעתים ההלוואות כה גדולות שהם אפילו מצליחים לרשום בשנה מסוימת הפסד לכאורה מול רשויות המס.
לעתים החברות עצמן מעמידות למייסדים שלהן קווי אשראי. כך למשל מציינים במחקר כי חברת טסלה דיווחה בדיווח שגרתי לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) כי מייסדה ומנכ"לה אלון מאסק העמיד 92 מיליון ממניות החברה שבבעלותו בשווי 57.5 מיליארד דולר כבטוחה להלוואות אישיות שלקח.
מאסק סירב להתייחס לתחקיר, אך תגובה מצד אייקן, שהונו מוערך ב-15 מיליארד דולר, מעניקה הצצה קטנה להלך הרוח הכללי. "יש סיבה שזה נקרא מס הכנסה", אמר בתשובה לשאלה אם לדעתו זה ראוי שהוא לא שילם מסים בשנים מסוימות. "הסיבה היא שאם אתה אדם עני, אדם עשיר או אם אתה חברת אפל - אם אין לך הכנסה, אתה לא משלם מסים. אתה חושב שאדם עשיר צריך לשלם מסים ויהי מה? אני לא חושב שזה ראוי. איך אתה יכול לשאול אותי את השאלה הזו?".