אנחת רווחה ביפן: הכלכלה התכווצה רק ב-3.9% ברבעון
אנחת רווחה ביפן: הכלכלה התכווצה רק ב-3.9% ברבעון
האנליסטים ציפו לירידה חדה יותר ברבעון הראשון, של 4.8%; כלכלן: "קצב ההתחסנות גבוה מהציפיות, והדבר מעלה את הסיכוי להתאוששות החל מהרבעון השלישי"
כלכלת יפן התכווצה ברבעון הראשון בשיעור נמוך מכפי שהעריכו בתחילה, דבר שהרגיע במידה מסוימת את החששות למיתון כפול בעוד המדינה מתמודדת עם מגבלות קורונה.
על פי הנתונים העדכניים שפרסמה היום הממשלה, התמ"ג התכווץ ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 3.9% לעומת הרבעון הרביעי של 2020. התוצאות עקפו את תחזיות האנליסטים שצפו ירידה של 4.8% והערכה מוקדמת של הממשלה שעמדה על מינוס 5.1%.
הגבלות הקורונה הנוכחיות אמורות להימשך עד אמצע יוני – כחודש לפני פתיחת האולימפיאדה. "כשמסתכלים על התחזית של הכלכלה, המצב לא נראה כל כך גרוע", אמר הכלכלן יושיקי שינקיט ממכון המחקר Dai-Ichi Life. "קצב ההתחסנות גבוה מהציפיות, וזה מעלה את הסיכוי להתאוששות החל מהרבעון השלישי".
ההתאוששות ביפן התעכבה מאז תחילת השנה בשל ההכרזות על מצב חירום בעקבות התפרצות הקורונה וההגבלות שהוטלו במטרה לבלום אותה. הממשלה בראשותו של יושיהידה סוגה ניסתה הפעם לכוון את מרבית ההגבלות למסעדות וברים, ואפשרה לרוב העסקים להמשיך ולפעול כרגיל. הגישה הזו מנעה מהכלכלה לקרוס, כפי שקרה בשנה שעברה, אך היא לא הצליחה לבלום כראוי את המגפה. במקביל, רק בשבועות האחרונים החל מבצע החיסונים לצבור תאוצה: במרץ ניתנו כמיליון מנות וכיום המספר עומד על 17 מיליון.
על אף שהמלחמה של יפן בקורונה עוד לא הסתיימה, יש סימנים לאופטימיות. כך למשל, ההתאוששות הכלכלית המהירה בארה"ב ובסין מחזקת את הייצוא היפני, והייצור במפעלים טיפס באפריל לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2019. כמו כן, נרשם שיפור בצריכה הפרטית.