התפקיד החדש של אנג'לינה ג'ולי: הצלת 125 מיליון דבורים
התפקיד החדש של אנג'לינה ג'ולי: הצלת 125 מיליון דבורים
השחקנית המפורסמת מצטרפת ליוזמה של האו"ם להכשרת נשים ככוורניות וכיזמות בתחום; המטרה: בניית 2,500 כוורות עד 2025
השחקנית אנג'לינה ג'ולי נרתמה למשימה חדשה – הצלת דבורים וקידום יוזמה של אונסק"ו, ארגון החינוך והמדע של האו"ם, להכשרת נשים ככוורניות וכיזמות בתחום.
לדברי ג'ולי, היא נמשכה לתחום מסיבות שונות. ראשית, בשל היותן של הדבורים חלק מהותי בשרשרת המזון שלנו שנמצאות תחת איום מצד פרזיטים, חומרי הדברה, מחסור בבתי גידול ושינויי האקלים; שנית, בשל הרצון לפתח רשת עולמית של נשים שיוכשרו להגן על תהליך ההאבקה החיוני. "יש כל כך הרבה דברים לדאוג להם ברחבי העולם והרבה אנשים חשים מוצפים מכל החדשות הרעות, כך שזו בעיה אחת שאנחנו יכולים לנהל", הסבירה בראיון למגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק". "כולנו יכולים להתערב ולקחת חלק".
שלושה מארבעת יבולי המזון המובילים לצריכה של בני אדם ויותר משליש משטחי החקלאות ברחבי העולם תלויים במידה מסוימת בהאבקה, כך לפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. לא מדובר רק בפירות, באגוזים ובירקות. הדבורים מאבקות גם אלפלפה, המשמשת כמזון לפרות, ויבולים המשמשים להכנת בגדים ותרופות. דבורי דבש לבדן מאפשרות בארצות הברית ייצור המוערך ב-20 מיליארד דולר, כך לפי נתוני איגוד הכוורנים האמריקאי. ההאבקה עוזרת לייצר מזון בשווי של יותר מ-200 מיליארד דולר ברחבי העולם.
אולם למרות החשיבות הגדולה, אוכלוסיית הדבורים הצטמצמה בעשור האחרון במדינות רבות, ובארצות הברית כשישה זני דבורים הוגדרו בסכנת הכחדה. "האבקה היא חיונית ביותר לחיינו ולסביבה, ועלינו להבין מדעית מה קורה כשמאבדים זאת. זה משהו שאפשר לעבוד עליו כדי לפתור אותו", אמרה ג'ולי.
ג'ולי הוכתרה לאחרונה כ"סנדקית" של יוזמה בשם "נשים למען דבורים". מדובר בתוכנית לחמש שנים שהשיקו אונסק"ו וחברת הקוסמטיקה הצרפתית גרלן (Guerlain), שגם תרמה כבר 2 מיליון דולר לטובת הכשרה ותמיכה ב-50 נשים כוורניות-יזמות, שיפעלו ב-25 שמורות שהוגדרו על ידי אונסק"ו בעולם. הנשים אמורות לבנות 2,500 כוורות עד 2025, ולהגן בכך על 125 מיליון דבורים. לפי הודעת החברה, השנה יוכשרו למשימה נשים מבולגריה, קמבודיה, סין, אתיופיה, צרפת, רוסיה, רואנדה וסלובניה, ובשנה הבאה יצטרפו גם נשים מפרו, אינדונזיה ומדינות נוספות.
ג'ולי תצטרף בחודש הבאה לעשר הנשים הראשונות ביוזמה ותעבור הליך הכשרה מזורז של 30 יום בפרובנס. "מה שמרגש בתוכנית הוא שאנחנו מגיעים עם פתרון ומעצימים נשים", הוסיפה ג'ולי, שכבר קרוב ל-20 שנה משמשת כשגרירה מיוחדת של האו"ם לענייני פליטים.
"הצעירים כיום כל כך משכילים ומודעים. הם מודעים לבעיות שעומדות בפני העולם שבו אנחנו חיים", המשיכה. "הם מוצפים, כך שאחד הדברים שאנחנו מעוניינים לעשות הוא להפוך את הפתרון לאפשרי ופשוט – להגן על הדבורים ועל הגיוון הביולוגי".