מס חדש מאיים להבריח את עשירי העיר ניו יורק לפלורידה וטקסס
מס חדש מאיים להבריח את עשירי העיר ניו יורק לפלורידה וטקסס
התקציב החדש של ניו יורק צפוי להקפיץ את המס שחל על בעלי הכנסה שנתית גבוהה ממיליון דולר לשיעור הגבוה ביותר בארה"ב כדי לסייע בכיסוי הגירעונות שיצרה המגפה. מומחה מס: "הניידות בעבודה רבה יותר כעת, אנשים יצביעו ברגליים"
עשירי העיר ניו יורק עשויים להידרש בקרוב לשיעור המס הגבוה ביותר בארה"ב. לפי הסכם המתגבש בין מושל ניו יורק אנדרו קואומו לחברי בית הנבחרים והסנאט, יעלה שיעור המס המוטל על עשירי העיר, זאת במסגרת תקציב בגובה 200 מיליארד דולר שצפוי לעלות להצבעה כבר בימים הקרובים — כך לפי גורם המעורה בדיונים, שצוטט בסוכנות בלומברג וביקש להישאר בעילום שם.
לפי אותו גורם, אם אכן יאושר ההסכם, שיעורי מס ההכנסה במדינה יעלו באופן זמני ל־9.65% מ־8.82% עבור בעלי הכנסה שנתית גבוהה ממיליון דולר. מדרגת המס הגבוהה ביותר בעיר ניו יורק עומדת על 3.88%, כך שהמיליונרים בעיר יעמדו בפני מס משולב של המדינה והעיר שינוע בין 13.5% ל־14.8%, זאת בהשוואה למס הכנסה בגובה 13.3% שמוטל בקליפורניה על תושבים עם הכנסה של מעל מיליון דולר ונחשב עד כה לשיעור המס הגבוה ביותר בארה"ב — כך לפי נתוני מכון המחקר Tax Foundation.
המחוקקים בניו יורק קרובים להסכמה על התקציב, שיכלול העלאה של מס חברות ומס הכנסה ב־4.3 מיליארד דולר בשנה. ההכנסה הנוספת הזו מיועדת לסייע לבתי הספר, למהגרים לא חוקיים ולעסקים קטנים, כך לפי דיווח השבוע ב"וול סטריט ג'ורנל". ממשל קואומו ומנהיגי המחוקקים לא מסרו תגובתם.
המושל המותקף, שתלויות נגדו מספר האשמות על הטרדה מינית וטענות על ניסיון לטייח את היקף התמותה מקורונה במדינה, טען שלשום בשיחה עם עיתונאים כי "הושגה הסכמה רעיונית בכל הנושאים" והוסיף כי העסקה הזו היא "התקציב המורכב ביותר שעשינו אי־פעם".
המחוקקים בניו יורק הם האחרונים עד כה שמכוונים נגד העשירים בתגובה להרס הכלכלי שהביאה עמה מגפת הקורונה. אולם, החשש הוא שהמסים הגבוהים יבריחו את התושבים המבוססים למקומות שבהם לא יידרשו לשלם כל כך הרבה, כמו טקסס או פלורידה, ובכך יסכנו את תקציבי העיר והמדינה.
"משבר פיסקאלי למדינה"
המגפה כבר הובילה להגירה זמנית מערים גדולות כמו ניו יורק וסן פרנסיסקו לטובת מגורים בבית שני במקומות אחרים. מנהיגי הקהילה העסקית של ניו יורק וקואומו בעצמו הזהירו שהעלאת המסים על העשירים עלולה למנוע מהעובדים לשוב למדינה לאחר סיום המגפה ואף תעודד חברות לעזוב.
"אנחנו חוששים שהמס הזה על המרוויחים הגבוהים יוביל להפסד כספים למדינה", הגיבה קתרין ווילד, נשיאת ארגון Partnership for New York City, שעם חבריו נמנים הבנקים ג'יי.פי מורגן וגולדמן זאקס. "הם והחברות שבבעלותם מעבירים את הפעילות לפלורידה ולמדינות אחרות עם שיעורי מס נמוכים יותר וזה יוביל בשנים הבאות להפסד כלכלי לעיר ולמשבר פיסקאלי למדינה", הדגישה.
ההסדר המתגבש בניו יורק ייצור שתי מדרגות מס חדשות. לפי התוכנית המוצעת, על בעלי הכנסה של 5־25 מיליון דולר יוטל מס בגובה 10.3% בעוד שבעלי הכנסה שנתית של מעל 25 מיליון דולר ישלמו מס בשיעור של 10.9%. השיעורים החדשים יהיו בתוקף עד 2027, כך לפי התוכנית.
המסים מהווים את אחת מנקודות המחלוקות העיקריות בין המושל ובית הנבחרים. הצעת התקציב שהגיש קואומו בינואר כללה תוספת של 1.5 מיליארד דולר בהכנסות ממסים, אך זה היה לפני שהמדינה ידעה כמה תקבל במסגרת תוכנית הסיוע הפדרלית. רוברט מוחיקה, מנהל מחלקת התקציב במדינה מסר בשבוע שעבר כי ניו יורק תקבל 12.6 מיליארד דולר בלבד מתוך 15 מיליארד דולר שקיוותה לקבל מתוכנית הסיוע הפדראלית, כך שנותר חור תקציבי של קרוב ל־2.5 מיליארד דולר. בבית הנבחרים ובסנאט של ניו יורק דנו בתחילה באפשרויות להעלות את ההכנסות בקרוב ל־7 מיליארד דולר, זאת באמצעות העלאת מסי הכנסה, מדינה וחברות. הצעות נוספות כללו גביית עמלה של 1% על רווחי הון, מכס על יחידות דיור והעלאת מס הירושה.
"חבילת ההכנסות שנשקלת היא חזקה מאד", אמר חבר הסנאט של ניו יורק, ג'ון ליו בראיון לסוכנות בלומברג. "אף אחד לא מרוצה לגמרי מחבילת התקציב, מה שמראה שכנראה מדובר בחבילה טובה מאוד".
ראשי הקהילה העסקית הפעילו לחץ על ממשל קואומו והמחוקקים להתנגד להעלאת המסים, בטענה, כאמור, שיבריחו מהמדינה בכלל ומהעיר ניו יורק בפרט את המרוויחים הגדולים, זאת כאשר הכלכלה מתקשה להתאושש ממשבר הקורונה. "אנחנו נכנסים לעידן של ניידות גבוהה, והעלייה בהיקפי העבודה מרחוק פירושה כי יותר אנשים יצביעו ברגליים. נטל המס בניו יורק הוא גם כך הגבוה בארה"ב", טען ג'ארד וולצאק, סגן נשיא במרכז למדיניות מס במדינה ב־Tax Foundation.
הקלות מס למעמד הביניים
"העלאת המסים על התושבים הניידים ביותר במדינה בתקופה של תחרות מס מוגברת הוא מהלך מסוכן, במיוחד כשההכנסות ממסים הן יציבות בשלב זה", טען אנדרו ריין, נשיא המלכ"רCitizens Budget Commission שעוסק במצב הפיסקאלי בניו יורק. לדבריו, ככל שיותר אנשים הופכים פחות תלויים במשרדים הראשיים, השילוב בין העלאת המסים במדינה ובעיר יגביר את "הסיכון לעזיבה" של המרוויחים הגבוהים, שכבר אחראיים לחלק ניכר מתקציב המדינה.
הסכם התקציב המוצע כולל גם הטבות בשווי 500 מיליון דולר במס רכוש לכ־1.3 מיליון תושבי ניו יורק שהכנסתם השנתית נמוכה מ־250 אלף דולר, כך לפי המקורב. עוד הוסיף, כי ההסכם מותיר על כנן הורדות מסים למעמד הביניים שאושרו ב־2016. לפיכך, שיעור מס ההכנסה בשנת המס 2021 לבעלי הכנסה שנתית של 40־150 אלף דולר יירד ל־5.97% מ־6.09%, ול־6.33% מ־6.41% לבעלי הכנסה שנתית של 150־300 אלף דולר.
ברקע דרמת התקציב, קואומו עדכן שלשום את תושבי ניו יורק בהתקדמות בתוכנית החיסונים. "למעלה מ־10 מיליון מתושבי ניו יורק קיבלו את המנה הראשונה ואנחנו לא נעצור כעת, אבל עוד ארוכה הדרך בטרם נגיע לרמת בטיחות מספקת עבור כל הניו יורקרים", ציין. ניו יורק היתה מהקורבנות הגדולים של המגפה, עם 865 אלף מקרים מאומתים ו־31,500 מקרי תמותה. שלשום דווחו 6,717 מקרים, לעומת שיא של קרוב ל־15 אלף שנרשם ב־12 בינואר.