סגור

אחרי שנחשפו תרגילי המס, עשירי ארה"ב מחפשים את המדליף

גם הרשויות יחקרו מי אחראי לחשיפת דו"חות המס של המיליארדרים, מעשה המוגדר עבירה פלילית. דוברו של מייקל בלומברג: "נדאג שיישאו באחריות". להטוטן המס המפתיע: וורן באפט, תומך קולני בהעלאת מסים לעשירים

דליפת הענק של דו"חות המס של עשירי ארצות הברית השבוע העמידה את המערכת על הרגליים. בין היתר פרקליטות המדינה, ה־FBI, משרד האוצר ורשות המסים (IRS) הודיעו כי החלו לעסוק בנושא במטרה למצוא את האחראי לחשיפת אלפי דיווחי החזרי המס של עשירי המדינה, המשתרעים על פני 15 שנה.
דיווחים אלה מציירים תמונה לא מחמיאה, שלפיה האולטרה־עשירים מצליחים לנצל שנה אחר שנה את מבנה קוד המס ולהימנע — לעתים לחלוטין — מנטל מס ההכנסה שבו נושאים אזרחים מן השורה.
שלשום פרסם הארגון ללא מטרות רווח פרופובליקה ניתוח ראשון בסדרת כתבות מתוכננת, המבוסס על החזרי המס הפרטיים של כמה מהעשירים ביותר במדינה, בהם וורן באפט, מייקל בלומברג, אלון מאסק, ג'ף בזוס, קארל אייקן וג'ורג' סורוס.

14% מס לכם, 3% לעשירים

דיווחי המס של אנשים פרטיים הם אכן פרטיים והדלפתם על ידי עובד ציבור נחשבת לעבירה פלילית. בפרופובליקה טוענים כי הם לא יודעים מי המקור למסמכים או מהם מניעיו, שעשויים להיות רבים ואף עוינים. ובכל זאת, אחרי שווידאו את מהימנות המסמכים, הם פרסמו את תוכנם בשל האינטרס הציבורי המהותי שבהם. "המקור אינו חיוני, הדיוק כן", הם כותבים.
בתגובה לתחקיר נמסר מטעמו של בלומברג, כי הוא תומך נלהב בהעלאת המס לעשירים, וכי הוא משלם את שיעור המס כחוק. בה בעת הוא הזהיר כי "בכוונתנו להשתמש בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו כדי לקבוע איזה גוף פרטי או ממשלתי הדליף את דיווחי המס ולדאוג כי יישא באחריות".
יש להניח שבעלי הון נוספים שדיווחי המס הלא מחמיאים שלהם הפכו ציבוריים יפגינו נחישות דומה.
מהמסמכים עולה תמונה עגומה שהיתה בשנים האחרונות סוד גלוי ומטריד — ככל שהונך גדול יותר, כך נראה שתשלם פחות מסים, זאת באמצעות צבא של אנשי מקצוע מיומנים אשר בלהטוטים חשבונאיים משחררים מעולו של המס.
כך בשנים 2018-2014 שילמו 25 העשירים ביותר בארצות הברית מס פדרלי ממוצע של 3.4% עבור צמיחת עושר של 401 מיליארד דולר, זאת לעומת 14% ששילם משק הבית החציוני במדינה.
המיליארדר ששילם את המס הנמוך ביותר היה באפט, יו"ר ברקשייר הת'אוויי — 0.1% בלבד. עושרו של האורקל מאומהה צמח בשנים המדוברות ב־24.3 מיליארד דולר, בעוד שווי המסים המצטבר שדיווח הסתכם ב־23.7 מיליון דולר. נתונים אלה, המגלמים התחמקות יצירתית, עומדים בסתירה לכאורה עם הקולניות שבה מקדם באפט העלאות מסים לעשירים.

זיכוי מס על הילדים

לעומת זאת, בזוס, מייסד אמזון, אינו מפתיע ככוכב ברשימה. החברה שהקים ידועה בתשלומי המס האפסיים שלה לאורך השנים, זאת אף שהיא אחת הגדולות בעולם ונסחרת לפי שווי שוק של 1.65 טריליון דולר. מהניתוח של פרופובליקה עולה כי בזוס, שבתחילת השבוע הודיע כי ימריא לחלל בחודש הבא בחללית הנוסעים הראשונה של החברה בבעלותו, בלו אורג'ין, שילם אפס דולרים במס פדרלי ב־2007.
זו כמובן לא היתה השנה היחידה שבה הצליח לרשום הישג מרהיב כזה, אך היא בכל זאת ראויה לציון. זאת משום שלא רק שהונו זינק באותה שנה ב־3.8 מיליארד דולר, והוא בפועל דיווח על הכנסות של 46 מיליון דולר "בלבד", אלא שמיומנויות הקיזוז שנקט היו כה יעילות, עד כי קיבל זיכוי מס בשווי של 4,000 דולר עבור ילדיו. בחישוב כולל, בשנים 2018-2006 זינק עושרו של בזוס ב־126 מיליארד דולר, בעוד הוא עצמו דיווח על הכנסות של 6.5 מיליארד דולר בלבד, שעליהן שילם 1.1% מס פדרלי.
בעוד את הכלים המרכזיים לביצוע ההפחתות והקיזוזים טרם חשפו בפרופובליקה, ניכר כי שיטה מובילה להתחמקויות ממס הכנסה היא ישירה למדי — לדאוג לכמה שפחות הכנסות מדווחות. את זאת הם משיגים באמצעות הימנעות מחלוקת דיבידנדים בחברות שבבעלותם, או משיכת משכורת קטנה, אם בכלל. מעובדה זו מתבהר שגם אם ממשל ג'ו ביידן יחליט "למסות את העשירים", כפי שהצייטגייסט קורא (וגם באפט ובלומברג בעצמם), לא תהיה לכך השפעה משמעותית על מיסוים, משום שבפועל הם מדווחים רק על שבריר מהכנסותיהם.
נראה כי מה שנדרש זה לחזק את קוד המס ואת רשויות האכיפה, שבשנים האחרונות הוחלש כוחן משמעותית, כדי שגם העשירים יישאו בסופו של דבר בנטל.