סגור
משבר אקלים

גלי חום, שריפות ממושכות ובצורות - משבר האקלים כבר משפיע על האמריקאים

הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב פרסמה דו"ח חדש שמרכז מזזים ונתונים עדכניים על ההתחממות הגלובלית. ראש הסוכנות, "אין עיירה קטנה, עיר גדולה או קהילה כפרית שלא הושפעו ממשבר האקלים"

יותר גלי חום, שריפות חזקות יותר וממושכות יותר, בצורות שמאיימות על אספקת מי שתייה, ואפילו עלייה מפתיעה בתפוצה של מחלת ליים – דו"ח נרחב של הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב (EPA), שפורסם בשבוע שעבר, מפרט את כל הדרכים שבהן משבר האקלים כבר משפיע על אמריקאים, ומהווה תזכורת משמעותית לכך שמדובר במציאות עכשווית ולא בסכנה עתידית.
"אין עיירה קטנה, עיר גדולה או קהילה כפרית שלא הושפעו ממשבר האקלים", אמר ראש ה-EPA, מייקל רייגן, לפי דיווח של הניו יורק טיימס. "אמריקאים רואים ומרגישים את ההשפעות מקרוב, בתדירות הולכת וגדלה".
1 צפייה בגלריה
אורגון שריפה שריפות ארה"ב
אורגון שריפה שריפות ארה"ב
אורגון, ארה"ב
(צילום: AFP)
הדו"ח, שמרכז מדדים ונתונים שונים שאוספת הסוכנות בקביעות, מפורסם לראשונה מאז 2016, אחרי ארבע שנים שבמהלכן לא עדכנה הסוכנות את המדדים שהיא מפרסמת בגלל מדיניות אנטי-אקלימית שהוביל נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ. עתה, מציגה ה-EPA את המידע העדכני ביותר שקיים, ומדגיש שההתחממות הגלובלית משפיעה כבר עכשיו על חיי תושבי ארה"ב, ומסכנת את בריאותם, בטיחותם, ביתם וקהילותיהם.
המידע החדש מצביע על כך שהמטמפרטורה בארה"ב נמצאת בעלייה, ושקצב העלייה מאיץ. מאז 1901, הטמפרטורה ב-48 המדינות הרציפות עלתה בקצב של כ-0.09 מעלות בעשור. ואולם, מאז סוף שנות ה-70 של המאה הקודמת, הקצב הואץ לעלייה של עד 0.28 מעלות בעשור. העלייה היתה חריפה יותר באלסקה, כשחלקים מהמדינה סבלו מעלייה ממוצעת של יותר מ-2.2 מעלות מאז 1925. העלייה במידות החום לוותה גם בגידול במספר גלי החום. מאז שנות ה-60, תדירות גלי החום בערים גדולות בארה"ב גדלה פי 3, משניים בשנה לשישה.
הטמפרטורה הגבוהה יותר משפיעה גם על שטח קרח הים. לפי המידע החדש, שטח קרח הים באזור הארקטי ב-2020 היה השני הקטן ביותר בהיסטוריה המתועדת. במקביל, טמפרטורת האוקיינוסים הגיעה בשנה שחלפה לשיא אחרי שרשמה ב-120 השנים האחרונות עלייה ממוצעת של כ-0.08 מעלות עשור. הנמיסה וההתחממות הובילו, בתורן, לעלייה בגובה פני היו לאורך החוף המזרחי וחוף מפרץ מקסיקו, כאשר באזורים מסויימים נרשמה ב-60 השנה האחרונות עלייה של יותר מ-20 ס"מ. עלייה זו הביאה לגידול בשכיחות השיטפונות. "כיום, שיטפונות נפוצים לפחות פי 5 מאשר היו בשנות ה-50", אמרה הסוכנות.
ההשפעות של העלייה בטמפרטורות הן לעתים מפתיעות. מחלת ליים, למשל, הפכה נפוצה יותר מכיוון שההתחממות הרחיבה את אזורי המחייה של הקרציה שמשמשת כווקטור שלה. הגידול בהקף הבצורות בדרום-מערב ארה"ב מביא, כצפוי, לפגיעה בזמינות מי השתייה ולעלייה בסכנה של שריפות טבע, אך גם עלול לפגוע ביכולת להפיק חשמל מאנרגיית הידרו.