מה יקרה למחירי הנפט ולשוק הרכב העולמי בעקבות חידוש הסנקציות על איראן
"כלכליסט" ממפה את עיקרי השלכות המהלך הדרמטי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לסגת מהסכם הגרעין
החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לחדש את הסנקציות על איראן מאיימת להקפיץ את מחירי הנפט וצפויה להביא לביטולן של עסקאות בשווי מיליארדי דולרים. בין השאר, בענפי התעופה, האלקטרוניקה והרכב. עם זאת, המגבלות החדשות ייכנסו לתוקפן במהלך ששת החודשים הבאים, מה שיאפשר משא ומתן על הסכם שיחליף או ישלים את זה שנחתם בכהונת אובמה. "כלכליסט" ממפה את עיקרי השלכות המהלך הדרמטי של טראמפ.
מתי יכנסו הסנקציות לתוקף?
המועד הראשון הוא ה־6 באוגוסט, כאשר עד אז נדרשות חברות זרות לחדול מאחזקת כסף איראני או אג"ח של ממשלת איראן. מתאריך זה ואילך, אדם או ישות שיסייעו לממשל האיראני לרכוש דולרים, יהיו כפופים לסנקציות. בתאריך זה יוטלו גם סנקציות על המסחר של איראן בזהב, גרפיט ופחם וכן על מגזר הרכב האיראני ומוצרי יוקרה כמו שטיחים וקוויאר.
באולטימטום השני שמועדו ב־4 בנובמבר יוטלו סנקציות על חברות המנהלות עסקים עם תעשיית הנפט האיראנית, על חברות או מוסדות המקושרים לבנק המרכזי של איראן, ועם חברות ממגזר הנפט האיראני.
אילו חברות וענפים צפויים להיפגע מהמהלך?
שתי חברות שייפגעו בעקבות הסנקציות הן ענקיות התעופה איירבוס ובואינג, שיאבדו חוזים בשווי 39 מיליארד דולר לחידוש צי מטוסי הנוסעים הישן של איראן. אלה העסקאות הזרות הגדולות ביותר מול המדינה האסלאמית.
על פי הודעת שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין, רישיונה של בואינג למכור מטוסים לאיראן יישלל לאחר שכבר חתמה על עסקאות בשווי של כמעט 20 מיליארד דולר למכירת מטוסי בואינג 737. בואינג אמרה כי מכירת המטוסים לאיראן אייר הייתה מאפשרת את העסקתם של רבבות עובדים בארה"ב.
מתחרתה האירופית איירבוס מחזיקה בחוזה בשווי של 19 מיליארד דולר למכירת 100 מטוסי נוסעים לאיראן, אך גם רישיונה צפוי להישלל.
גם ענקית האנרגיה הצרפתית טוטאל, אשר לה חוזה ל־20 שנה עם איראן בשווי 5 מיליארד דולר, עתידה להיפגע. החוזה שנחתם בשיתוף עם חברת צ'יינה נשיונל פטרוליום, נועד לפתח את אסדות הגז הימיות של איראן. "אם המסגרת החוקית תאפשר זאת, נממש את העסקה", אמר פטריק פויאנה, מנכ"ל טוטאל, ל־CNN ב־2017.
ענקית האלקטרוניקה האמריקאית ג'נרל אלקטריק (GE), שנהנתה מהכנסות בהיקף מיליוני דולרים עבור ציוד לאסדות גז שמכרה לאיראנים, תיאלץ גם היא להסתגל למציאות החדשה. "נעשה את ההתאמות הדרושות כדי להתאים את עצמנו לשינויים בחוק האמריקאי", כך לפי הצהרה שפירסמה GE לאחר נאום טראמפ שלשום.
מאז הקלת הסנקציות הפכה איראן גם ליעד תיירותי עבור אירופים. כך, למשל, בריטיש איירוויס ולופטהנזה מפעילות טיסות ישירות לטהראן, והרשויות האיראניות הקלו את הדרישות לקבלת אשרות כניסה למדינה.
ב־2015 רשת המלונות הצרפתית אקור (Accor) היתה לרשת הבינלאומית הראשונה שנכנסה לאיראן. גם מליה הספרדית ורותאנא מאבו דאבי ציינו כי יש בכוונתן לפתוח מלונות באיראן.
מה יקרה לשותפות הסחר האירופיות של איראן?
שגריר ארה"ב בגרמניה ריצ'ארד גרנל, שנכנס לתפקידו שעות ספורות לפני הכרזת טראמפ, קרא לחברות גרמניות להקפיא את פעילותן מול איראן. עוד לפני מינויו אמר כי על גרמניה היה להצטרף לקואליציה של ארה"ב, בריטניה וצרפת בתקיפה בסוריה בחודש שעבר.
גרמניה היא אחת משותפות הסחר העיקריות של איראן. על פי נתוני איגוד לשכות המסחר והתעשייה בגרמניה, היקף המסחר בין שתי המדינות זינק ב־42% מאז חתימת ההסכם ב־2015 ועומד על 3.4 מיליארד יורו.
בשנה שעברה הודיעה פולקסווגן הגרמנית כי תמכור כלי רכב לאיראן, לראשונה מזה 17 שנה. גם רנו הצרפתית הקימה מפעל באיראן עם יעד ייצור שנתי של 150 אלף כלי רכב.
"לנטישת ההסכם תהיה השפעה על חברות גרמניות ואירופיות שעושות עסקים עם איראן", אמרה אנדראה נאלס, מנהיגת מפלגת SPD, השותפה הזוטרה בקואליציה של ממשלת מרקל. "זו טעות חמורה".
בתוך כך אמר שר האוצר והכלכלה של צרפת ברונו לה מר, כי בכוונתו לדון עם מקבילו האמריקאי מנושין באפשרות של השתת הגנות על חברות אירופיות. "יכולות להיות החרגות", אמר אתמול לה מר בראיון לתחנת רדיו צרפתית. "הסנקציות האמריקאיות הופכות את ארה"ב לשוטרת הכלכלית של העולם, וזה לא מקובל".
האם מחיר הנפט צפוי לעלות?
ארה"ב כבר החלה במגעים מול יצרניות נפט מובילות בשאיפה להגדיל את אספקת הנפט הגולמי, כדי לפצות על השלכות חידוש הסנקציות על איראן. "אני צופה שמחירי הנפט לא יעלו", הצהיר שר האוצר מנושין בשיחה עם עיתונאים בוושינגטון. "במידה מסויימת, המהלך האחרון כבר היה מגולם בשוק, במחירי הנפט הנוכחיים".
עם זאת, תגובת השוק להצהרת הנטישה של טראמפ הוכיחה אחרת, ועם פתיחת המסחר אתמול עלה מחיר חבית מסוג ברנט ב־2.5% ל־76.72 דולר, שיא של שלוש שנים וחצי.
מנושין סירב לנקוב בשמות המדינות העשויות לסייע בהגדלת אספקת הנפט, אך על פי הערכות, סעודיה היא שותפה אפשרית למהלך. זאת מאחר והממלכה מחזיקה בעודפי נפט שיאפשרו לה להגדיל את התפוקה והיא תומכת נלהבת במהלך הנסיגה של ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן.
"סעודיה מחויבת לתמוך ביציבות שוק הנפט, לטובת היצרנים והצרכנים, ולשמר את צמיחת הכלכלה העולמית", מסר שלשום בערב משרד האנרגיה הסעודי בהודעה רשמית.