$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

היקף בירוא היערות זינק ב-2020 - ליותר מפי חמישה משטח מדינת ישראל

בני האדם כרתו עצים ולקחו שטחים לצרכיהם בקצב שבשנה שעברה עלה ב-12% לעומת 2019. כך לפי דו"ח. כתוצאה, נוספו לאטמוספירה 2.64 מיליארד טון פחמן, שיעור שווה ערך לפליטה השנתית של 570 מיליון מכוניות, פי 2 ממספרן בארה"ב

עומר כביר 11:1405.04.21

קצב בירוא היערות הטרופיים הואץ בתקופה הקורונה, ועלה בשנה שעברה ב-12% לעומת 2019. כך לפי הדו"ח השנתי שפרסם מכון המחקר העצמאי World Resources Institute - WRI, שעוקב אחרי מצב היערות בעולם.

 

 

יערות טרופיים משחקים תפקיד מרכזי בלכידת גזי חממה ואחסונם בקרקע או בעצים. מנגד, בירוא יערות משחרר לאטמוספירה גזי חממה שלכדו העצים לאורך עשרות ואפילו מאות שנים. חרף זאת, עולה מהדו"ח שבמהלך 2020 בוראו יערות טרופיים בשטח של 122 אלף קמ"ר – יותר מפי 5 מהשטח של מדינת ישראל.

 

יער יער צילום: shutterstock

 

 

מתוכם, 42 אלף קמ"ר היו של יער ראשוני (בערך כשטחה של הולנד), שלא הושפע קודם לכן מפעילות אנושית ולכן אצר כמות גדולה במיוחד של פחמן. כתוצאה, נוספו לאטמוספירה 2.64 מיליארד טון פחמן, שווה ערך לפליטה השנתית של 570 מיליון מכוניות, פי 2 ממספרן בארה"ב.

 

"אנחנו עדיין מאבדים יערות ראשוניים בקצב שאינו מתקבל על הדעת", צוטט בניו יורק טיימס מנהל תוכנית היערות של WRI, רוד טיילור. "עלייה שנתית של 12% היא יותר מדי, כשאנחנו צריכים להיות במגמת ירידה".

 

המדינה שאחראית לבירוא היערות בהקף הגדול ביותר היא ברזיל, שתחת המדיניות האנטי-סביבתית והאנטי-מדעית של הנשיא ז'איר בולסונארו ביראה יערות ראשוניים בשטח של כ-17 אלף קילומטר – היקף דומה לבירוא היערות הכולל של כל תשע המדינות הבאות ברשימת הפוגעות הגדולות ביותר ביערות ראשוניים. קונגו, במקום השני, ביראה יערות ראשוניים בשטח של כ-5,000 קמ"ר, ובוליביה בשלישי בשטח של כ-3,000 קמ"ר. את מעט נקודות האור בדו"ח סיפקו אינדונזיה ומלזיה, שצמצמו את היקף בירוא היערות בשטחן. בעבור אינדונזיה, היתה זו השנה הרביעית ברציפות של ירידה בבירוא יערותיה.

 

הסיבה העיקרית לבירוא - חקלאות

 

כמדי שנה, הסיבה העיקרית לבירוא יערות היתה לצרכי חקלאות. כחלק מהליך הכנת הקרקע לחקלאות, אחרי כריתת העצים ופינוי הגזעים, הפסולת שנשארת בשטח מועלת באש. שריפות אלו יוצאות פעמים רבות משליטה ומובילות לאבדן שטחי יער נוספים. ההתחממות והיובש שנגמרים כתוצאה ממשבר האקלים רק מעצימים את הסכנות של שריפות אלו.

 

בברזיל, כמדי שנה, מרבית השטח שאבד היה ביער האמזונס. ואולם, השנה חל גידול משמעותי בבירוא היערות בפנטנל, אזור הביצות הגדול בעולם שנמצא גם בשטחן של בוליביה ופארגוואי. האזור סובל מבצורת היסטורית שהובילה לשריפת ענק אשר כלתה ב-2020 יער בשטח גדול פי 16 לעומת השנה שקדמה לה.

 

 

בירוא שטח יער באמזונס בירוא שטח יער באמזונס צילום: רויטרס

 

פרנסיס סימור, עמיתת מחקר בכירה ב-WRI ואחת המומחיות המובילות בעולם לפיתוח בר-קיימא, אמרה לניו יורק טיימס שמה שהתרחש בפנטנל מדגים איך התחממות גלובלית מגדילה את אובדן היערות: "האות המאיים ביותר בנתונים של 2020 הוא מספר המקרים שבהם היערות עצמם נפלו קרבן לשינוי אקלים. הטבע לוחש את הסיכון הזה במשך זמן רב, אבל עכשיו הוא צועק".

x