הבנק העולמי: נגיף קורונה פגע קשה במשק הפלסטיני
לפי הנתונים, במהלך 2020 התכווץ התוצר המקומי הגולמי של הרשות ב- 11.5%, ירידה שלא נרשמה מאז שנת 2002 – שנת השיא של האינתיפדה, דבר המדגיש את היקפו של המשבר. שיעור העוני עלה לכ-30% כאשר כ -1.4 מיליון פלסטינים חיים מתחת לקו העוני
דו"ח חדש של הבנק העולמי מצביע על ההשלכות הקשות של משבר נגיף קורונה על הכלכלה הפלסטינית במהלך השנה שעברה. לפי הנתונים, במהלך 2020 התכווץ התוצר המקומי הגולמי ב- 11.5%, ירידה שלא נרשמה מאז שנת 2002 – שנת השיא של האינתיפדה, דבר המדגיש את היקפו של המשבר. הצמיחה השלילית היא תוצאה ישירה של הסגרים בישראל וכן הסגרים שהוטלו על הכלכלה הפלסטינית במרץ, יולי ונובמבר 2020. תמונת המצב העגומה המצטיירת מהדו"ח מגיעה בתקופה קריטית שכן הפלגים הפלסטינים הסכימו לערוך בחירות לפרלמנט ולנשיאות לראשונה מאז 2006 וסביר כי המצב הכלכלי ימלא תפקיד חשוב במערכת הבחירות.
- הפלסטינים: סיכמנו עם ישראל שתחסן 100 אלף פועלים שעובדים בשטחה
- בשבוע הבא: ישראל תעביר לפלסטינים 5,000 חיסוני קורונה
- ישראל חייבת לחסן את הפלסטינים
עורכי הדו"ח מטעם הבנק העולמי מזכירים כי משבר הקורונה תפס את המשק הפלסטיני לאחר שנים של דשדוש מבחינת צמיחה, גירעונות כספיים מתרחבים של הרשות הפלסטינית, שיעורי אבטלה גבוהים ועוני גובר. מה שעוד השפיע על הרעת המצב הכלכלי בשטחים הפלסטינים בנוסף למשבר הנגיף, היא עצירת העברת כספי המיסים שישראל גובה עבור הרשות, וזאת כאמצעי לחץ שנועד לעצור את תשלומי המשכורות לאסירים הפלסטינים בכלא הישראלי ומשפחות המחבלים. הסיוע לתקציב הרשות הפלסטינית לשנת 2020 מצד המדינות התורמות עמד על כ-488 מיליון דולר, ירידה של 20% לעומת 2019. למרות שהסגרים במחצית השנייה היו חלקיים וישראל חידשה את העברת המיסים לרשות, נוצר גירעון של כ- 1.1 מיליארד דולר בשנת 2020.
לפי הדו"ח, מצבו הקשה של המשק הפלסטיני בא לידי ביטוי בשיעור אבטלה שהגיע לכ-28.5% בסוף הרבעון השלישי של 2020, הכולל שיעור אבטלה של כ-49% ברצועת עזה ושיעור אבטלה של כ-19% בגדה המערבית. שיעור העוני עלה לכ-30% כאשר כ -1.4 מיליון פלסטינים חיים מתחת לקו העוני. "ההשפעה המשולבת של המגפה, הפסקת הכנסות מגביית המיסים וירידה של 20% בסיוע בינלאומי הביאו לפער תקציבי, לאחר הסיוע שהתקבל, של מעל למיליארד דולר - הגבוה ביותר מזה שנים", כך צוין בדוח של הבנק העולמי.
"מגיפת הקורונה והשפעותיה החריפו את מצב הכלכלה הפלסטינית שהיה קשה ומדאיג עוד קודם לכן. ככל שהמגפה הולכת ומתארכת, מוטל עומס רב על מערכות הרווחה והבריאות השבריריות אשר מקשה עוד יותר על ההתמודדות עם המשבר. אתגר החיסונים הוסיף אף לחוסר וודאות עבור הפלסטינים ולגבי התאוששות כלכלית", אמר קנתן שנקר, מנהל אזורי של הבנק העולמי בגדה המערבית ועזה.
לפי הערכות הבנק העולמי, התאוששות מה במשק הפלסטיני צפויה במהלך השנה הנוכחית עם צמיחה של כ-3.5%.
מגפה בלתי מבוקרת
מבחינה בריאותית, מספר מקרי קורונה ברשות עמד על 163,573 נכון ל-7 בינואר 2021, מתוכם 119,904 בגדה ו-44,279 ברצועת עזה. אחוז בדיקות הקורונה בקרב הפלסטינים הוא מהנמוכים ביותר באזור, בעוד ששיעור הבדיקות החיוביות - מעל 21% - מעיד על התפשטות בלתי מבוקרת של הנגיף. מאז חודש יוני 2020 נרשמה עלייה מתמשכת במקרים חדשים והממוצע היומי עמד בחודש ינואר 2021 על כ-995 מקרים מאומתים חדשים. חלק מגידול זה נובע מהשהות של עובדים פלסטינים בישראל.
כמו במקרה של הכלכלה הפלסטינית, משבר הנגיף חשף את החולשות והכשלים במערכת הבריאות הפלסטינית ובדגש על מחסור בציוד מגן, ציוד למעבדות וציוד נוסף לצרכים רפואיים קריטיים. כל זה נובע מתקציבים מוגבלים וניהול שדורש שדרוג. המגיפה שיבשה קשות את מתן השירותים לשירותי בריאות חיוניים אחרים, כמו בריאות האם והילד, או מחלות לא מדבקות. השעיית התיאום עם ישראל שיבשה משמעותית את הנגישות של טיפולים מצילי חיים בישראל, החסרים בשטחים הפלסטיניים. "מגזר הבריאות הפלסטיני מתמודד עם אתגרים משמעותיים ומתמשכים. בזמן מגפת הקורונה, שיפור התיאום בין הגדה המערבית לעזה, כמו גם בין הרשות הפלסטינית לישראל, ישמש לטובת כלל הציבור באזור במאבק בקורונה ובהבטחת יציבות שירותי הבריאות החיוניים. שיעורי חיסונים גבוהים הם אינטרס משותף של כל הצדדים", הוסיף שנקר.
גם בגזרת החיסונים, שהם המפתח להתאוששות הכלכלית, נראה כי הדרך של הרשות הפלסטינית עדיין ארוכה. היא מתכננת לחסן 20% מתושביה בחיסונים המסופקים לה חינם במסגרת התוכנית הבינלאומית COVAX, בגיבוי ארגון הבריאות העולמי. כמו כן, משרד הבריאות הפלסטיני מתכנן לרכוש חיסונים נוספים כדי לחסן 60% מהאוכלוסייה, בעלות כוללת של כ-55 מיליון דולר, אך עדיין חסר לה תקציב של 30 מיליון דולר. עד כה קיבלה הרשות פחות מ -20,000 מנות חיסונים, כשמשרד הבריאות הישראלי עדיין צריך לגבש אסטרטגיית הקצאה לתמיכה בשטחים, מעבר ל-5,000 חיסונים שהועברו לחיסון עובדי מערכת הבריאות שם.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com