דיווח שוטף
מומחים בארה"ב: אדם מחוסן שנחשף לחולה - לא חייב להיכנס לבידוד
המרכז האמריקאי לבקרת ומניעת מחלות ממליץ לפטור מחובת בידוד אנשים שקיבלו את שתי מנות החיסון ונחשפו לנשיא של הנגיף - בתנאי שלא פיתחו תסמינים; אסטרזניקה: בתוך כחצי שנה נשפר את החיסון שיהיה יעיל נגד המוטציות; אוקראינה אסרה על השימוש בחיסון הרוסי ספוטניק במדינה; אירלנד: הסגר יימשך עד אפריל
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
21:30 - פורטוגל מאריכה את הסגר
פורטוגל האריכה את תקנות הסגר עד ה-1 במרץ כדי לנסות ולבלום את התפרצות הקורונה הנוכחית - החמורה מאז החלה המחלה. התקנות נכנסו לתוקף ב-15 בינואר.
17:55 - ארה"ב: מחוסנים בשתי המנות שייחשפו לנשא קורונה לא יידרשו לבידוד
אנשים בארה"ב שקיבלו את שתי מנות החיסון יקבלו פטור מבידוד בן 14 יום אם ייחשפו לנשא של הנגיף, כל עוד לא יציגו תסמינים, כך יעצו מומחים לבריאות הציבור. המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) אמר שהוכח שהחיסונים מונעים מחלת קורונה עם תסמינים, לגביה קיימת התפיסה שהיא מדבקת יותר מאשר קורונה ללא תסמינים.
מחוסנים שיבחרו לא להיכנס לבידוד, יוכלו לעשות זאת רק אם קיבלו את מנת החיסון השנייה תוך שלושה חודשים מהראשונה, ואלו שחוסנו ולא ייכנסו אוטומטית לבידוד עדיין יצטרכו להיות במעקב לגבי הופעת תסמינים ב-14 הימים שלאחר החשיפה, כך לדברי ה-CDC.
מנהיגי גרמניה אמרו שאינם יכולים לשלול את סגירת גבולות המדינה עם שכנותיה על רקע מספר ההדבקות הגבוה, בין היתר הודות למוטציה החדשה של הנגיף שמתפשטת באוסטריה וצ'כיה. "אנו מאמינים שיהיה סביר להכריז על אוסטריה וצ'כיה כאזורי מוטציה. סביר שזה יקרה", כך אמר ראש ממשלת בוואריה מרקוס סודר. הוא הזהיר שאם צ'כיה לא תנקוט צעדים מספיקים כדי לעכב את ההתפשטות, "יש לבחון גם את סגירת הגבול".
גרמניה אסרה בסוף ינואר על כניסת נוסעים מאזורים שנחשבים אזורי מוטציה, כלומר כאלה שנפגעו מהזן החדש והמדבק יותר של הנגיף, עקב החשש מאובדן שליטה על ממדי ההתפרצות. מהאיסור פטורים רק אזרחי גרמניה ועובדים חיוניים.
14:15 - אירלנד: הסגר יימשך עד אפריל
ראש ממשלת אירלנד, מיהאל מרטין, אמר כי הסגר הכללי במדינה יוארך עד אפריל. מסעדות ופאבים ברחבי אירלנד היו סגורים מאז ערב חג המולד ותחום הקמעונאות הלא חיוני נסגר מאז ערב ראש השנה האזרחית החדשה. ילדים לא חזרו לבית הספר בינואר לאחר החגים והתושבים אמורים להישאר בבית.
על פי הנתונים הרשמיים האחרונים, 3,794 בני אדם מתו באירלנד מקורונה מפרוץ המגפה. 40% מהם בששת השבועות הראשונים של 2021.
אירלנד רשמה בשני הגלים הראשונים מספר נמוך יחסית של נדבקים ומתים. לעומת זאת, בתחילת ינואר, באירלנד היה שיעור ההדבקה הגבוה ביותר לנפש בעולם.
13:30 - אסטרזניקה: בתוך כחצי שנה נשפר את החיסון שיהיה יעיל נגד המוטציות
חברת התרופות אסטרזניקה הודיעה כי בתוך שישה עד תשעה חודשים ניתן יהיה לפתח חיסון שיהיה אפקטיבי נגד המוטציות החדשות של הקורונה. החיסון, שפותח ביחד עם אוניברסיטת אוקספורד נמצא יעיל בהתגוננות מפני המוטציה הבריטית אך פחות נגד המוטציה הדרום אפריקאית. אולם, לפי החברה ניתן יהיה לשפר את החיסון בתוך כשישה חודשים. "בשיתוף עם אוניברסיטת אוקספורד, אסטרזניקה מתמקדת בהתאמת החיסון לוריאנטים חדשים של הנגיף ומקווה להפחית את הזמן הדרוש לייצור המוני לבין שישה עד תשעה חודשים, על ידי שימוש בנתונים קיימים ומקסום שרשרת האספקה הקיימת", נמסר בהודעה מטעם החברה, שפרסמה היום את התוצאות הפיננסיות לשנת 2020. המכירות של החיסון עמדו על 2 מיליון דולר מתוך כלל המכירות של 26.6 מיליארד דולר.
13:00 - אתרי הסקי במחוז לומברדיה באיטליה ייפתחו בשבוע הבא
לראשונה בעונת החורף הנוכחית אתרי הסקי במחוז לומברדיה בצפון איטליה יפתחו בשבוע הבא למבקרים. עם זאת, הם יורשו לפעול רק בתפוסה של 30%. לומברדיה הייתה במרכז הגל הראשון של התפרצות הקורונה באירופה באביב שעבר.
12:45 - הסגר בגרמניה - עד 7 במרץ
הסגר בגרמניה יימשך עד ה-7 במרץ, אך המספרות יורשו להיפתח מחדש כבר ב-1 במרץ. לא הושגה הסכמה ארצית לגבי פתיחת מערכת החינוך, ולכן כל אחד מ-16 המחוזות במדינה יחליט על דעת עצמו מתי לפתוח מחדש את בתי הספר. במדינה סקסוני במזרח מתכוונים לפתוח מחדש בתי ספר יסודי וגנים כבר ביום שני הקרוב, בעוד שבמדינות אחרות מתכוונים לחכות עד ה-22 בפברואר. בתוך כך, הפרלמנט בפורטוגל אישר צו מטעם נשיא המדינה מרצ'לו רבלו דה סוסה להאריך את מצב החירום ב-15 ימים נוספים החל מיום שני הקרוב. הנשיא ציין כי נמשך הלחץ הכבד על בתי החולים על אף הסגר שהוטל באמצע חודש ינואר.
11:22 - אוקראינה אסרה על השימוש בחיסון הרוסי ספוטניק במדינה
אוקראינה אסרה על השימוש בחיסון הרוסי ספוטניק במדינה, ואמרה כי לא ניתן להפיץ חיסון שיוצר על ידי "מדינה תוקפנית". זאת לאחר שהאיחוד האירופי הודיע כי הוא שוקל לאשר את החיסון הרוסי, לאחר שמחקר שנבדק על ידי עמיתים ב-Lancet מצא כי הוא היה יעיל ב -כ-92%. אוקראינה לא השלימה עם סיפוח האי קרים בידי רוסיה ב-2014, והנשיא ולדימיר זלנסקי מתעקש כי אוקראינה תחסן רק בחיסונים של "החברות המובילות".
.
09:24 - הפיליפינים: סין תרמה 600 אלף מנות חיסון של סינובאק מתוצרתה
הפיליפינים אמורים לקבל החודש 600,000 מנות של חיסון סינובק ביוטק שנתרם על ידי סין, חלקם ישמש לחיסון אנשי צבא, כך מסר גורם ממשלתי. עד כה, רק זריקות שפותחו על ידי AstraZeneca והחיסון של פייזר ו- BioNTech אושרו לשימוש חירום במדינה.
08:47 - דו"ח: ארה"ב היתה יכולה למנוע 40% ממקרי המוות מקורונה
ארה"ב בהנהגת דונלד טראמפ היתה יכולה למנוע 40% ממקרי המוות מקורונה, אילו היתה מגיעה לשיעורי התמותה כמו במדינות G7 אחרות. כך קובעת ועדת לנסט (The Lancet COVID-19 Commission). ועדת לנסט הוקמה במטרה לסייע בזירוז הפתרונות הגלובליים, השוויוניים והמתמשכים למגיפה.
הוועדה שקללה את שיעור התמותה הממוצע במדינות ה- G7 האחרות - קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ובריטניה - והשוותה אותו לשיעור התמותה בארה"ב.
הוועדה גינתה את תגובתו של טראמפ לקורונה, אך הדגישה כי המדינה נכנסה למגפה עם תשתית בריאות ציבורית מוחלשת. בין השנים 2002 ל-2019 צנחו ההוצאות לבריאות הציבור בארה"ב מ-3.21% ל-2.45% - כמחצית משיעור ההוצאות בקנדה ובבריטניה.
ד"ר מרי באסט, חברת הוועדה ומנהלת המרכז לבריאות וזכויות אדם של אוניברסיטת הרווארד, אמרה ל"גרדיאן": "ארה"ב טיפלה רע מאד במגפה, אבל את הבלבול לא ניתן לייחס רק לטראמפ, זה קשור גם לכישלונות החברתיים האלה, זה לא ייפתר באמצעות חיסון".
08:30 - מקסיקו: 1,328 בני אדם מתו מקורונה ביממה האחרונה
הרשויות במקסיקו דיווחו כי 1,328 בני אדם מתו מקורונה ביממה האחרונה, מה שמביא את מספר המתים מהנגיף במדינה ל-169,760 מאז פרוץ המגפה.
08:00 - מספר הנדבקים הנמוך ביותר זה חמישה חודשים
סין רשמה את המספר הנמוך ביותר של מקרים חדשים של נדבקים בקורונה זה חמישה חודשים, עם שני נדבקים חדשים בלבד אתמול. זאת בעקבות סדרת מגבלות חמורות שמנעו גל חדש של המחלה שהופיע בצפון מזרח בחודש שעבר.