האם "סופר מריו" יצליח לחלץ את איטליה מהמשבר?
מריו דראגי, לשעבר נשיא הבנק המרכזי האירופי, הציל את היורו במהלך משבר החוב. עכשיו קרא לו נשיא איטליה להקים ממשלת אחדות כדי להציל את ארצו ממה שהוא הגדיר "המשבר החמור ביותר שזכור לי"
סרג'יו מטארלה לחץ אתמול על כפתור חירום פוליטי: נשיא איטליה כסוף השיער זימן אליו את מריו דראגי. לנוכח משבר בריאותי וכלכלי, שלדברי הנשיא בן ה־79, הוא "החמור ביותר שזכור לי", הוא פגש היום בבוקר את נשיא הבנק המרכזי האירופי לשעבר ברומא וביקש ממנו להקים ממשלת אחדות לאומית חדשה. כך דיווח ה"פייננשל טיימס".
דראגי זכה לכינוי "סופר מריו" הודות לכהונתו המהוללת בראשות הבנק היבשתי. הוא זוכה לשבחים רבים באירופה על התפקיד שמילא ב־2012 בהצלת היורו במהלך משבר החוב של גוש המטבע האחיד. אלא שתפקיד ראש ממשלת איטליה עשוי להתברר כרווי מתח לא פחות מתפקידו הקודם בבנק: מגפת הקורונה שקטלה באיטליה יותר מ־88 אלף בני אדם וגרמה להתכווצות הכלכלית החמורה ביותר בהיסטוריה המודרנית של המדינה, יצרה בחודש שעבר משבר פוליטי שהביא לקריסת הממשלה הקואליציונית.
הכלכלה התכווצה ב־9% ב־2020
הכלכלה האיטלקית התכווצה ב־9% ב־2020, והחוב הלאומי האיטלקי מתקרב ל־160% מהתמ"ג, החוב הגדול ביותר באירופה, לאחר יוון. ראש הממשלה העתידי יהיה אחראי על שימוש בהלוואות ומענקים בהיקף של כ־200 מיליארד יורו, כספים שאיטליה אמורה לקבל מקרן הבראת הקורונה של האיחוד האירופי. מדובר בסכום הנומינלי הגדול ביותר שמקבלת מדינה באיחוד. אם הכספים הללו, שהוגדרו כמפגן סולידריות חשוב בגוש האירופי, לא יצליחו למנוע את דעיכתה הכלכלית של איטליה שנמשכת זה כמה עשורים, יהיו לכך השלכות שיורגשו הרבה מעבר לגבולות המגף האיטלקי.
מטארלה יצר קשר עם דראגי לאחר שראש הממשלה הזמני ג'וזפה קונטה כשל שלשום בנסיונותיו לגבש קואליציה חדשה. הבחירות הבאות אמורות להתקיים ב־2023 אבל הנשיא אמר שהמדינה אינה יכולה להרשות לעצמה חודשים של חוסר ודאות בהמתנה לבחירות. במקום זאת הוא הפציר במחוקקים מכל המפלגות לתמוך במה שכינה "ממשלה בעלת פרופיל גבוה שלא תהיה מזוהה עם אף נוסחה פוליטית קיימת".
אם יושבע לתפקיד ראש הממשלה, דראגי יחליף את קונטה שלא עמד בראש מפלגה פוליטית והפך למרות זאת לאחד האישים הפוליטיים הפופולריים ביותר בתקופת המגפה.
המשימה העומדת בפני דראגי חסר הניסיון הפוליטי תהיה להשיג את תמיכת הפרלמנט האיטלקי שרואה במהלכי הנשיא ניסיון לכפות עליו שלטון טכנוקרטי. ויטו קרימי, מנהיגה בפועל של תנועת חמשת הכוכבים, הודיע כי לא יתמוך בממשלה טכנוקרטית בראשות מי שכיהן כנשיא הבנק המרכזי האירופי. התנועה שהוקמה, בין היתר, כמפלגה המתנגדת ליורו היא הגדולה ביותר בפרלמנט הנוכחי. ג'ורג'יה מלוני, מנהיגת המפלגה הימנית "האחים של איטליה" — מפלגה ששורשיה בפוליטיקה הפוסט־פשיסטית של המדינה, הזהירה מצידה מפני ממשלה "שתיוולד במעבדה". מתיאו סלביני, מנהיג הליגה שחרתה על דגלה את ההתנגדות להגירה, קרא גם הוא לבחירות שעל פי הסקרים יהפכו את מפלגתו לגדולה ביותר באיטליה, על חשבון תנועת חמשת הכוכבים.
ממשלה שמזכירה נשכחות
האפשרות שדראגי יעמוד בראש ממשלת אחדות טכנוקרטית מזכירה לאיטלקים נשכחות. ממשלה כזו, שהוקמה לפני כעשור, הביאה להשלכות פוליטיות היסטוריות ולא צפויות באיטליה: אז, ב־2011, היה זה מריו מונטי, לשעבר נציב התחרות של האיחוד האירופי ופרופסור לכלכלה, שהתבקש על ידי הנשיא דאז ג'ורג'יו נפוליטאנו לעמוד בראש ממשלת פקידים. זאת, בעקבות התפטרות ראש הממשלה סילביו ברלוסקוני. מונטי החל בשורת רפורמות מבניות ורפורמות בשוק העבודה וכשהקים מפלגה משלו — רק כעבור שנתיים, לקראת הבחירות של 2013 — הוא נדחה על ידי הבוחרים. תנועת חמשת הכוכבים פרצה אז לזירה הפוליטית כתנועת מחאה מקוונת, ויצרה סנסציה כשכבשה רבע מקולות הבוחרים. ב־2018 היא הקימה יחד עם הליגה של סלביני את הממשלה היורו־סקפטית ביותר שהוקמה באיטליה.
אלא שהאתגר של דראגי, בניגוד למונטי, לא יימצא בנקיטת צעדי צנע אלא במציאת יעדים טובים להוצאת 200 מיליארד היורו שיועברו לרשותו, בשעה שאיטליה מנסה להתאושש ממשבר הקורונה.
בעקבות הירידה בהיקפי התחלואה, שר הבריאות האיטלקי הודיע בתחילת השבוע על הקלת הגבלות שהוטלו על 16 מחוזות במדינה, החל ב־1 בפברואר. המחוזות, בהם שני המאוכלסים ביותר במדינה, לומברדיה ולאציו, עברו מסיווג סיכון בריאותי כתום לצהוב. באזורים אלה מותרת עתה הישיבה בברים, בתי קפה ומסעדות עד לשעה 18:00, שהחל ממנה יתאפשר רק איסוף משלוחים. גם מוזיאונים יורשו להיפתח. עם זאת, העוצר הלילי יישאר על כנו מהשעה 22:00 ועד לחמש בוקר.
כיום, אף אזור באיטליה אינו מסווג בצבע אדום ורק בודדים, כמו סיציליה, מסווגים בכתום. כשני מיליון איטלקים חוסנו עד כה, כאשר מדד ההדבקה עמד באמצע החודש שעבר על 0.84.