ניתוח כלכליסט
שנה ו־417 אלף מתים אחרי, ארה"ב יוצאת למגר את הנגיף
הנשיא ג'ו ביידן נכנס לחדר הסגלגל ופרסם מיד תוכנית חירום למיגור המגפה. המטרות המרכזיות: פרויקט חיסון לאומי, חובת עטיית מסכות והרחבת תוכניות הסיוע הכלכלי. ביידן: "מומחים ומדענים אמיתיים יורשו לפעול ללא הפרעה"
שנה חלפה מאז שבארה"ב אומת חולה הקורונה הראשון, נגיף שכונה אז על ידי דונלד טראמפ "השפעת הסינית", והאומה החזקה בתבל פועלת עתה סוף סוף למיגורו. בתוכנית החירום הלאומית בת 200 העמודים שאותה פרסם הנשיא ג'ו ביידן ביומו הראשון בתפקיד, מהדהדת עובדה אחת מדכדכת: היעדרה של כל פעילות פדרלית מתואמת עד כה לטיפול במגפה.
התוכנית כוללת מספר מטרות, בהן, שיקום אמון האזרחים בממשל, ניהול פרויקט חיסון לאומי, ריסון ההתפשטות באמצעות בדיקות, חובת עטיית מסכות, איסוף ועיבוד מידע והרחבת תוכניות הסיוע הכלכלי. כל אלה תלויים באישור הזרמת 400 מיליארד דולר נוספים למאבק בנגיף, מתוך חבילת החילוץ בגובה 1.9 טריליון דולר שמקדם ביידן.
- ביידן נלחם במגפה: נוסעים לארה"ב ייכנסו לבידוד
- מה חייב ביידן לשנות בכלכלה, ומה כדאי לשמר מטראמפ
- ג'ון קרי: "הממשל הקודם בזבז 4 שנים בכל הנוגע למשבר האקלים"
"אתם תשמעו הרבה יותר מד"ר פאוצ'י", הצהיר הנשיא, בהתייחסו למנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות. "מומחים ומדענים אמיתיים" יורשו לפעול ללא הפרעה מהפוליטיקאים, הדגיש, "כדי שיוכלו לקבל החלטות מבוססות על מדע וטיפול רפואי בלבד, מדע ובריאות בלבד, ולא על השלכות פוליטיות". פאוצ'י, שהופעותיו הוגבלו על ידי ממשל טראמפ, אישש את ההבדל בין הממשלים. "הרעיון שאתה יכול לעמוד כאן ולדבר על הראיות והמדע, זו הרגשה משחררת", אמר.
שרשראות אספקה: מחסור במזרקים ומטושים
מאז פרוץ המגפה החליט טראמפ כי ישאיר את הטיפול בה בידי מושלי המדינות. "מסכות, מכונות הנשמה, תנסו להשיג את זה בעצמכם", אמר ב־16 במרץ בשיחת ועידה עם מושלים ולמעשה ירה את יריית הפתיחה למלחמה על אספקה רפואית. מאוחר יותר התברר, כי תוכנית אסטרטגית לאומית שהוכנה בכל זאת, וכללה חלוקת ציוד רפואי ומערך בדיקות נרחב, נזנחה על ידי הממשל לאחר שהתברר כי הנגיף מכה בעוצמה במדינות כחולות. "אנו לוקחים את השליטה על המדינה חזרה מהרופאים", הודיע אז חתנו ג'ארד קושנר, שעמד בראש הצוות להתמודדות עם המגפה.
417 אלף מתים מאוחר יותר ברור כי הנגיף לא תוקף רק את מצביעי המפלגה הדמוקרטית. בתוכנית מזהה הצוות "תריסר חוסרים בשרשרת האספקה", הכוללים, בין השאר, מזרקים ומחטים, מסכות N95, חלוקים, מטושים וערכות בדיקה מהירה. החוסרים היו ידועים חודשים ארוכים, אך כנראה שלא עומק הצרה. "מה שאנחנו יורשים מממשל טראמפ גרוע הרבה יותר ממה שיכולנו לדמיין", הודיע ג'ף זינטס, ראש מערך הטיפול במגפה.
במסגרת התוכנית, הממשל הפדרלי ייקח לראשונה אחריות על כל שרשרת האספקה - מהייצור או הרכש ועד ההפצה. כדי להשלים משימות אלו אומר ביידן כי יפעיל במלוא העוצמה את "חוק הייצור לצרכי ביטחון" (DPA), שמעניק לו סמכות רחבה לגייס משאבים של חברות פרטיות לצרכים לאומיים. גם טראמפ הפעיל את DPA בשלבים מאוחרים ובעקבות לחץ ציבורי, כשהמדינה עמדה בפני מחסור חמור של ציוד מגן לצוותים הרפואיים, וכדי לאלץ ספקים לתעדף את צרכי יצרניות החיסונים.
מסכות ובדיקות: הדרכות לבעלי עסקים
חודשים ארוכים סירב טראמפ לעטות מסכה או להנהיג מדיניות בנושא. הנשיא לשעבר אף בז בגלוי למדינות שחייבו עטיית מסכה ולעג לביידן מעל במת העימות הראשון בספטמבר, על גודל המסכה שלו. אך ככל שמניין המתים המשיך לעלות, ובמיוחד אחרי שחלה בעצמו באוקטובר, טראמפ החל להופיע בציבור עם מסכה, אף כי הנוהג לא תורגם למדיניות סדורה.
ביידן נדרש מיד לסוגיה וחתם על צו נשיאותי שמורה על חובת עטיית מסכה במתקנים ומבנים פדרליים, לרבות נמלי תעופה, טיסות בינלאומיות רכבות ואוטובוסים. בנוסף, ביידן הורה על בדיקת קורונה וחובת בידוד למגיעים מחו"ל. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הונחה לשחרר באופן מיידי הנחיות ברורות לעסקים, כיצד להגן על בריאות העובדים, והורה לקיים הדרכות לגורמים הרלבנטיים כדי לאפשר פתיחה מחודשת של עסקים.
מהלכים אלה נדרשים לאישוש הכלכלה ופתיחת מערכת החינוך הציבורית. בכל הנוגע לבדיקות, שגם אלה היו באחריות המדינות, הצהיר ביידן כי ישקיע הון רב יותר ברכישת ערכות לבדיקה מהירה והגדלת תפוקת המעבדות. בנוסף יעניק סיוע לבתי ספר וממשלות מקומיות כדי להגדיל את היקף הבדיקות ויגייס 100 אלף עובדי בריאות הציבור שישמשו מעין "חיל" חיסונים ואיתור הדבקות, בין השאר, כדי לסייע בהורדת היקפי האבטלה.
חיסונים לציבור: המשמר הלאומי יתגייס
"האמת האכזרית היא שיידרשו חודשים בטרם נוכל לחסן את מרבית האמריקאים", אמר ביידן בסוף השבוע כשהציג את תוכנית החיסונים הלאומית שלו. ביידן הבטיח לחסן 100 מיליון אמריקאים ב־100 הימים הראשונים בתפקיד, משימה אותה הגדיר פאוצ'י "ברת ביצוע". נכון להיום, פחות מ־1% מהציבור האמריקאי התחסן ורק כ־5% מגילאי 65 ומעלה, זאת למרות שכבר חודש קיימים בידי הממשל אספקה של חיסונים והאישורים הנדרשים למתן החיסונים בהיקף רחב. ממשל טראמפ, שהתמקד בפיתוח המהיר של החיסונים, השאיר את הפצתם בידי ראשי הערים והמדינות ולא העביר לממשל הנכנס תוכנית חלוקה מוסדרת. "אין לנו עם מה לעבוד", אמר בכיר בממשל החדש, "קיבלנו אישור נוסף לאי־התפקוד המוחלט של ממשל טראמפ", סיכם.
אך הבעיה היא לא רק היעדר תוכנית להפצת חיסונים. ממשל טראמפ לא השאיר לממשל החדש מסד נתונים שישקף את הכמות שנותרה, ובידי מי. כך, ובשינוי חד מטראמפ, ביידן הורה כי הממשל יספק תחזיות ברורות לגבי זמינות החיסונים, זאת כדי שמדינות יוכלו לתכנן ביעילות רבה יותר את חלוקתם. כמו כן, הוא הנחה את סוכנות ניהול החירום הפדרלית (FEMA) להקים אלפי מרכזי חיסון קהילתיים במימון פדרלי. לאלה יתלוו מערכי חיסון ניידים לאוכלוסיות מוחלשות או מרוחקות וגיבוי של המשמר הלאומי שיסייע במבצע, כל זאת כדי לפתוח במהירות ובבטחה את הכלכלה האמריקאית.