המהלך של טוטאל, שמסמל קרע אירופאי-אמריקאי בסוגיות האקלים
ענקית האנרגיה הצרפתית פרשה מלובי הנפט והגז הראשי בארה"ב, ה-API, בשל מחלוקות סביב מדיניות האקלים ותמיכה ברגולציה על קידוחים; הפרישה מדגישה את המחלוקת בין חברות באירופה, שהאיצו תוכניות לצמצום פליטות בעקבות לחץ המשקיעים, לבין יריבותיהן בארה"ב
- מדענים: התחממות האוקיינוסים הגיעה ב-2020 לשיא כל הזמנים, ותדלקה אירועי אקלים קיצוניים
- 2020: אסונות הטבע בארה"ב גרמו לנזק של 95 מיליארד דולר
- מחקר: משבר האקלים יהפוך את הערים לחמות הרבה יותר מאזורים אחרים
מטוטאל נמסר כי אין בכוונתה לחדש השנה את החברות במכון האמריקאי לפטרוליום (API) זאת לאחר בדיקה של עמדות הלובי בסוגיות האקלים, שהוגדרו על ידי החברה כ"תואמות באופן חלקי" את עקרונותיה.
העזיבה המתוקשרת של החברה מלובי האנרגיה החזק ביותר מגיעה על רקע שינויים צפויים במדיניות בארה"ב, בשל בחירתו של ג'ו ביידן לנשיאות. ביידן, שיושבע לתפקיד ביום רביעי, הבטיח להעמיד את נושא האקלים בראש סדר העדיפויות ולהפחית את פליטות הגזים לאפס עד 2050.
"כחלק משאיפותינו בתחום האקלים, שאותן פרסמנו במאי 2020, אנחנו מחוייבים להבטיח בצורה שקופה, שאיגודי התעשייה שבהם אנחנו חברים יאמצו עמדות ומסרים שתואמים לשלנו בכל הקשור ללחימה בשינויי האקלים", מסר מנכ"ל טוטאל, פטריק פויאן.
המהלך מדגיש את המחלוקת המתרחבת בין חברות האנרגיה המובילות באירופה, שבשנה האחרונה האיצו את התוכניות לצמצם את הפליטה ולהרחיב את מחלקות האנרגיה המתחדשת שלהן ,ובין היריבות האמריקאיות אקסון מובייל ושברון. האחרונות מתנגדות ללחץ של המשקיעים לגוון את העסקים. דובר שברון מסר בתגובה כי אין לחברה תוכניות לעזוב את API, ומאקסון לא התקבלה תגובה.
ההחלטה של טוטאל מגבירה את הלחץ המופעל על שאר החברות הגדולות מאירופה, בראשן BP ורויאל דאץ' של, לעזוב גם כן את הארגון - מהלך לו התנגדו בשנים האחרונות. מהחברות נמסר בתגובה כי הן בוחנות מחדש את חברותן בארגוני התעשייה. "API מתקרבים לדעות המוצהרות של רויאל דאץ' של בנושאי שינויי האקלים", מסר דובר מטעם החברה.
בטוטאל ציינו כי חילוקי דעות בנושאי תמחור פחמן והיעדר סובסידיות למכוניות חשמליות הם בין הסיבות לעזיבה. ב-API הודו לטוטאל על החברות, אך ציינו שם שאינם תומכים במתן סובסידיות לאנרגיה בטענה שהדבר משבש את פעילות השוק. "אנחנו מאמינים שהאתגרים בתחום האנרגיה והסביבה שעומדים בפני העולם גדולים מספיק, כך שיש לנקוט בגישות שונות כדי לפתור אותן, ואנחנו נרוויח ממגוון של דעות", נמסר בתגובה.
הלחץ הגובר מצד המשקיעים הוא שעומד מאחורי החלטת החברות האירופיות לפרסם את תוכניותיהן להפחית את הפליטה ולהגביר את ייצור האנרגיה המתחדשת. "אין שום הצדקה לקשר עם קבוצות לובי שמתנגדות להפחתת הפליטה ומערערות על פעולות דחופות לטיפול בנושאי אקלים", הגיבה ג'נט ברגן מ-KLP, קרן הפנסיה הגדולה בנורבגיה, שמנהלת נכסים בשווי 80 מיליארד דולר.
טוטאל, BP ורויאל דאץ' של כבר פרשו מארגון AFPM הפועל בארה"ב ומייצג חברות זיקוק נפט, בשל מחלוקות על מדיניות האקלים. עם זאת, המהלך הנוכחי של טוטאל הוא משמעותי יותר. "בהתחשב בגודל ובהשפעה של API, מדובר במהלך משמעותי ביותר מההחלטות הקודמות לפרוש מקבוצות מסחר נישתיות יותר", אמר אנדרו לוגן מחברת ההשקעות CERES, "אני חושב שנראה עוד חברות שהולכות בעקבותיהם".