ניתוח כלכליסט
סין תקבל את 2021 עם איסור על שקיות, קשיות וחד"פים
יצרנית וצרכנית הפלסטיק הגדולה בעולם תדרוש ממסעדות, סוחרים ושירותי משלוחים לדווח על כמויות פלסטיק בשימוש. המהלך יתלווה לאיסור על צריכת אריזות וכלים לא מתכלים בערים הגדולות. גם המזהמת הגדולה עליבאבא התגייסה למאמץ
סין, בית החרושת של העולם, היא באופן לא מפתיע גם יצרנית וצרכנית הפלסטיק הגדולה ביותר. כמות האנשים האדירה והעלייה המתמדת ברמת החיים הופכות את השימוש בו לאסון סביבתי אדיר ממדים.
הממשל, המגלה שאפתנות גוברת בנוגע לנושאים סביבתיים, נחוש לפעול. בשלהי נובמבר הודיעה ממשלת סין כי תדרוש ממסעדות, סוחרים באינטרנט ושירותי משלוחים לדווח על כמות הפלסטיק שהם משתמשים בו. המהלך החדש מגיע לאחר שבספטמבר הודיע משרד המסחר הסיני כי השימוש בשקיות ובכלים חד־פעמיים ייאסר בערים המרכזיות עד סוף 2020. במקביל, החוק החדש מקדם בניית מתקני מיחזור.
- מחקר: מוצרי ביופלסטיק מכילים כימיקלים רעילים בדומה לפלסטיק רגיל
- הכירו את הגביעוניות - הפתרון לזיהום שיוצרים מוצרי היגיינה נשית
- נסטלה תשקיע עד 2 מיליארד דולר במעבר לאריזות פלסטיק ממוחזר
"טעם מוזר של נייר"
בחודש הבא תיכנס לתוקף תקנה נוספת, נגד שימוש בקשיות מפלסטיק. בכמה רשתות של מסעדות החלו להיערך לשינוי ועברו לקשיות מנייר או חומר מתכלה אחר. במקומות אחרים העדיפו מעבר הדרגתי. הם מספקים קשיות מפלסטיק ומנייר, אך תולים שלט שממליץ על שימוש באופציה הידידותית לסביבה. הלקוחות לא בהכרח מברכים על השינוי. "הקש מנייר משנה צורה בקלות במיוחד כשמנסים לשתות משקה חם. בנוסף יש טעם מוזר של נייר, זה ממש לא נוח", ציין תושב הנגז'ו שרכש תה בחלב, משקה פופולרי בסין הנמכר בכוסות חד־פעמיות. מחירי קשיות מתכלות מסוג PLA, הדומות יותר לחוויית השימוש בפלסטיק הם עדיין גבוהים משמעותית.
ככל הנראה יחלוף זמן בטרם הלקוחות והיצרנים יתרגלו לשינויים, אבל לסין אין ברירה אלא לנסות ולצמצם את כמות האשפה, שחלק ניכר ממנה הוא פלסטיק לא מתכלה. במחוז שאנסי, מזבלה בשטח של 100 מגרשי כדורגל התמלאה 25 שנה לפני תאריך היעד, והמחוז הפך למזבלת הפלסטיק הגדולה בסין.
עם העלייה ברמת החיים, גם הסינים התמכרו לנוחות של הפלסטיק, שנמצא בכל מקום: במפעלים, במסעדות ובמיליוני המשלוחים שמגיעים מדי יום לפתחי הבתים והמשרדים של תושבי הערים הגדולות. מרביתם טרודים בטיפוח הקריירה, ולכן אין זמן לבישולים מיותרים או אפילו ליציאה לקניות. מגפת הקורונה רק העצימה את הטרנדים הללו.
בעיה קצת פחות מדוברת נמצאת בחבילות עצמן. כשגרתי בסין, התלבטתי לא אחת אם להזמין מוצר קטן בשל כמות הזבל הנלווית. המוכרים המקוונים, רובם בסין, עוטפים את המוצרים בהקפדה יתרה, משום שפרנסתם תלויה בכך.
בשל המסחר המקוון הפורח, עליבאבא היא אחת החברות המזהמות בעולם. ענקית המסחר מודעת להשלכות של התנהלותה, ולכן היא מציעה פתרונות לשיפור המצב, כמו מיחזור אריזות ושימוש בחומרים מתכלים. אחת היוזמות היא אפליקציית אנט פורסט, המעודדת את לקוחותיה לקבל החלטות צרכניות למען הסביבה כמו, למשל, קניית מוצרים יד שנייה, שימוש בתחבורה ציבורית או הליכה ברגל.
בשנה שעברה רשת הסופרמקטים של עליבאבא, חה מה, השיקה פרויקט שבמסגרתו לקוחות שיוותרו על השימוש בשקיות יקבלו נקודות לשימוש באפליקציה. על כל החלטה ידידותית לסביבה מקבל הצרכן ניקוד שניתן להמירו לשתילה של עץ. על פי הערכות, היוזמה חסכה עד כה 12 מיליון שקיות פלסטיק. במקביל, צאי ניאו, הזרוע הלוגיסטית של עליבאבא, מפתחת פתרונות טכנולוגיים ידידותיים לסביבה. כך, למשל, חיתוך אריזות בגודל המתאים למוצר צפוי לחסוך 250 מיליון אריזות קרטון בשנה.
יתר על כן, טרנד הבריאות והמודעות הגוברת לגורל כדור הארץ הולכים יד ביד. "קופסת האוכל עשויה מתירס, השקית היא מנייר, והקש הוא מקנה. כולם חומרים מתכלים", מתגאה סיאו חו ג'אנג, בעל מסעדה בעיר בנגבו במחוז אנחוי. למען המטרה, הוא מוכן לספוג עלויות שגבוהות פי שניים או שלושה ממוצרי פלסטיק רגילים. "אנחנו מתמחים באוכל בריא, ולכן לא ניתן להתייחס בקלות ראש לדרך שבה אנחנו מוכרים את המוצרים שלנו", ציין.
בסופו של דבר, יבשת אסיה היא זו שתשפיע יותר מכל על המאבק המתמשך בפלסטיק. כבר כיום כ־51% מהפלסטיק בעולם מיוצרים בה. המגמה הזו צפויה להתרחב בשנים הבאות משום ש־60% מאוכלוסיית העולם חיים בין מזרח אסיה למרכזה, השטח שנמתח מיפן ואינדונזיה במזרח ועד להודו ופקיסטן במערב.
איסור לייבא אשפת פלסטיק
במשך כמעט שלושה עשורים סין היתה האחראית הראשית לניהול פסולת הפלסטיק של המערב, כאשר על פי הערכות, כמעט מחצית מכמות הפלסטיק העולמית נשלחה לשם. ב־2018 החגיגה נגמרה, כאשר הממשלה הסינית הודיעה על מדיניות שתאסור על יבוא פלסטיק לשטחה. כתוצאה, יצוא הפלסטיק לסין צנח ב־96% בשנה אחת.
היתרון של סין הוא שהחלטות מתקבלות ומיושמות בה במהירות. בשנגחאי הושקה ב־2019 תוכנית שאפתנית למיון אשפה ביתית, ואילו שנג'ן היא העיר הראשונה בעולם שבה התחבורה הציבורית מונעת רק בחשמל.
בעקבות סין, מדינות נוספות בדרום־מזרח אסיה אסרו על יבוא פלסטיק לשטחן ואף מחזירות זבל למדינת המוצא. סכסוך דיפלומטי בין הפיליפינים לקנדה הסתיים בשנה שעברה כאשר קנדה הסכימה לקבל בחזרה את הזבל שלא ניתן למיחזור, שאותו היא שלחה לפיליפינים במרמה.
החדשות הטובות הן שהלחץ הציבורי והמודעות הגוברת גרמו למערב לאמץ מדיניות ירוקה. אירופה מובילה את המגמה, וגם בארה"ב שוררת אופטימיות לקראת כניסתו של הממשל החדש. בניגוד לנשיא המכהן, ג'ו ביידן לא מתכחש למשבר האקלים והתחייב להשקעות חסרות תקדים באנרגיה מתחדשת. ייתכן שאחרי 4 שנים של הסלמה במתיחות בין סין וארה"ב, שיתוף פעולה בנושאי שימור הסביבה יסייע בהפגתה. אם אכן תצליח סין במאבקה בשימוש המופרז בפלסטיק, היא תשמש השראה למדינות שטרם אימצו מדיניות סביבתית תומכת.