דיווח שוטף
אכזבה בניסוי בחיסון לקורונה של ארקטורוס; המוטציה התגלתה באמירויות
מדובר באחת החברות עימן חתמה ישראל על הסכם לאספקת חיסונים; הרשויות באיחוד האמירויות לא ציינו כמה מקרים של המוטציה התגלו, אך מדובר באנשים שנדבקו מחוץ למדינה; שיא נדבקים יומי בבריטניה - מעל 53 אלף
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
19:25 - בריטניה: 53,135 בני אדם אובחנו כנדבקים בקורונה ביממה - שיא יומי מפרוץ המגפה
הרשויות בבריטניה דיווחו כי ביממה האחרונה אובחנו 53,135 בני אדם כנדבקים בקורונה - הנתון היומי הגבוה ביותר בממלכה מפרוץ המגפה. בכך עלה מספר הנדבקים במדינה ל- 2,382,865. בנוסף, 414 בני אדם מתו בבריטניה ביממה האחרונה כתוצאה מסיבוכי הנגיף, ובכך עלה מניין המתים במדינה ל-71,567.
19:00 - איחוד האמירויות: אובחנו מקרים ראשונים של מוטציית נגיף הקורונה
הרשויות באיחוד האמירויות הודיעו כי אובחנו מקרים ראשונים של מוטציית נגיף הקורונה, שהתגלתה בבריטניה לפני כשבוע וחצי, אך לא ציינו בכמה מקרים מדובר. בהודעה נמסר כי מדובר באנשים שנדבקו מחוץ למדינה. 1,506 בני אדם אובחנו כנדבקים בקורונה ביממה האחרונה באיחוד האמירויות, ובכך עלה מספר הנדבקים במדינה מפרוץ המגפה ל-204,369.
17:45 - ניסוי מאכזב בחיסון של ארקטורוס
מניית הביומד ארקטורוס (Arcturus Therapeutics) צוללת ב-44% במסחר בוול סטריט לאחר תוצאות מאכזבות בניסוי הקליני בחיסון שפיתחה לקורונה. הניסוי הנמצא עדיין בשלב המוקדם 1-2, הראה כי החומר הוביל לייצור נוגדנים לנגיף הקורונה, אך ברמה נמוכה ביחס למפתחות החיסון המובילות האחרות. החברה מתכוונת להתחיל בשלב 2 של הניסוי בתחילת 2021, ולאחריו יוחלט אם תמשיך לשלב 3 האחרון והמתקדם. יש לציין כי ישראל חתמה עם החברה על אספקתו של החיסון בשווי של מאות מיליוני דולרים.
14:30 - שיעור העלייה במספר המתים בהולנד - הגבוה מאז מלחמת העולם השנייה
שיעור העלייה במספר המתים השנה בהולנד הוא הגבוה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה בשל התפרצות הקורונה, כך לפי דו"ח שפרסה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית במדינה. מאז תחילת השנה דווח על 162 אלף מתים במדינה המונה 17 מיליון אזרחים. לפי לשכת הסטטיסטיקה, מדובר על 13 אלף יותר מאשר בשנה רגילה. "עלייה כזו במספר המתים לא תועדה מאז מלחמת העולם השנייה", נכתב בדו"ח.
במהלך הגל הראשון בין מרץ ומאי מתו בסביבות 9,000 אנשים יותר מהרגיל, ומאז תחילת הגל השני באמצע ספטמבר מתו 6,000 יותר מהרגיל. לעומת זאת, בשאר השבועות מספר המתים דווקא היה נמוך מהרגיל. עד כה אובחנו בהולנד 770,400 נדבקים בקורונה ומעל 11 אלף מתו. אם כי, מספר הנדבקים והמתים קרוב לוודאי גבוה יותר שכן בשל מחסור בבדיקות ותפוקה נמוכה של המעבדות בגל הראשון נבדקו רק החולים קשה.
12:00 - אפידמיולוגים בבריטניה: "להדק את הסגר"
אפידמיולוגים בכירים בבריטניה קוראים לממשלה להטיל סגר הדוק יותר בממלכה על מנת להימנע מגל חדש של מתים בשל המוטציה שנתגלתה. ביום שני אובחנו בבריטניה 41,385 נדבקים חדשים בקורונה – המספר הגבוה ביותר מאז הפכו הבדיקות לזמינות יותר במחצית השנה, ובתי החולים מדווחים על יותר חולי קורונה מאשר בשיא הגל הראשון באפריל.
"אנחנו נכנסים לשלב חדש ומסוכן של המגפה, ואנחנו נזדקק לפעולה כלל ארצית מוקדמת והחלטית כדי להימנע מאסון בינואר ובפברואר", אמר אנדרו הייווארד, פרופסור למחלות זיהומיות באוניברסיטת קולג' לונדון. מעל 71 אלף אנשים בבריטניה מתו תוך 28 ימים מקבלת האבחון הראשון. לדבריו של היווארד, המוטציה החדשה שהיא מדבקת יותר פירושה שההגבלות הנוכחיות לא יספיקו כדי לבלום את ההתפשטות. מאז יום ראשון נסגרו באנגליה כל החנויות הלא חיוניות ונאסר על התקהלויות עם אנשים מחוץ למשק הבית. אולם לפי הייווארד, המצב החדש דורש סגר כללי, שיכלול גם את המשך סגירת בתי הספר – כיום בתי הספר סגורים עד ה-4 בינואר.
10:35 - ספרד תקים מאגר של "מתנגדי חיסון"
ספרד תקים מאגר שבו תתעד את כל האנשים המסרבים להתחסן נגד קורונה, ובכוונתה לחלוק את המידע עם מדינות אחרות באיחוד האירופי, כך לפי הודעה שפרסם שר הבריאות סלוודור אילה. עם זאת, הוא הדגיש כי הרשימה לא תהיה זמינה לעיון הציבור או מעסיקים פוטנציאלים.
בדומה לשאר מדינות האיחוד האירופי, ספרד החלה השבוע במתן החיסונים של פייזר וביונטק. בריאיון שהעניק השר הדגיש כי לא תהיה חובת התחסנות, אך הסביר: "נקיים תיעוד שנחלוק עם השותפות באיחוד האירופי...של האנשים שסרבו להתחסן".
עוד הוסיף: "אנשים שמציעים להם טיפול שהם מסרבים לקחת מכל סיבה, זה יצויין בתיעוד...שאין תקלה במערכת או שלא ניתנה לאותו אדם אפשרות להתחסן". בסקר שנערך לאחרונה טענו 28% מהמשתתפים כי אינם מתכוונים להתחסן - ירידה מ-47% בסקר שנערך בחודש שעבר.
10:30 - הפיליפינים תאסור על כניסת מבקרים ממדינות שבהן זוהתה מוטציית הקורונה
הממשלה בפיליפינים תאסור על כניסת מבקרים מ-19 מדינות שבהן זוהתה המוטציה החדשה של נגיף הקורונה. לפי הודעת משרד התחבורה, האיסור יישאר בתוקף עד אמצע ינואר ויחל היום בחצות. האיסור הזה מצטרף לאיסור קודם שאסר על נחיתת מטוסים מבריטניה.
10:25 - מקרה מוות ראשון בתאילנד אחרי חודשיים: הממשלה מטילה הגבלות חדשות
ממשלת תאילנד הטילה שורה של הגבלות חדשות לאחר מקרה המוות הראשון מקורונה מזה קרוב לחודשיים. לפי ההגבלות החדשות, מועדוני הימורים, ברים, מועדוני לילה ומועדוני הופעות בבנקוק ייסגרו לשבוע. ההחלטה התקבלה לאחר שביום שני אובחנו 144 נדבקים חדשים.
במקביל שר הבריאות הודיע כי הוא נכנס לבידוד של שבועיים לאחר שנפגש עם מושל מחוז שאובחן כחיובי. מקורה של ההתפרצות הנוכחית הוא במועדון הימורים, שם נדבקו 92 אנשים ואחד מת. דובר של הרשות המקומית בבנקוק מסר כי בית חולים שדה מוקם בעיר לנוכח המצב. ההתפרצות החדשה עלולה לפגוע במאמצים להחיות את תעשיית התיירות, שספגה מכה קשה בשל המגפה.
09:15 - איראן תקבל 150 אלף מנות מהחיסון של פייזר - בסיוע נדבנים מארה"ב
איראן תקבל בתוך שלושה שבועות כ-150 אלף מנות של החיסון של פייזר וביונטק בסיוע של קבוצת נדבנים מארה"ב, כך לפי יו"ר ארגון הצלב האדום במדינה. בהודעה קודמת נמסר מהארגון כי הם מנהלים מו"מ לקבלת מיליון מנות של החיסון הסיני. לפי משרד הבריאות של איראן הם זקוקים ליותר מ-40 מיליון מנות של חיסונים כדי להילחם במגפה, שכבר גרמה למותם של מעל 54 אלף אנשים וליותר מ-1.2 מיליון נדבקים במדינה.
9:00 - רוסיה: מספר המתים מקורונה גבוה פי יותר מ-3 משדווח
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התרברב במספר הנמוך של המתים מהנגיף במדינה, ואף אמר מוקדם יותר החודש כי זו הוכחה להתמודדות המוצלחת של רוסיה בניהול המגפה, לעומת מדינות המערב. עם זאת, כבר בתחילת המגפה כמה מומחים טענו כי הממשלה משחקת בנתונים כדי להראות סטטיסטיקה נמוכה יותר.
אתמול הרשויות הודו כי הנתונים גבוהים מהמדווח. לפי סוכנות רוסטאט (השירות הפדרלי לסטטיסטיקה ממלכתית של רוסיה), מספר המתים הכללי בין ינואר לנובמבר השנה היה גבוה יותר ב-229,700 בני אדם, לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019.
"יותר מ-81% מהעלייה בתמותה בתקופה הזו נבעה מהתחלואה בנגיף הקורונה", אמרה סגנית ראש הממשלה, טטיאנה גוליקבה. מהנתונים עולה כי 186,000 בני אדם ברוסיה מתו כתוצאה מהנגיף. זאת, לעומת כ-55 אלף שדווחו עד לאחרונה. בכך רוסיה הופכת למדינה השלישית בעולם שבה מתו הכי הרבה אנשים כתוצאה מהנגיף - אחרי ארצות הברית וברזיל, ולפני הודו.
בסך הכול נדבקו בנגיף ברחבי רוסיה יותר משלושה מיליון בני אדם, והיא המדינה הרביעית בעולם במספר הנדבקים. מדובר בפער משמעותי בין מספר הנדבקים למספר המתים, בהשוואה למדינות אחרות שבהן שיעור הנדבקים דומה. אחד החוקרים בסוכנות הממשלתית רוסטאט, אלכסיי רקשה, שעזב את תפקידו ביולי האחרון, אמר בשבוע שעבר לסוכנות הידיעות AFP כי משרד הבריאות הרוסי מזייף נתונים על הנגיף.
אף על פי כן הרשויות במדינה מתנגדות לסגר כללי, מחשש לפגיעה בכלכלה. מוקדם יותר החודש אמר הנשיא פוטין במסיבת עיתונאים כי "אם נמשיך לציית לכללים ולהנחיות מערכת הבריאות, לא נצטרך שום סגר". בכמה ערים גדולות הוטלו הגבלות מחמירות, אך הרשויות באזורים המרוחקים יותר מהמרכז הסתפקו בחובת עטיית מסכה במקומות ציבוריים ואיסור על התקהלויות המוניות. למרות זאת, גל תחלואה נוסף מכה במדינה בעוד שרבים מפרים את הנחיות הריחוק החברתי.
08:50 - ארה"ב: בית הנבחרים אישר להעלות את סכום מענקי הקורונה למובטלים ל-2,000 דולר
בית הנבחרים בארצות הברית אישר ברוב של 275 לעומת 134 חברים להעלות את מענקי הקורונה למובטלים במדינה ל-2,000 דולרים, במקום 600. מוקדם יותר הנשיא דונלד טראמפ ביקש מהקונגרס להגדיל את התשלום הישיר לכל אזרח. לדבריו, "אני רוצה הרבה פחות הוצאות בזבזניות ויותר כסף לעם האמריקני - בדמות צ'קים של 2,000 דולר למבוגר ו-600 לכל ילד". חבילת הסיוע תעבור להצבעת הסנאט, שם הרוב הוא רפובליקני.
8:45 - חוקרים בבריטניה: חיסון לשני מיליון אזרחים בשבוע ימנע גל שלישי
בריטניה תצטרך לחסן שני מיליון אזרחים בשבוע כדי למנוע גל שלישי של תחלואה בנגיף. כך עלה מנתוני מחקר של בית הספר להיגיינה ולמחלות טרופיות של אוניברסיטת לונדון. "התסריט שבו שני מיליון בני אדם מחוסנים בשבוע הוא היחיד שאנחנו רואים כאפשרי להורדת העומס מיחידות הטיפול הנמרץ מתחת לרף שנרשם בגל התחלואה הראשון", אמרו החוקרים.
"בהיעדר מבצע חיסונים נרחב, מקרי ההדבקה, האשפוז והמטופלים בטיפול נמרץ, כמו גם מקרי המוות, עלולים להיות גבוהים יותר בשנת 2021 מאשר בשנת 2020", לדבריהם. המחקר טרם עבר הערכת עמיתים.
אתמול עדכנו הרשויות בבריטניה כי ביממה שחלפה אובחנו 41,385 נדבקים חיוביים לנגיף הקורונה - מספר שיא מפרוץ המגפה במדינה. לא ברור מדוע נרשם זינוק בכ-11 אלף נדבקים לעומת היממה שלפניה, אך ייתכן שהנתונים קשורים לפרסום תוצאות הבדיקות שהתעכב בשל חג המולד בסוף השבוע. בהשוואה לגל התחלואה הראשון, בריטניה הצליחה להגדיל את מספר הבדיקות היומיות מ-100 אלף בסוף מאי, ל-500 אלף ב-23 בדצמבר.
8:30 - ניו יורק ערכה את חגיגות "ברוך שפטרנו מהקורונה"
לקראת חגיגות השנה החדשה בניו יורק נערך אתמול בטיימס סקוור אירוע שנתי בשם "ברוך שפטרנו". רגע לפני 2021 הזמינו המארגנים את הקהל להיפטר מהזיכרונות הרעים מהשנה שעומדת להסתיים. רבים מהזיכרונות הרעים שנכנסו למגרסת הנייר קשורים לנגיף.
בין הזיכרונות שהופיעו על דפים ונגרסו היו המגפה עצמה והרגלים שהתפתחו כתוצאה מהריחוק החברתי והעבודה מהבית, במיוחד שיחות הוועידה בזום. "אני רוצה לומר 'ברוך שפטרנו' ל-2020 ולכל מה שהיא הביאה איתה", נכתב באחד הדפים.