$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

כוכבי שוק התעסוקה החדשים: מחסנאים ומטפסי תרנים

המגפה העולמית מחקה מאות מיליוני משרות ושינתה את מפת הביקושים בשוק העבודה. פריסה מהירה של אנטנות דור 5 יצרה דרישה לעובדי טלפוניה בגבהים והמסחר המקוון הקפיץ את מעמד הנהגים, מומחים לשרשראות אספקה ועובדי מחסנים

פיליטה קלארק, פייננשל טיימס 08:1514.12.20

בסוף החודש שעבר, מנהל השמה בריטי בשם פיל מק'דיארמיד קיבל בקשה מלקוח שאמורה היתה להיות פשוטה. האם חברת ההשמה שלו, Create IT, תוכל לאתר ארבעה מטפסי תרנים לטובת משימת שדרוג אנטנות טלפוניה.

 

 

 

הפועלים הללו נדרשו לעבודה באנגליה, שם קריסת רשת הכלבו דבנהאמס וקבוצת האופנה ארקדיה הביאה לפיטורי 25 אלף אנשים, ומסעדה שפרסמה מודעת דרושים עבור מארחת קיבלה 963 פניות ביום אחד.

 

אחיות בבי"ח סנט פאולו בברצלונה אחיות בבי"ח סנט פאולו בברצלונה צילום: בלומברג

 

עם זאת, צוותים לטיפוס על תרנים הם בביקוש כעת, זאת ברקע פריסת רשתות דור 5 ברחבי הממלכה. כתוצאה, נכון לתחילת השבוע שעבר, מק'דיארמיד לא קיבל אפילו פנייה אחת למודעות שפרסם המציעות עד 650 ליש"ט ליום עבודה לצוותים של שני עובדים. "שוחחתי עם מישהו שביקש 750 ליש"ט, שזה הרבה, אבל החבר'ה האלה יודעים שיש ביקוש", ציין בשיחה עם ה"פייננשל טיימס". "הלקוח שלי עשוי להסכים לכך, כי הוא זקוק להם".

 

ברוכים הבאים לשוק התעסוקה המאוד לא מאוזן של 2020. המקום שבו מגפת הקורונה פגעה ברחובות המרכזיים, במלונות ובחברות תעופה, אבל השאירה הרבה מגזרים אחרים ללא פגע, או אפילו הביאה לשגשוגם.

 

דיגיטליזציה במהירות שיא

 

ברחבי העולם, השפעת המגפה על עובדים היתה "קטסטרופלית", מדווח ארגון התעסוקה הבינלאומי של האו"ם. להערכתו, כ־345 מיליון משרות אבדו בין יולי לספטמבר וגם השנה החדשה תהיה עגומה במדינות רבות.

 

בה בעת, מעסיקים נמצאים במרוץ לאייש סוגים מגוונים של משרות, אחרי שהנגיף הפר את דפוסי התעסוקה הרגילים בקצב מסחרר, גם עבור מומחים עם עשרות שנים של ניסיון בשוק העבודה.

"תשעת החודשים האחרונים הוכיחו לעסקים שהם מסוגלים לבצע דיגיטליזציה בקצב ובהיקף שלא חשבו אותם לאפשריים", ציין ג'ונאס פרייסינג מנכ"ל סוכנות התעסוקה מאנפאוור גרופ. "זה הוביל לשינוי בן לילה של הכישורים שמעסיקים מחפשים".

 

רשתות קמעונאיות בארה"ב הן דוגמא קלאסית לתופעה הזו. פרייסינג אומר כי במהלך תקופת החגים הנוכחית הם שוכרים בקצב הרגיל, "אלא שלא בתפקידים שהיינו מצפים להם". במקום לגייס יותר אנשים למשרות של קופאים או זבנים, הרשתות שוכרות נהגים, עובדי מחסן ומומחים לשרשראות אספקה, כדי שיתמודדו עם הזינוק במשלוחים המקוונים.

 

הביקושים אינם אחידים בשום מידה. בבריטניה, נתוני מאנפאוור גרופ מראים שנהגים הם המבוקשים ביותר על ידי מעסיקים, ואחריהם פועלי בניין. בצרפת עם זאת, אנשי מכירות זוכים לביקושים הערים ביותר, ואחריהם חיילים. בספרד התמונה שונה: במקום הראשון ניצבים עובדים מערכת הבריאות והשירותים הסוציאליים, ואחריהם משרות במגזרי המכירות והשיווק.

 

עבור משרות מסוימות, התזמון הוא קריטי. בארה"ב, הביקוש לסוג מסוים של עובדים זינק בכמעט 600% באוקטובר לעומת חודש קודם לכן, כך לפי אתר לינקדאין. ומי אלה היו? מומחי מס. הביקושים זינקו לקראת תאריך היעד החדש של 15 באוקטובר שנקבע להגשת דוחות מס.

 

בהסתכלות כוללת, מומחי השמה אומרים כי המגפה הקפיצה ביקושים בעיקר לעובדים שמבצעים את אחד משלושת התפקידים הבאים: מעבירים מקומות עבודה למרחב המקוון (מנתחי נתונים או מפתחי אפליקציות), משנעים דברים (כמו נהגים או עובדי מפעלים) או מסייעים לאנשים, כמו אחיות או רופאים.

  

בריטניה זקוקה לנהגים בריטניה זקוקה לנהגים

 

 

הביקוש לעובדי בריאות אינו צפוי לדעוך במהרה. באתר משרות שמשמש ארגונים בבריטניה, שירות הבריאות הציבורי פרסם בשבוע שעבר כמעט 18 אלף מודעות. הביקוש למשרות מסוימות במערך הבריאות הוא כה ער, עד כי מגייסים נאלצו לנקוט מהלכים מיוחדים כדי להתמודד. ניק קרק, מנכ"ל סוכנות התעסוקה מייקל פייג' בבריטניה, אומר כי הביקושים לרוקחים עבור רשתות סופרמרקטים זינק בשיעור כה חד, והרוקחים כל כך עסוקים כיום, עד כי קשה להשיגם במהלך שעות העבודה הרגילות.

 

"אתה לא משיג רוקח לפני שבע בערב", ציין. "משום כך, נאלצנו לגייס צוות שמתחיל לעבוד אונליין מאוחר או מוקדם יותר כדי לתפוס אותם, כי הם לא ידברו אתך במהלך יום העבודה".

 

חוזי ביקושים עתידיים

 

התופעה חוזרת על עצמה בתחום חיזוי הביקושים: אותם אנשים שחוזים ביקושים עתידיים למוצרים כדי ששרשראות אספקה יהיו ערוכות לספק אותם. העובדים הללו הפכו מבוקשים, אחרי שחברות העלו את היקף המשלוחים במגפה. קירק אומר כי השכר במשרות הללו מגיע לכ־50 אלף ליש"ט בשנה וכי קולגה במשרדי הסוכנות ביורקשייר סיפרה לו שהביקושים הם פי חמישה מההיצע.

 

במגזר משרות הטכנולוגיה, המגפה הקפיצה את הדרישה, אחרי שקניות, עבודה ולימודים עברו כולם למרחב המקוון. הצורך להגן על רשתות מפני פשעי סייבר הוא אחד הדוגמאות הבולטות. לפני המגפה, ההערכות היו כי עד שנת 2021, 3.5 מיליון משרות ביטחון סייבר לא יהיו מאוישות, עלייה ממיליון ב־2014. הנתון כרגע אינו ידוע, אבל אין ספק שמדובר "בטווח של מיליונים", אומר ג'ון דיוויס, סגן נשיא בחברת הגנת הסייבר פאלו אלטו נטוורקס.

 

בשלבים המוקדמים והלא ברורים של המגפה, החברה האטה את קצב שכירת העובדים שלה, שהוא גבוה בדרך כלל. עם זאת, עד מהרה התחוור כי הנגיף מעורר גל של פשיעת סייבר. "כתוצאה, הצורך בביטחון סייבר בנורמלי החדש שאנחנו חיים בו, פשוט הרקיע שחקים", הוא אומר.

 

ככל שהתפשטה המגפה, ארגונים מסוימים הצליחו לממש תוכניות שדרוג דיגיטליות של 18 חודשים, בסוף שבוע אחד, כך לפי סוכנות הייעוץ אקסנצ'ר, בדו"ח שפרסמה החודש.

עם זאת, רק 14% מהחברות הן "בשלות מספיק דיגיטלית" כדי לעשות זאת, כלומר, יש ברשותן את הכלים הדיגיטליים, ההדרכה וההנהגה הנדרשים.

 

בשבוע שעבר בגרמניה, התברר כי יצרנית כלי הרכב דיימלר, החדשה יחסית בשוק המכוניות החשמליות, מתכננת לשכור את שירותיהם של אלפי מתכנתים כדי להקים מערך תפעול דיגיטלי שיתחרה עם טסלה. על פניו, אלה חדשות טובות עבור המובילים בתחום. אבל כמו בזירות רבות אחרות, ב־2020 התפתחו אמות מידה חדשות. קירק מסביר כי המגפה שינתה את התמונה, אחרי שמעסיקים הבינו את היקף העבודה שניתן לבצע מחוץ למשרד. בשבוע שעבר הוא שוחח עם מקורב בארגון אירופי שביקש לשכור מאות עובדי טכנולוגיה. לדבריו, אותו מקורב אמר לו כי הם מסוגלים לעבוד בכל מקום בעולם.

 

"אני רוצה את האנשים הזמינים הטובים ביותר", ציין הגורם. "ואם הם לא נמצאים במדינה הזו, היכן שממוקם המטה הגדול והנוצץ שלנו, אין שום בעיה". 

x