$
קורונה

בהפרש של יום, המגפה חיסלה סופית את טופשופ ודבנהמס

הקורונה סיימה את העבודה שהתחילו זארה ו-H&M. כלבו דבנהמס, שבימי הזוהר הלביש את מעמד הביניים הבריטי, ייסגר אחרי 242 שנות פעילות. הקריסה של שתיים מהרשתות הגדולות בממלכה תפנה מאות חנויות, שלא בהכרח יהיו עליהן קופצים

תמר טוניק 20:5602.12.20

רשת בתי הכלבו הוותיקה דבנהמס, שהיתה בשיאה הגדולה בבריטניה, תסגור את שעריה בתחילת השנה הבאה, 242 שנים לאחר שנפתחה כחנות וילונות, בדים ומצנפות במרכז לונדון. ההודעה על קריסתה מגיעה אחרי שנה של מהלכי ארגון מחדש ובתום חודשים ארוכים שבמהלכם ניסתה לשווא למצוא קונה.

דבנהמס הפכה לקורבן האחרון של המשבר הקמעונאי, יום לאחר הודעת ארקדיה גרופ, שבבעלותה טופשופ ומיס סלפרידג', על כניסתה להליך הגנה מפני נושים. לשתי הרשתות קשר הדוק, שכן מותגי ארקדיה נמכרו גם בסניפי דבנהמס במחלקות ייעודיות.

 

 

 

גורלה של דבנהמס נחרץ אתמול, כאשר JD ספורט החליטה שלא תגיש הצעת רכש עבורה. כתוצאה, הליך כינוס הנכסים יתחיל עם כניסת השנה החדשה. חברת FRP שמונתה לכונסת הנכסים באפריל, ציינה כי בהינתן אי־הוודאות הצפויה ב־2021, לא היה זה הגיוני כי החברה תמשיך לפעול. על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", דבנהמס מתכננת למקסם את עונת השיא של הכריסמס ולאחר מכן היא תסגור בהדרגה את פעילותה בבריטניה במהלך הרבעון הראשון.

 

קריסת שתי רשתות מהגדולות בממלכה היא התחלה עגומה לעונת החגים ומגיעה בתום סגר בן חודש שהוטל על הממלכה. "מגדל הקלפים הקמעונאי ברחובות הראשיים נמצא בסכנת קריסה", אמרה ל"ניו יורק טיימס" סוזנה סטריטר, אנליסטית בהרגריבס לאנסדאון.

 

כלבו דבנהאמס בלונדון כלבו דבנהאמס בלונדון צילום: איי פי

 

 

בימי הזוהר שקדמו לעידן המסחר המקוון והרשתות המוזלות, דבנהמס היתה אתר עלייה לרגל עבור מעמד הביניים שביקש לרכוש לעצמו בגדי ערב לאירועים וחגיגות. לגאוות ההלבשה הבריטית במחירים נוחים אך באיכות טובה היתה שותפה רשת מארקס אנד ספנסר, שנקלעה גם היא לקשיים. בקיץ האחרון היא הודיעה על כוונתה לפטר כ־8,000 עובדים.

 

בגדים עדכניים וזולים

 

כניסת מתחרות זרות, ובראשן זארה ו-H&M, סימנה את תחילת סופו של תור הזהב. אלה הציגו בפני קהל הצרכנים הבריטי בגדים עדכניים וזולים יותר. הבאים בתור היו המותגים המקוונים ובראשם Boohoo ו־Pretty Little Thing שכיוונו בעיקר לצעירות, עם פריטים אופנתיים שמתאימים לקצב המהיר של החשיפה ברשתות החברתיות.  

 

 

מגפת הקורונה נעצה את המסמר האחרון בארון של האייקונים הוותיקים, זאת בעקבות סגירה כפויה של סניפים ברחובות הראשיים והאצת המעבר של צרכנים לחנויות המקוונות. על פי דיווח ב"ניו יורק טיימס", מאז פברואר זינקו מכירות הבגדים המקוונות בבריטניה ב־17% לעומת צניחה של 22% במכירות בחנויות.

 

המשבר היה בלתי נמנע, שכן הקמעונאיות המסורתיות איחרו לעלות על הרכבת המקוונת ומצאו את עצמן קורסות תחת עלויות תפעול של נדל"ן שחדל להניב תמורה. לפי סטריטר, לארקדיה ודבנהמס היה סיכוי לשרוד, לו פעלו בסניפים קטנים יותר, אך לרוע מזלן הן נתקעו עם חוזים ארוכי טווח.

 

"חנויות ברחובות ראשיים צריכות למכור כמות נכבדת רק כדי לכסות את ההוצאות", הסביר סטיוארט פרי, שותף בפירמת פילד־פישר, המתמחה בפשיטות רגל. "הן מתחרות עם מחסנים שפועלים במקומות נידחים".

 

שתי הרשתות ניסו להינצל עוד לפני פרוץ הקורונה. בשנה שעברה, ארקדיה נכנסה להליך ארגון מחדש במסגרתו היא סגרה סניפים, פרסה מחדש חובות והכריזה על פשיטת רגל בארה"ב. דבנהמס החלה הליך כינוס נכסים באפריל שעבר, והיא פתחה בסבב שני באפריל 2020. בין השאר, במסגרת מהלכי ההתייעלות היא פיטרה בשנה האחרונה 6,500 עובדים.

 

מצוקתן של הרשתות היתה כה עמוקה, עד כי גם תוכנית החילוץ המקיפה שהשיקה ממשלת בריטניה בעקבות פגיעת המגפה, לא הצליחה לסייע. התוכנית כללה הטבות והקלות בתשלומי מסים לחברות, הגנה מפני פינוי, מענקים וסובסידיות למשכורות.

 

כאמור, הבעיות לא התחילו במגפה. במהלך התקופה שבה היתה בבעלות של קרנות פרייווט אקוויטי, דבנהמס כרעה תחת נטל חובות, וחלקים נכבדים מהנדל"ן שלה נמכרו והוחכרו לה בחזרה. CVC פרטנרס, TPG גרופ וזרוע הפרייווט אקוויטי של מריל לינץ' גזרו דיבידנדים שמנים מדבנהמס, דרך חוזים שנחתמו ב־2005 למכירה ולהחכרה של הנכסים שהניבו 495 מיליון ליש"ט. החברה צמצמה את נטל החוב לאחר שהחלה להיסחר מחדש ב־2006, אבל בשלב זה לא נותרו משאבים מספיקים להשקעה בחנויות ובמסחר מקוון.

 

מניית הקבוצה, שתומחרה ב־195 פני ב־2006, כבר לא היתה שווה כלום כאשר קבוצת נושים, ובהם סילבר פוינט קפיטל, ברקליס, בנק אוף אירלנד וגולדן טרי, רכשה את דבנהמס במסגרת הליך כינוס נכסים ב־2019.

 

"חייבים להיות מהירים יותר"

 

איאן צ'שייר, לשעבר יו"ר דירקטוריון דבנהמס, הסביר כי חוזי חכירה ארוכי טווח שנחתמו על ידי קרנות הפרייווט אקוויטי שהחזיקו בדבנהמס, הפכו את הקבוצה ל"קרפדה במים רותחים" עם קיפאון בהכנסות וברווחים ועלויות שרק המשיכו לגדול. "היה מה להציל, אבל במקום שאנחנו נמצאים בו כעת, זה בלתי אפשרי. המגפה פערה שם חור ענק", צוטט צ'שייר בפייננשל טיימס.

 

"חייבים להיות מהירים הרבה יותר, עם נוכחות גדולה משמעותית אונליין", אמר צ'שייר בראיון לבי.בי.סי בציינו כי עם 70 סניפים, מצבה של הרשת היה היום הרבה יותר טוב.

 

בשלב זה לא ברור מה יעלה בגורל 124 סניפי דבנהמס, ששטחן המצרפי משתווה לזה של 148 מגרשי כדורגל. רשת נקסט והקמעונאיות המוזלות פריימרק ו־TK מאקס עשויות להתעניין בכמה מהן, אבל הרבה מהחנויות הללו יישארו ריקות. "החנויות פשוט גדולות מדי", ציין סוכן נדל"ן שצוטט בפייננשל טיימס. "ברגע שנחזור למצב נורמלי, רובן יצטרכו לקבל יעוד מחודש".

 

משבר הקמעונאות מתרחש על רקע שפל עמוק בכלכלת בריטניה, הצפויה להתכווץ השנה ביותר מ־11%. זהו נתון חמור יותר מרוב הכלכלות המפותחות, למרות שתוכנית הסיוע הבריטית היתה מהמקיפות ביותר במשבר הקורונה. אי־הוודאות דרמטית במיוחד בצל הברקזיט שייצא לדרך רשמית בסוף החודש, אולי ללא הסכם סחר מול האיחוד האירופי, מה שיעמיק את המשבר הכלכלי.

x