"הפסקת תוכניות הסיוע ע"י מנוצ'ין - כמו הורדת סירות ההצלה מהטיטאניק"
החלטת שר האוצר האמריקאי שלא להאריך את מימון תוכניות הלוואות החירום של הפד לשיקום נזקי הקורונה זוכה לביקורת קשה; הכלכלן הבכיר קארל ויינברג טען כי קשה למצוא לכך רציונל כלכלי - "זה כנראה הכל פוליטי, לא?"; ביקורת גם מצד צוותו של הנשיא הנבחר ביידן
החלטתו של שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין להפסיק תוכניות סיוע מרכזיות לשיקום נזקי הקורונה משולה להורדת סירות ההצלה מהטיטאניק, כך לפי קארל ויינברג, הכלכלן הראשי במרכז המחקר הכלכלי High Frequency Economics.
- מקלות בגלגלים של ביידן: מנוצ'ין מפסיק תוכנית ההלוואות לעסקים וממשלות מקומיות
- ארה"ב: אין בינתיים הסכמה על חבילת סיוע כלכלית לקורונה
- חברות סיניות יימחקו מהבורסות בארה"ב אם לא יעמדו בכללי החשבונאות האמריקאיים
מנוצ'ין הודיע שלשום (ה') כי אין בכוונתו להאריך את מימון תוכנית הלוואות החירום של הבנק הפדראלי המרכזי שמשתמשת בכספים שאישר הקונגרס מעבר לתאריך היעד של ה-31 בדצמבר. המהלך צפוי להפחית משמעותית את היכולת של הבנק המרכזי לייצב את המערכת הפיננסית.
הודעתו של מנוצ'ין מגיעה בשעה שמדינות רבות בארה"ב מטילות מחדש הגבלות וסגרים חלקיים בתגובה לעלייה החדה בתחלואה. לפי אתר CNBC, ממוצע ההדבקות הארצי בשבעת הימים האחרונים עמד על 161,165 נדבקים חדשים, גבוה ב-26% לעומת שבוע קודם לכן. בהתאם, מושל קליפורניה, גווין ניוסאם, הורה על עוצר לילי החל מ-22:00, ובעיר ניו יורק סגרו את בתי הספר. עם זאת, ויינברג טען כי קשה למצוא "רציונל כלכלי" להחלטתו של שר האוצר, שכן מיליוני אמריקאים עדיין מקבלים דמי אבטלה וצפויות הגבלות נוספות בדרך.
"איני חושב שיש הסבר כלכלי, בריאותי או חברתי טוב שיסביר מדוע הם מקצצים את תוכניות הסיוע בזמן הזה, אז זה כנראה הכל פוליטי, לא?", אמר ויינברג בריאיון ל-CNBC, והשווה את המהלך לספינת טיטאניק הטובעת. לדבריו, "אחת הבעיות בטיטאניק הייתה שלא היו מספיק סירות הצלה על הסיפון, ולא השתמשו בסירות הללו כשהספינה יצאה למסע, אבל כשהיו צריכים אותן הן לא היו. אלו הן סירות ההצלה לכלכלה, אלה המקומות שאליהם פונות חברות כשלא נותר שום מקום אחר, בין אם מדובר בעסק קטן או בינוני. לא החברות הגדולות שיכולות לגשת לשוקי ההון, אלא הקטנות".
ויינברג המשיך והזהיר כי על אף האופטימיות המלווה את פיתוח החיסונים לקורונה, עדיין יש פוטנציאל למשבר פיננסי. "בארה"ב, בסוף דצמבר אנשים הולכים לאבד את ההגנה שלהם מפני פינוי מהדירות, הם יאבדו את התמיכה בהכנסה, הם יאבדו את הארכה של תשלומי הלוואת הסטודנטים. אנחנו נראה פשיטות רגל, וכפי שלמדנו ב-2008 פשיטות הרגל הללו יכולות ליצור בעיות בסקטור הפיננסי".
בדומה לויינברג גם צוותו של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן העביר ביקורת על החלטתו של מנוצ'ין, וטען כי מדובר בהחלטה "מאוד לא אחראית".
"בנקודה הפגיעה הזו, כשהקורונה והמשבר הכלכלי רק מסלימים, עלינו לחזק את יכולתה של הממשלה להגיב ולתמוך בכלכלה, לא לערער עליה", נמסר בהצהרה מהמטה של ביידן.