ביידן סוגר על טראמפ בפנסילבניה, עתירות של הנשיא נדחו
תוצאה מפנסילבניה, שמחלקת 20 אלקטורים, יכולה להגיע כבר הלילה – ולתת לביידן את הנשיאות. המועמד הדמוקרטי צימק שם את הפער מטראמפ ל-1.7%, ואנשיו מאמינים שהוא בדרך לניצחון. ביידן מתחזק גם בנבאדה, ש-6 האלקטורים שלה עשויים להספיק. נדחתה עתירת טראמפ לעצור את הספירה במישיגן, ביידן הפך למועמד שמקבל הכי הרבה קולות בהיסטוריה
דיווח שוטף: כל העדכונים מהבחירות הדרמטיות בארה"ב.
21:45 - ביידן סוגר על טראמפ בפנסילבניה, עתירות של הנשיא נדחו
בארצות הברית נערכים לאפשרות של הכרעה בבחירות לנשיאות בשעות הקרובות. מזכירת המדינה של פנסילבניה – מדינה שמחלקת בבחירות 20 אלקטורים, מִספָּר שאם ג'ו ביידן יזכה בו יביא אותו אל מעבר לרף 270 האלקטורים הדרושים לניצחון – אמרה הערב (יום ה') ל-CNN כי המדינה עשויה לסיים את ספירת הקולות כבר הלילה. לפי שעה טראמפ מוביל שם ב-1.7% אחרי ספירת 92% מהקולות, אבל יתרונו הולך ופוחת, ובהתחשב באזורים שמהם אמורים להתקבל הקולות הנותרים – אזורים שנוטים ברובם לטובת הדמוקרטים – בקמפיין ביידן אופטימיים מאוד בנוגע לאפשרות שינצח שם.
ביידן, נזכיר, צבר לפי רשת "פוקס ניוז" וסוכנות הידיעות AP כבר 264 אלקטורים, ולפיכך חסרים לו רק 6 כדי להגיע למספר שמעניק ניצחון בבחירות – 270. רשתות אחרות בארה"ב, שבניגוד ל"פוקס ניוז" ו-AP טרם קבעו כי ביידן ניצח באריזונה, מציבות את המועמד הדמוקרטי על 253 אלקטורים, ולפיכך במרחק מעט גדול יותר מקו הסיום; אבל ניצחון בפנסילבניה, על 20 האלקטורים שלה, ייתן לו את הניצחון כך או כך.
ינתיים צעדיו המשפטיים של טראמפ אינם נושאים פרי. הערב דחה בית משפט במישיגן את העתירה שבה ביקש לעצור את ספירת הקולות במדינה. רשתות הטלוויזיה בארה"ב הכריזו כבר אתמול על ביידן כמנצח שם, בפער של 2.8% מהקולות. גם בג'ורג'יה נדחתה עתירה של ביידן נגד התנהלות הספירה באחד המחוזות.
18:15 - טראמפ: "לעצור את הספירה"
בארצות הברית נשואות בשעות אלה כל העיניים לארבע מדינות: לפנסילבניה וג'ורג'יה, שבהן מוביל הנשיא דונלד טראמפ ביתרון קטן שהולך ומצטמצם, ולנבאדה ואריזונה, שבהן מוביל ג'ו ביידן ביתרון שברירי בעצמו. לפי התחזית של "פוקס ניוז" וסוכנות הידיעות AP, ביידן ינצח באריזונה, מוביל 214-264 במניין האלקטורים ולפיכך זקוק לניצחון רק בעוד מדינה אחת כדי להגיע ליעד של 270 אלקטורים ולזכות בנשיאות. ברשתות אחרות נזהרים עדיין מלהכריז על ניצחונו באריזונה, ולכן בהן הוא עומד על 253 אלקטורים וזקוק לניצחונות בשתי מדינות.
קמפיין ביידן טען הערב כי ניצחונו של המועמד הדמוקרטי קרוב מאוד, וכי תגובתו של טראמפ לתוצאות – שלל העתירות שהוא מגיש ודרישתו לספירה חוזרת – היא תגובה "נואשת".
STOP THE COUNT!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2020
הקרב הצמוד ביותר מסתמן בג'ורג'יה: טראמפ מוביל שם על ביידן ב-0.4% בלבד, ובשעות אלה סופרים שם את 61 אלף הקולות האחרונים. מכיוון שרובם מגיעים ממחוזות הנוטים לטובת הדמוקרטים, למחנה ביידן יש תקווה גדולה שהוא יצליח להשלים את המהפך. הספירה בג'ורג'יה צפויה להסתיים הערב או הלילה.
ההכרעה במדינה זו צפויה להיות על חוט השערה, ולכן גדולים הסיכויים שהצד המפסיד יערער וידרוש ספירה חוזרת. במקרה כזה, אם בג'ורג'יה תהיה תלויה הכרעת מערכת הבחירות כולה, זהות הנשיא הבא עשויה להיוודע רק בעוד שבועות.
ב"ניו יורק טיימס" מדווחים שהרפובליקנים לחוצים מאוד מהצטמצמות הפער בג'ורג'יה, וכבר נערכים להגיש עתירות ביותר מ-10 מחוזות בניסיון להביא לפסילת קולות. במקרה של ניצחון דחוק-ביותר, גם פסילה של עשרות או מאות קולות שניתנו לאחד הצדדים יכולה להביא ניצחון לצד היריב, ולכן כל עתירה כזו היא בעלת משמעות רבה.
ביידן ממשיך לצמצם פערים גם בפנסילבניה, מדינה שמחלקת 20 אלקטורים ושאם ינצח בה – יעבור בוודאות את רף 270 האלקטורים הדרוש לניצחון בבחירות. בראשית הספירה הוליך טראמפ כצפוי בפער גדול, משום שאז נספרו שם הקולות שמצביעים נתנו בקלפיות, שם יש במערכת הבחירות הזו רוב רפובליקני מובהק, אבל ביממה האחרונה, כשנספרים עוד ועוד קולות שהגיעו מהדואר, שם רוב גדול של המצביעים השנה הם דמוקרטים, הפער הולך ומצטמצם.
אחרי ספירת 91% מהקולות עומד יתרונו של טראמפ בפנסילבניה על 2.1% – קצת יותר מ-135 אלף קולות. נותרו עדיין כמה מאות אלפי קולות לספור, ורבים מהם קולות מהדואר. ב-CNN ציינו כי במחוז פילדלפיה לבדו נותרו עדיין 120 אלף קולות שטרם נספרו: 80% מהמצביעים בעיר הזו בחרו בביידן, ואם היחס הזה יישאר גם בהמשך – די יהיה בתוצאות מפילדלפיה כדי לצמצם את יתרונו של טראמפ ל-30 אלף קולות.
גם היום המשיך טראמפ לירות בטוויטר ציוצים שבהם הוא טוען שגוזלים ממנו את הניצחון בדרכי מרמה. "תעצרו את הספירה!", צייץ באותיות גדולות, ובציוץ נוסף טען: "כל קול שמגיע אחרי יום הבחירות לא ייספר". כוונתו לחוקי מדינת פנסילבניה, המאפשרים לספור קולות שהגיעו בדואר גם ימים אחדים אחרי הבחירות כל עוד החתימה עליהם מוכיחה שנשלחו לפני יום הבחירות. התקנות האלה נועדו למנוע פסילה של קולות כתוצאה מעיכובים בשירות הדואר הלא-מתפקד של ארה"ב. ביידן, מצדו, ענה בציוץ משלו: "כל קול חייב להיספר".
18:05 - יועצו של נשיא ארה"ב: עד יום שישי בלילה יהיה ברור שטראמפ ניצח בבחירות
ג'ייסון מילר, יועצו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אמר כי עד יום שישי בלילה יהיה ברור שטראמפ ישמש כנשיא למשך ארבע שנים נוספות. עוד אמר מילר כי הוא מצפה שצוות הקמפיין של הנשיא ינקוט בפעולות משפטיות נוספות בקלפיות בפנסילבניה ובנבדה.
16:25 - טראמפ שוקל לערער גם באריזונה
בקמפיין טראמפ שוקלים לפתוח גם באריזונה בצעדים משפטיים. הנשיא, שמיהר להכריז על ניצחון אתמול בבוקר ללא כל ביסוס, הגיש עתירות על הליך ספירת הקולות במישיגן ובפנסילבניה ודורש לספור מחדש את הקולות בוויסקונסין. ביידן ניצח במישיגן ובוויסקונסין. לא מן הנמנע שבמקרה של הפסד בג'ורג'יה הנשיא, שטוען ל"הונאה דמוקרטית" וזיוף קולות בבחירות, ינקוט צעדים משפטיים גם שם.
13:30 - קרב צמוד בג'ורג'יה אחרי ספירת 96% מהקולות
מכון אדיסון האמריקני דיווח כי לאחר ספירת 96% מקולות הבוחרים במדינת ג'ורג'יה, הנשיא דונלד טראמפ עומד כעת על 49.6% מהקולות ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן על 49.2% - פער של כ-18 אלף קולות בלבד. לג'ורג'יה 16 אלקטורים.
מדינה נוספת בה ביידן מוביל וטרם הושגה בה הכרעה היא נבאדה, שמחלקת 6 אלקטורים. בשעות הערב אמורה נבאדה לפרסם תוצאות מעודכנות. היתרון של ביידן בנבאדה כרגע עומד על 49.3% לעומת 48.7% לטראמפ. 86% מהקולות נספרו שם. לפי ספירת "פוקס ניוז" ו-AP, ניצחון בנבאדה יספיק לביידן להגיע למספר שמעניק ניצחון, 270 אלקטורים.
11:15 - בזמן שהצביעו: שיא של 6 ספרות במספר הנדבקים בקורונה ביממה
לפי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, ביום רביעי אובחנו 102,831 נדבקים חדשים בקורונה בארה"ב - שיא מאז פרוץ המגיפה, והפעם הראשונה בה חוצה מספר הנדבקים היומי את רף ה-6 ספרות. אמש נרשמו גם 1,097 מתים מהנגיף ברחבי המדינה.
עד כה נדבקו בקורונה בארה"ב 9.48 מיליון בני אדם, ונפטרו מהנגיף יותר מ-233 אלף מהם.
10:00 - מחאות בעקבות טענת הנשיא להונאת בחירות: "טראמפ שקרן, תספרו כל קול"
מתנגדיו של דונלד טראמפ מפגינים ביממה האחרונה בערים ברחבי ארה"ב, בהפגנות שרובן המכריע לא אלימות. בזמן שספירת הקולות בבחירות נמשכת, וניצחונו של ג'ו ביידן קרוב אך טרם הובטח, המפגינים מוחים על המאבק המשפטי שטראמפ מתכוון לנהל - בטענה להונאה וזיופים. מנגד גורמים אמריקנים חוששים שמיליציות מהימין הקיצוני, שתומכות בטראמפ, ייצאו לרחובות ויפגינו נגד "הונאת הבחירות" שעליה הכריז.
"הקואליציה להגנה על התוצאות", שמורכבת מ-160 ארגונים אמריקניים – ארגנה יותר מ-100 הפגנות ברחבי ארה"ב במהלך השבוע. בחלק מהמוקדים קראו למפגינים "להגן על ההצבעה ולא לתת לטראמפ לגנוב את הבחירות". בשעות הערב בארה"ב יצאו מפגינים לרחובות ערים גדולות - ניו יורק, פילדלפיה, וושינגטון, שיקגו, אטלנטה ודטרויט.
בניו יורק מאות מפגינים יצאו לרחובות מנהטן ומוקדים נוספים בעיר. הם נופפו בדגלי ארה"ב והניפו שלטים שעליהם נכתב: "תספרו כל קול, כל קול נחשב". לפחות 50 מפגינים נעצרו בהפגנות בניו יורק. המשטרה מאשימה אותם בחסימת התנועה ובהפרעה לסדר הציבורי.
המשטרה בניו יורק פרסמה ברשתות החברתיות תמונות של מפגינים שהציתו פסולת במנהטן. "חשוב מאוד שאנחנו נוודא ששומרים על הדמוקרטיה שלנו", אמרה מפגינה במנהטן. "הבחירות האלה מעוררות כל כך הרבה חרדה".
בוושינגטון הבירה יותר מאלף איש הפגינו נגד הנשיא בכיכר Black Lives Matter הסמוכה לבית הלבן. מאות אחרים צעדו במרכז העיר, ולפרקים חסמו את התנועה והדליקו זיקוקים. "של מי הרחובות? הרחובות שלנו!", קראו המפגינים במחאה בוושינגטון, "אם לנו לא יהיה צדק, להם לא יהיה שקט". המפגינים הניפו שלטים שעל אחד מהם נכתב: "טראמפ משקר כל הזמן".
אנריקה טריו, מנהיג ארגון הימין הקיצוני Proud Boys, אמר לרויטרס שהוא ועוד שלושה מחברי הארגון נדקרו בסמוך לבית הלבן. הוא אמר שאחד התוקפים עטה מסכה של Black Lives Matter. המשטרה המקומית טרם אישרה את הדיווח ולא ביצעה מעצרים. בארגון Black Lives Matter אמרו שאין להם קשר לתקיפה שעליה דיווח טריו.
בפילדלפיה, העיר הגדולה בפנסילבניה, כ-200 מפגינים צעדו ליד היכל העצמאות בעיר. המפגינים משתייכים לאיגודי עובדים וארגונים אקטיביסטיים, בין השאר למאבק בהתחממות הגלובלית. ההפגנה בפילדלפיה החלה עוד לפני שבקמפיין טראמפ הודיעו שהם דורשים לעצור את ספירת הקולות בפנסילבניה בטענה להיעדר שקיפות. "אנחנו רוצים שביידן ינצח, אבל רוצים שכל קול ייספר – לא משנה מה", אמר אחד המפגינים בפילדלפיה.
הפגנות סוערות יותר היו בסיאטל ובפורטלנד. בכל אחת מההפגנות מחו מאות אנשים נגד טראמפ, וכמה מתפרעים נעצרו. בסיאטל המשטרה עצרה כמה בני אדם, כולל מפגינים שפיזרו מסמרים על הכביש ונהג שפרץ מחסום משטרתי. לא היו נפגעים במחאה בסיאטל.
"כך נראית הדמוקרטיה", צעקו המפגינים בפורטלנד. מארגני ההפגנה אמרו לפני שהיא החלה שהמחאה לא תהיה אלימה, ושבלי קשר לתוצאות הבחירות הם ימשיכו למחות נגד הגזענות בארה"ב. לשכת השריף המקומי מסרה שחלק מהמפגינים הגיעו להפגנה עם נשק. משטרת פורטלנד ביצעה מעצרים והחרימה זיקוקים, פטישים ורובה.
מושלת אורגון קייט בראון הודיעה למשמר הלאומי להיות בכוננות בעקבות המחאה בפורטלנד. בעיר היו הפגנות סוערות כמעט מדי ערב מאז הרצח של העצור השחור ג'ורג' פלויד במיניאפוליס בחודש מאי. ראש העיר פורטלנד, טד ווילר, כתב בטוויטר: "לא תהיה סובלנות לאלימות משום סוג, הפחדה והרס פלילי". הוא ציין שהתושבים צריכים להיות בטוחים, "בשעה שהם משמיעים את קולם כדי להביע את השקפת העולם שלהם".
08:30 - אריזונה: מפגינים חמושים תומכי טראמפ מחוץ לאולם ספירת הקולות
במחוז מריקופה שבאריזונה, שוטרים של משרד השריף המקומי הקימו עמדה בתוך אולם ספירת הקולות, כשבחוץ מתקהלים מפגינים, חלקם חמושים, תומכי טראמפ. ספירת הקולות עדיין נמשכת במחוז, כאשר ג'ו ביידן מוביל במדינה בפער צר: בעוד ש"פוקס ניוז" ו-AP כבר הכריזו עליו כמנצח באריזונה עוד אתמול בבוקר, רשתות תקשורת אחרות בארה"ב נמנעו מלעשות כן עד כה.
כך, בעוד שמפגינים תומכי טראמפ במישיגן התקהלו הלילה מחוץ לאולם ספירת הקולות בדרישה "לעצור את הספירה", מפגינים רבים בפיניקס - תומכי טראמפ - דורשים את ההיפך: להמשיך לספור, כאשר טראמפ מצמצם את הפער.
Trump supporters tonight: "Stop the vote!"
— Complex (@Complex) November 5, 2020
Also Trump supporters tonight: "Count that vote!"
via @therecount #Election2020 pic.twitter.com/QtRS3tkTal
07:00 - גל כחול כבר לא יהיה: מאבק צמוד על השליטה בסנאט, הרוב הדמוקרטי בקונגרס הצטמצם
לקרב הצמוד על הנשיאות אפשר לצרף את מה שהולך ומסתמן ככישלון של הדמוקרטים להחזיר לידיהם את הרוב בסנאט. מאמציהם ספגו אמש (ד') מכה אנושה, כשהסנאטורית הרפובליקנית המכהנת סוזן קולינס ממדינת מיין הצליחה לרשום ניצחון מפתיע על המועמדת הדמוקרטית סוזן גידון שהתחרתה על המושב שלה.
ההפסד של גידון מצטרף לשורה של הפסדים מאכזבים במרוצים אחרים שעליהם פיזרו הדמוקרטים סכומי עתק בתקווה שיצליחו, לראשונה מאז 2010, לשלוט בכל שלוש הזרועות החשובות ביותר של הממשל הפדרלי: הסנאט, בית הנבחרים והנשיאות. בבית הנבחרים הדמוקרטים אמנם שמרו על הרוב שלהם, אך בניגוד לתחזיות הם הפסידו לפחות שבעה מושבים לרפובליקנים, ולפי שעה לא זכו במושבים חדשים. כעת ההערכה היא שהרוב שלהם יצטמק.
בלי שליטה בכל שלוש הזרועות הללו, הם יתקשו מאוד לקדם ביעילות רבה את משנתם. משמעות הדבר שאפילו אם ביידן ינצח בסופו של דבר ויושבע לנשיא, הוא ייחשב לברווז צולע בוושינגטון, שייאלץ לשאת ולתת ללא הרף עם הרפובליקנים בסנאט.
בסנאט הנוכחי נהנים הרפובליקנים מרוב: יש להם 53 מושבים ואילו לדמוקרטים 47. אלא שבכל שנתיים עומדים לבחירה מחדש כשליש מחברי הסנאט, ובסבב הבחירות הנוכחי 23 מ-35 המושבים שעמדו לבחירה היו רפובליקניים, ורק 12 דמוקרטיים. פירוש הדבר הוא שהרפובליקנים נדרשו "להגן" על מושבים רבים יותר. הדמוקרטים קיוו לגרוף בסבב הזה 4 מושבים יותר מהם, כדי להשיג רוב מוחלט.
הדמוקרטים היו יכולים להשיג בסנאט רוב גם במצב של תיקו, במקרה שבו ביידן הוא הנשיא. במצב של תיקו, 50-50, קולו של סגן הנשיא מכריע, וניצחון של ביידן פירושו שקמלה האריס הדמוקרטית היא שתכהן כסגנית הנשיא. הרפובליקנים שולטים בסנאט ברצף מאז 2014, ואובדן הרוב בו יהיה מכה עבורם לא פחות מאובדן הנשיאות.
לפי "ניו יורק טיימס", מניין הסנאטורים הבטוחים של הדמוקרטים בסנאט הבא, שיושבע בתחילת ינואר, עומד כעת על 48 - זהה לזה של הרפובליקנים. קרבות על ארבעה מושבים נוספים טרם הוכרעו סופית.
6:15 - ג'ורג'יה: היתרון של טראמפ צנח ל-0.8% בלבד
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מוביל על יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן במדינת ג'ורג'יה בפחות מ-40 אלף קולות לאחר ספירת 95% מהקלפיות. היתרון של טראמפ עומד כעת על 0.8% בלבד, לאחר שבשעות האחרונות צימק ביידן את הפער בעקביות. נכון לשלב זה נותרו עוד כ-120 אלף קולות לספור בג'ורג'יה. בפנסילבניה מוביל טראמפ ב-3.1%, אך הפער היה גדול בהרבה לפני כמה שעות. בנבאדה מוביל ביידן בפער של 0.6%, ובאריזונה - שם רשת פוקס ניוז כבר הכריזה שניצח - הוא מוביל בכ-2.8%. מלבד אריזונה, ביידן צריך לנצח בעוד מדינה אחת בלבד כדי לזכות ב-270 האלקטורים שיהפכו אותו לנשיא.
6:10 - אחרי פנסילבניה ומישיגן: טראמפ הגיש תביעה גם בג'ורג'יה
צוות הקמפיין של טראמפ הגיש תביעה במדינת ג'ורג'יה בדרישה שמחוז צ'טהם יפריד את ההצבעות שיתקבלו לאחר השעה 19:00 (שעון מקומי) ויאבטח אותן. לטענת טראמפ, פתקי הצבעה מאוחרים במחוז התערבבו עם קולות כשרים. נכון לשעה זו, טראמפ מוביל על ביידן בכ-45 אלף קולות בג'ורג'יה, לאחר שנספרו 95% מהקולות במדינה. זוהי המדינה השלישית שבה טראמפ הגיש תביעה, אחרי שמוקדם יותר עתרו אנשיו בדרישה לעצור את ספירת הקולות בפנסילבניה ובמישיגן "בשל היעדר שקיפות". הם הודיעו גם כי הם מתכוונים לדרוש ספירה חוזרת בוויסקונסין.
6:00 - ביידן ניצח במישיגן, רחוק 6 אלקטורים מזכייה בנשיאות
ג'ו ביידן התקרב הלילה (ה') למרחק נגיעה מזכייה בנשיאות ארה"ב, כאשר לפי רשתות CNN ו"פוקס ניוז" הבטיח את ניצחונו במדינת מישיגן. מכיוון ש"פוקס ניוז" קבעה כבר שעות לפני כן כי הוא ניצח גם באריזונה, כעת היא נותנת לו יתרון 214-264 במניין האלקטורים, ופירוש הדבר שלפי החישוב שלה חסרים לו רק 6 אלקטורים כדי להגיע ל-270 - המספר הדרוש לניצחון. זהו בדיוק מספר האלקטורים של נבאדה, שבה הוא מוביל כעת ביתרון קטן, של 0.6%. עם זאת, הספירה בנבאדה מתקדמת לאט מאוד, ותוצאות ברורות לא צפויות להגיע ממנה לפני שעות הערב.
חשוב לציין שברשתות אחרות, ביניהן CNN, עדיין לא הכתירו את ביידן למנצח באריזונה, ולכן מבחינתן הוא עדיין מעט רחוק יותר מקו הגמר. ב-CNN עומד מניין האלקטורים שלו על 253. קודם לכן אמש הוכרז ביידן כמנצח בוויסקונסין, ובמחנה הדמוקרטי הביעו אמונה שעד שעות הבוקר הוא ישיג את האלקטורים החסרים ויוכרז כנשיא הבא של ארה"ב. נראה שכעת הם מחכים לבשורות מג'ורג'יה, שם לקראת סוף הספירה מצמצם ביידן את הפער מטראמפ, שמוביל ב-0.6% בלבד. ג'ורג'יה מחלקת 16 אלקטורים, ולכן תוכל להביא את ביידן אל מעבר ל-270.
בנו של טראמפ צייץ בטוויטר: "ניצחנו בפנסילבניה!"
We have won Pennsylvania!
— Eric Trump (@EricTrump) November 4, 2020
בקמפיין של טראמפ אותתו אתמול לאורך כל הערב שהכרזה על ניצחון של ביידן לא תהיה סוף הסיפור: אנשי הנשיא הודיעו כי הם מתכוונים לדרוש ספירה חוזרת בוויסקונסין, שם ניצח ביידן ב-0.6%. אם בקשתם תאושר, ספירה כזו עשויה להתחיל רק בעוד שבועיים, ואם בה יהיה תלוי גורל הבחירות – פירוש הדבר שארה"ב לא תדע גם עד אמצע החודש מי יהיה הנשיא הבא שלה.
נוסף על כך הודיע קמפיין טראמפ כי הוא עתר בדרישה לעצור את הספירה במישיגן, שם הוליך באותה העת ביידן בפער של 0.7% אחרי ספירת 94% מהקולות; בג'ורג'יה, שבה הוביל אז טראמפ ב-1.2% אחרי ספירת 94% מהקולות; ובפנסילבניה, שבה הוביל טראמפ במשך שעות, כשנספרו הקולות מהקלפיות, אבל בשעות האחרונות, כנראה משום שנספרים שם קולות מהדואר (הנוטים להיות דמוקרטיים), צמצם ביידן את הפער ל-2.9%.
קמפיין טראמפ הודיע אמש כי עתר בדרישה לעצור "זמנית" את הספירה בפנסילבניה, בטענה שפקידים דמוקרטים "מסתירים" אותה ושהיא אינה מתנהלת בשקיפות. אנשי הקמפיין מסרו כי יבקשו מבית המשפט העליון להתערב בהליך. "דברים רעים קורים בפנסילבניה", אמר סגן מנהל הקמפיין, ג'סטין קלארק. "הדמוקרטים זוממים לרוקן מתוכן קולות רפובליקניים".
הצוות של טראמפ הודיע גם, כפי שהבטיח לעשות כבר לפני ימים, כי הוא עותר לעליון בדרישה למנוע מפנסילבניה לספור קולות שנשלחו בדואר אם הם לא הגיעו ליעדם עד יום הבחירות. החוק בפנסילבניה מאפשר לספור קולות כאלה גם כמה ימים אחרי יום הבחירות, כל עוד החותמת מוכיחה שהם נשלחו לפני הבחירות. רפובליקנים בפנסילבניה עתרו לעליון בעניין עוד לפני הבחירות, אבל אז הוא דחה את עתירתם.
בצל ההליכים שנוקט קמפיין טראמפ התייצב אמש ביידן מול המצלמות ומסר הצהרה קצרה, שבה שב והדגיש כי הוא עצמו בדרך לניצחון. "אחרי לילה ארוך של ספירה, ברור שאנחנו מנצחים במספיק מדינות כדי לזכות בנשיאות", אמר. "אני לא כאן כדי להכריז שניצחנו, אלא כדי לדווח שכשהספירה תסתיים – אנחנו מאמינים שננצח. כל קול חייב להיספר, אף אחד לא יגזול מאיתנו את הדמוקרטיה שלנו". ביידן אמר שהוא מאמין שמצבו טוב גם בפנסילבניה, משום שרוב הקולות שנשארו לספירה שם הם קולות שנשלחו בדואר, ומהנתונים כבר ברור שבקולות שנשלחו בדואר הוא מוביל בעשרות אחוזים על טראמפ.
טראמפ מנצל את "הגל האדום"
טראמפ עצמו פרסם אמש הצהרות שלפיהן הבחירות נגנבות ממנו ממש ברגעים אלה, ושבמדינות ברחבי ארה"ב סופרים קולות דמוקרטיים ש"צצים" משום מקום כדי להגיש את הניצחון לביידן. אמש, במבול ציוצים בטוויטר, כתב טראמפ בין השאר: "הם מוצאים קולות של ביידן בכל מקום – בפנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן. כל כך רע למדינה שלנו!". עוד טען: "הם עובדים קשה לגרום ליתרון של 500 אלף קולות בפנסילבניה להיעלם בהקדם האפשרי! ככה גם במישיגן ובמקומות אחרים".
טראמפ, חשוב להסביר, מנצל את העובדה שבחלק ממדינות ארה"ב סופרים את הקולות שהגיעו מהדואר רק אחרי הקולות שהגיעו מהקלפיות: רוב המצביעים בדואר הם דמוקרטים ואילו רוב המצביעים בקלפיות הם רפובליקנים, ולכן – כפי שהעריכו פרשנים חודשים מראש – באזורים מסוימים צעד טראמפ בתחילת הלילה ביתרון מוקדם ומטעה (מה שמכונה "מיראז' אדום"), ואחר כך, כשנספרו הקולות מהדואר, חולל ביידן כצפוי מהפך. כבר שבועות שבארה"ב מדווחים כי טראמפ מתכוון לנצל הובלה מתעתעת שלו בליל הבחירות כדי להכריז בדיעבד שהבחירות נלקחו ממנו בדרכי מרמה.
ברשת CNN דיווח הלילה ג'ים אקוסטה שמקורות המקורבים לבית הלבן מדווחים שגורמים בכירים במפלגה הרפובליקנית מאבדים סבלנות בכל הנוגע להתנהלותו של טראמפ בצל טענותיו חסרות הביסוס שהבחירות נגנבות ממנו. "טראמפ מדמם תמיכה של המפלגה הרפובליקנית", אמר מקור לרשת.
טראמפ, נזכיר, זכה במהלך ליל הבחירות לשורה של ניצחונות מרשימים במדינות המפתח, בין השאר בפלורידה, טקסס, אוהיו ואייווה, וגם במדינות "מתנדנדות" אחרות הוא הצליח לכפות על ביידן קרב צמוד בהרבה משחזו הסקרים; אולם ביידן עצמו הצליח לשמור עד כה על כל המדינות שבהן ניצחה הילרי קלינטון ב-2016, ולפי רשת "פוקס" וסוכנות הידיעות AP גם לחולל מהפך באריזונה, מדינה שבה רק מועמד דמוקרטי אחד ניצח ב-76 השנים האחרונות. גם וויסקונסין ומישיגן שבהן ניצח לפי הרשתות הן מדינות שטראמפ ניצח בהן ב-2016.
במניין קולות הבוחרים בארה"ב כולה צועד ביידן ביתרון של יותר מ-3.5 מיליון קולות על טראמפ, אבל בבחירות בארה"ב המנצח הוא המועמד שגרף אלקטורים רבים יותר, ולא זה שזכה ביותר קולות של מצביעים.
השופטים השמרנים מחכים בעליון
גם אם ביידן יוכרז בשעות הקרובות כמנצח על-ידי רשתות הטלוויזיה, מכיוון שמסתמן כי במדינות רבות הוא מנצח בפער קטן, בהחלט ייתכן שטראמפ יחליט להמשיך להיאבק ולגרור את הקרב על הבית הלבן לבית המשפט העליון, שם יש כעת רוב של 6 שופטים שמרנים (ש-3 מהם מינה טראמפ בעצמו) מול 3 ליברלים. טראמפ יקווה במקרה כזה שפסילה אפילו של מקצת הקולות מהדואר בנימוקים שונים ומשונים תוכל לקזז את הפער הקטן של ביידן באותן מדינות שהקרב בהן צמוד, ולהביא לו, לטראמפ, את האלקטורים שלהן - ועוד כהונה כנשיא.
לפי הרשתות בארה"ב, עם שלל המדינות שבהן טראמפ ניצח נמנות: אינדיאנה (11 אלקטורים), טנסי (11), מיזורי (10), דרום קרוליינה (9), אלבמה (9), קנטקי (8), לואיזיאנה (8), אוקלהומה (7), מיסיסיפי (6), קנזס (6), ארקנסו (6), יוטה (6), מערב וירג'יניה (5), נברסקה (4), איידהו (4), וויומינג (3), צפון דקוטה (3), מונטנה (3), דרום דקוטה (3) ומיין (1). ביידן ניצח בקליפורניה (55), ניו יורק (29), אילינוי (20), ניו ג'רזי (14), וירג'יניה (13), וושינגטון (12), אריזונה (11) מינסוטה (10), מסצ'וסטס (11), מרילנד (10), קולורדו (9), אורגון (7), קונטיקט (7), ניו מקסיקו (5), רוד איילנד (4), הוואי (4), ניו המפשייר (4), מיין (3), דלאוור (3), מחוז קולומביה (3), ורמונט (3) ונברסקה (1).
בארה"ב, נזכיר, מי שנבחר לנשיא הוא המועמד שזוכה ביותר אלקטורים, ולא בהכרח זה שזוכה ברוב קולות הבוחרים: מבחינה פורמלית את הנשיא לא בוחר העם, אלא "חבר האלקטורים", גוף מיוחד שמתכנס כדי להצביע על זהות הנשיא אחרי הבחירות. לכל אחת מ-50 מדינות ארה"ב (וכן לוושינגטון הבירה) מוקצה מספר מסוים של אלקטורים, כלומר נציגים בגוף הזה, לפי גודל אוכלוסייתה (למשל לקליפורניה מרובת התושבים 55, ולאלסקה הדלילה רק 3). המועמד שזוכה ברוב הקולות באותה מדינה - גורף את כל האלקטורים שלה. מכיוון שבסך הכול יש 538 אלקטורים, מי שמשיג 270 (כלומר יותר ממחצית) - מנצח.