מדד האספרסו: כשבתי הקפה באירופה נסגרים, הכלכלנים מורידים תחזית
בעקבות הזינוק בתחלואה, ממשלות סוגרות ברים ובתי קפה ומטילות עוצר לילי. התוצאה: כלכלנים מתכננים להוריד לטריטוריה שלילית את התחזיות לרבעון הרביעי. כלכלנית בכירה: "מיתון כפול הפך לתרחיש המוביל"
כלכלת אירופה מתקרבת למיתון כפול, וכלכלנים מזהירים כי הסלמת המגפה בשילוב מגבלות חדשות שהשיתו ממשלות על הציבור, צפויה לפגוע במגמת ההתאוששות שנרשמה באחרונה.
- מלחמת הסחר מתרחבת גם לאירופה: מכסי ענק על יבוא מוצרי אלומיניום מסין
- המיתון חוזר להכות באירופה - וההתאוששות לא נראית באופק
- מצרפת ועד הולנד: מספרי שיא של נדבקים ברחבי אירופה
גרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה, ספרד והולנד הודיעו כולן בשבוע החולף על מהלכים לריסון המגפה, וצפויות להכריז על צעדים נוספים בימים הקרובים. בלגיה הודיעה שלשום על סגירת ברים ובתי קפה לארבעה שבועות, בעוד שוויץ הקשיחה את הדרישות לעטיית מסכות. צרפת הטילה עוצר לילי בפריז ובערים נוספות.
המהלכים הללו מגיעים בעקבות עלייה חדה במספר המקרים, כאשר כמה מדינות אירופיות דיווחו בסוף השבוע על שיאים חדשים. "אני נדהמת מהמהירות שבה הכה הגל השני", ציינה קתרינה אוטרמול, כלכלנית בכירה באליאנץ. "כעת אנחנו רואים את הצמיחה הופכת שלילית בכמה מדינות ברבעון הרביעי - מיתון נוסף הוא בהחלט אפשרי".
בעוד נתוני הרבעון השלישי צפויים להראות צמיחת שיא בגוש היורו כאשר יפורסמו בסוף החודש, יותר ויותר כלכלנים חותכים תחזיות לרבעון הרביעי לטריטוריה שלילית. "הצורה שבה הנגיף מזנק, העסקים הסגורים והפגיעה באמון, כל אלה הופכים מיתון כפול לתרחיש המרכזי", ציינה לינה קומילווה, כלכלנית ראשית ב־G+ אקונומיקס, בהוסיפה כי הברקזיט יעצים את ההאטה.
הבנק המרכזי ירכוש אג"ח
התחזיות הללו שלפיהן גוש היורו ייפול שוב למיתון, גם אם חמור פחות מאשר בתחילת השנה, הן חדשות רעות לבנק האירופי המרכזי, אשר בחודש שעבר מסר תחזית לצמיחה של יותר מ־3% ברבעון הרביעי. נסיגה נוספת תערער את הנחת הבנק, כי כלכלת גוש היורו תחזור להיקפים שקדמו למשבר, עד 2022.
קלאס קנוט, נגיד הבנק המרכזי של הולנד וחבר במועצת המנהלים של הבנק האירופי המרכזי, אמר בשבוע שעבר: "מדינות רבות חוות כעת גל שני. פירושו של דבר כי ההתאוששות רחוקה מכפי שקיווינו, וההשלכות הכלכליות מתעצמות". רוב האנליסטים צופים כי הבנק האירופי המרכזי יבצע בתגובה רכישת חירום נוספת של אג"ח, בהיקף 500 מיליארד יורו, בדצמבר.
איתות נוסף להקלה מוניטרית צפויה היה התבטאותו של רוברט הולצמן, נגיד הבנק המרכזי של אוסטריה וחבר במועצת המנהלים של הבנק האירופי המרכזי, שידוע בשמרנותו. "הקשחת צעדי ההכלה תחייב ככל הנראה יותר מהלכים מוניטריים ופיסקאליים בטווח הקצר", אמר. קרן מתוכננת של האיחוד האירופי בהיקף 750 מיליארד יורו נמצאת עדיין בדיונים, ואינה צפויה לצאת לדרך בחודשים הקרובים. בינתיים, ממשלות "צריכות לגשר על הפער", כך לפי נדיה גרבי, כלכלנית בחטיבת ניהול העושר של בנק פיקטה.
ראשי מדינות מקווים עדיין להימנע מהסגר החמור כמו זה שהביא למיתון שיא ברבעון השני. "פוליטיקאים הפיקו לקחים מהגל הראשון", אמר יורג קריימר, כלכלן ראשי בקומרצבנק הגרמני. "סגר לא דיפרנציאלי שני אינו צפוי, בגלל העלויות הכלכליות הכבירות".
בה בעת, ברקע העלייה היומית במספר המקרים, שחצו את שיאי מרץ ואפריל, ועומסים בבתי החולים, ייתכן שלממשלות לא תהיה ברירה אלא להחמיר את המגבלות. גם ללא סגרים בהיקף מלא, כלכלנים אומרים כי הזינוק במספר המקרים צפוי לגרום לאנשים להישאר יותר בבית ולהוציא פחות כסף, בדיוק כפי שעשו עם פרוץ המגפה. "אם אנשים ייבהלו ויישארו בבית, הם יגדילו את החיסכון, מה שעלול לגרום לעוד רבעון של צמיחה שלילית", אמר אריק נילסן, כלכלן ראשי ביוניקרדיט. "עם גלי הלם כאלה, לא צריך הרבה כדי ליפול לטריטוריה שלילית".
ניתוח שערך באחרונה "פייננשל טיימס" בנתוני גוגל לניידות, גילה כי אחרי עלייה של כמה חודשים, תנועת הלקוחות בבתי קפה, מסעדות, חנויות ומקומות בילוי החלה לרדת שוב בתחילת אוקטובר בערים רבות באירופה, ובהן פריז, לונדון, אמסטרדם, ברלין ומדריד.
חדשות רעות לצרפת וספרד
בנקים מרכזיים עוקבים בשימת לב אחר הנתונים הללו, כדי להבין כיצד התפרצויות חדשות משפיעות על הכלכלה. "השפעת הביקושים דומיננטית כעת, ומגזרי שירותים מושפעים באופן חמור מאוד", אמר חבר מועצת המנהלים של הבנק האירופי. "מיתון כפול הוא אפשרי". אלה הן חדשות רעות למדינות כמו צרפת, ספרד ופורטוגל, שבהן ישנם מגזרי שירותים גדולים שמחייבים מגע עם הציבור - כמו תיירות ופנאי. אליאנץ חתכה בשבוע שעבר את התחזית הכלכלית של ספרד וצרפת, כאשר הצפי הוא להתכווצות של 1.3% ו־1.1% ברבעון הרביעי בהתאמה.
חולשות נרשמו בסקר מנהלי הרכש IHS מרקיט בחודש שעבר, שגילה כי לראשונה מאז מאי, רוב עסקי השירותים בגוש היורו מדווחים על צניחה חדה בפעילות לעומת חודש קודם לכן. בנימה חיובית יותר, הסקר גילה שיפור בפעילות הייצור, לאחר התאוששות בסחר העולמי, במיוחד ביצוא לסין. נקודת אור נוספת היתה עלייה של 4.5% בהזמנות ממפעלים בגרמניה באוגוסט, מעל לתחזיות.
קרסטן ברז'סקי, כלכלן ראשי לגוש היורו ב־ING, אמר כי חברות ייצור גרמניות מסוימות מתגאות בחוגים סגורים, כי הן צופות שהרבעון הרביעי יהיה "הטוב ביותר מזה זמן מה". לדבריו, "הדבר הזה עשוי לאפשר להימנע ממיתון כפול".