ניתוח כלכליסט
טראמפ יחזר אחרי עובדי הצווארון הכחול שאיבד במלחמת הסחר
הקמפיין במדינות המתנדנדות יתמקד בחיזור אחרי קולות השחורים ובניסיון למשוך את קולות החקלאים ועובדי תעשיית הפלדה שנפגעו במלחמת המכסים מול סין. התקווה של המועמדים: שיעור הצבעה שצפוי להיות הגבוה ביותר מאז 1900
לפי התחזיות, מעל 150 מיליון בעלי זכות בחירה צפויים להצביע בבחירות לנשיאות ארה"ב שיתקיימו ב־3 בנובמבר. מדובר בשיעור השתתפות מרהיב עבור המצביעים האמריקאים האדישים, שצפוי להסתכם ביותר מ־66%, הגבוה ביותר ב־120 השנים האחרונות. אבל בארה"ב כמו בארה"ב לא כל הקולות נולדו שווים.
בשני העשורים האחרונים, 75% מהמדינות העניקו את קולן למועמד שייצג מפלגה מסוימת. בין מדינות כחולות ואדומות אלה מצוי קומץ שבהן ההתפלגות הדמוגרפית מאוזנת יותר, מה שהופך את תוצאות הבחירות לפחות צפויות. המדינות הללו זכו לשלל כינויים, כמו סגולות, מפתח או מתנדנדות, ולמעמד מיתולוגי. כך, פרשנים אוהבים לומר על אוהיו, שאף מועמד לא זכה בנשיאות, אם לא ניצח בה.
- ביידן, טראמפ - לשוק זה לא משנה
- ניו יורק טיימס: טראמפ תכנן ללבוש חולצה של סופרמן ביציאה מבית החולים
- טראמפ בעצרת בבית הלבן: "מרגיש מצוין, לא יודע מה איתכם"
משום שבשיטת הבחירות האמריקאית הייחודית, קולות בודדים במיקומים גיאוגרפיים מסוימים יכולים להכריע קמפיין שלם, גם אם הם לא מייצגים את רוב הבוחרים, המועמדים משקיעים כ־75% מתקציב הקמפיין וכמעט 100% מזמנם בחיזור אחר המדינות הללו.
בחלוקה גסה מסתדרות המדינות המתנדנדות לאורך שתי חגורות. חגורת החלודה, הכוללת את פנסילבניה, אוהיו, וויסקונסין ומישיגן, וחגורת השמש, הכוללת את נבדה, ג'ורג'יה, צפון קרוליינה וטקסס. בין לבין נמצאות מיין, מינסוטה, אייווה וניו המפשיר. במרבית המדינות הללו מוביל המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, אך בהפרשים קטנים מ־7%, פעמים רבות גם בטווח הטעות הסטטיסטית. אלו הבדלים קטנים שהופכים את הניסיון לחזות ניצחון של מועמד אחד, לבעייתי כל כך.
1. עובדי הצווארון הכחול
אמירה ידועה טוענת, כי לא הולכים לבחירות על קלף מדיניות החוץ. ובכל זאת, יש משהו במדיניות החוץ של ממשל טראמפ שנטווה כולו למען סוג מסוים של בוחרים — עובדי הצווארון הכחול. אלה הצביעו לו ב־2016 בשיעורים מרהיבים של 67% והעניקו לו את ניצחונו. לאורך הקמפיין הנוכחי, הוא לא שכח לציין זאת בשלל מודעות, עצרות וציוצים. "מגיע לכם לדעת שהסנאטורית האריס (המועמדת של ביידן לסגנית — ו"א) העמידה את האג'נדה הסביבתית הקיצונית שלה לפני מחלבות וויסקונסין", אמר סגן הנשיא מייק פנס בעצרת בוויסקונסין. "אבל עם הנשיא דונלד טראמפ, חקלאי וויסקונסין תמיד יהיו במקום הראשון".
הניצחונות של טראמפ עבור הציבור הזה הם קטנים ומאוד ממוקדים. הם כוללים יציאה מהסכמים בינלאומיים (נאפט"א) במטרה לפתוח את שוק החלב הקנדי לרפתנים בוויסקונסין, האיום במלחמת סחר מול האיחוד האירופי והסרת מכסי היבוא על שוק הלובסטרים במיין. למען תעשיית הנפט, שסבלה בשנה האחרונה מפיטורים המוניים באזור פנסילבניה, אוהיו, צפון קרוליינה וטקסס, טראמפ ביטל שורה של תקנות סביבתיות. עבור חקלאים בפלורידה ובג'ורג'יה, שהתלוננו על תחרות לא הוגנת עם מקסיקו, טראמפ הקים ועדת חקירה לגידולים עונתיים.
המפלגה הדמוקרטית שאיבדה את קולות עובדי הצווארון הכחול ב־2016, מזכירה להם את ההבטחות הגדולות שטראמפ לא מימש. כך, למשל, מלחמת הסחר עם סין שמחקה רבבות משרות בענפי הפלדה והחקלאות.
"פשיטות רגל בענף החקלאות זינקו ב־20% בשנה שעברה בגלל האסון של טראמפ במלחמת הסחר", אמר ביידן בעצרת וירטואלית במילווקי. "הרבה דמוקרטים ממעמד הפועלים הלבן חשבו ששכחנו אותם. חשוב שיידעו, אני מבין את זה", אמר בסיור באוהיו. בכל זאת, בחירות אלה יוכרעו בינצחונות קטנים, ועובדי הצווארון הכחול אינם טיפשים. ברור להם כי המדיניות הסביבתית של ביידן־האריס עלולה לפגוע בתעשיות שלהם, והם זוכרים שביידן תיווך את מערכת המסחר הלא־סימטרית בין סין וארה"ב בתקופת אובמה. בקרב ציבור זה, הסיסמה של טראמפ "אמריקה תחילה" עדיין עושה את העבודה.
2. המובטלים
דו"ח המשרות של ספטמבר, האחרון לפני הבחירות, הציג אבטלה בגובה 7.9%. שלושת הנשיאים ב־70 השנים האחרונות שלא הצליחו להיבחר מחדש — ג'ראלד פורד, ג'ימי קרטר וג'ורג' ה. בוש — הציגו שיעורי אבטלה גבוהים מ־7%. מספרים עגומים במיוחד נמצאים במדינות מפתח חשובות כמו פנסילבניה (10.3%), אוהיו (8.9%), מישיגן (8.7%) ופלורידה (7.4%), בעוד יתר המדינות המתנדנדות מציגות ברובן אבטלה נמוכה מ־7%, הסף ההיסטורי המדומיין.
אך השנה הזו יוצאת דופן בגלל מגפת הקורונה, ושיעור האבטלה הגבוה בדו"ח האחרון הוא בכל זאת נמוך משמעותית מהרמות של אפריל ומאי. במדינות מתנדנדות רבות כמו וויסקונסין, אריזונה, אייווה ומינסוטה, מדובר בשיפור דרמטי, טוב יותר מאשר ברמה הארצית. כששיעורי האבטלה משתפרים בצורה כזו, לא מן הנמנע שמצביעים רבים ישכחו את נתוני פברואר שלפני המגפה, יתייחסו לשיפור כאן ועכשיו, ולא יצביעו רק לפי מדדים רגילים של בריאות הכלכלה.
כמובן שזה לא כל כך פשוט. אף שדו"ח התעסוקה מציג שיפור בתוספת המשרות, מדובר בהאטה בקצב השיפור ובמקביל בהרעה במספרים הנוגעים למספר המובטלים ארוכי טווח. זאת ועוד, הדו"ח אינו משקלל את הפיטורים הנרחבים שנרשמו בשבועות האחרונים, אחרי שהסתיימה חבילת התמריצים הראשונה, באותו הזמן בדיוק כשטראמפ הכריז שהוא מקפיא את המו"מ על חבילת תמריצים שנייה.
הכרעת המצביעים במדינות המתנדנדות תלויה במי הם רואים את האשם. אם טראמפ ותגובתו למגפה ייתפסו כאחראים לפגיעה העמוקה בכלכלה, המצביעים ינדדו לביידן. אך אם הם יתלו את האשמה בשבר הבין־גזעי ובהפגנות, אולי הם ישתכנעו שטראמפ הוא המועמד המתאים לשיקום המשק.
3. הקולות השחורים
הבחירות הפעם אינן מתמקדות בהכרח ב"זו הכלכלה, טמבל". עבור חלקים מסוימים באוכלוסייה הן עוסקות לא פחות בגזענות מערכתית, אפליה, אחריות המשטרה לאלימות והרפורמה הנדרשת בה. הן מתמקדות בקיטוב החברתי העמוק ובקולות של הבוחרים השחורים והלטינים שבחודשים האחרונים מנהלים קמפיין משלהם באלפי מוקדים ברחבי ארה"ב על זכותם לחיים. מדובר במצביעים שבכוחם להשפיע על תוצאות הבחירות בכמה מדינות מפתח כמו פלורידה, ג'ורג'יה, מינסוטה, אוהיו וצפון קרוליינה. אך שקולן לא מובטח לאף מועמד ושיעור ההשתתפות שלהן לא עקבי. כך, למשל, בוחרים שהבטיחו לברק אובמה שתי קדנציות, לא הגיעו לתמוך בהילארי קלינטון.
קולות אלו הם כה חשובים, עד כי בשלהי ספטמבר הכריז טראמפ על השקת תוכנית כלכלית לחיזוק הקהילות השחורות. בין היתר, הוא הבטיח הזרמת חצי טריליון דולר, יצירת 3 מיליון משרות ופתיחת 500 אלף עסקים בבעלות שחורים. "הדמוקרטים לקחו את המצביעים השחורים כמובן מאליו", אמר עם ההכרזה. באותה נשימה, טראמפ גם מסרב לגנות קבוצות אלט־רייט ומיליציות גזעניות אחרות, ומנסה למתג את עצמו כנשיא של "חוק וסדר", בתקווה למשוך מצביעים מתונים באזורים החקלאיים והתעשייתיים, במוקדי המתיחות הגדולים.
"אני לא יכול לראות דבר כזה קורה לעיר אמריקאית נהדרת", צייץ טראמפ על מיניאפוליס, מינסוטה. "חוסר מנהיגות מוחלט. או שראש עיריית השמאל הרדיקלי החלש מאוד ג'ייקוב פריי יעשה את עבודתו וימשול בעיר, או שאשלח את המשמר הלאומי ואעשה את העבודה".
מנגד, ביידן בחר שלא במקרה בקמלה האריס, סנאטורית מקליפורניה, בת למהגר מג'מייקה ואם ממוצא הודי — לרוץ לצדו כסגנית. הקמפיין משקיע זמן רב בחיזור אחרי בוחרים שחורים במדינות המתנדנדות, אם באמצעות ביקורים של ביידן, אם באירועים לקהילה ואם מפגשים וירטואליים. "מדוע במדינה הזו, האמריקאים השחורים מתעוררים בבוקר בידיעה שהם עלולים לאבד את חייהם בזמן שהם חיים את חייהם?", תהה ביידן במסגרת הקמפיין.