האיחוד האירופי מאיים לתבוע את בריטניה על הפרת תנאי הברקזיט
ממשלתו של בוריס ג'ונסון הגישה לאישור הפרלמנט חוק חדש שמאפשר לבריטניה להפר סעיפים בהסכם הפרישה מהאיחוד, בעיקר בנושא המעמד שנקבע לצפון אירלנד. על פי ההסכם הטריטוריה תמשיך לציית לחוקי המסחר של האיחוד האירופי כדי להימנע מהצבת גבול פיזי בינה לבין אירלנד ואירלנד
- אחרי 47 שנה - בריטניה עזבה את אירופה; ג'ונסון: "זה לא הסוף, אלא ההתחלה"
- בוריס ג'ונסון אותת לאירופה: מוכן לפשרות בנושא הגבול האירי
- מה יקרה החל מהלילה: שאלות ותשובות לקראת הברקזיט
המהלך מצד האיחוד האירופי מגיע לאחר שבחודש שעבר חשפה הממשלה הבריטית חוק שוק פנימי חדש (Internal Market Bill) שמאפשר לבריטניה להפר סעיפים בהסכם הפרישה מהאיחוד, בעיקר בכל הנוגע למעמד שנקבע לצפון אירלנד. בבריטניה הכירו בכך שהצעד מפר את החוק הבינלאומי, ובהתאם באיחוד קראו לג'ונסון לסגת מהמהלך. אולם, הוא סירב לעשות זאת וצפוי להשיג רוב בפרלמנט לפני סוף השנה.
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הודיעה הבוקר (ה') כי הסעיפים הבעייתים לא הוסרו "ולכן הנציבות החליטה לשלוח מכתב התראה רשמי לממשלה הבריטית. זה הצעד הראשון בתהליך". עוד הוסיפה כי לממשלה הבריטית יש חודש להגיב למהלך. "כפי שאתם יודעים, הזמנו את חברינו הבריטים להסיר את החלקים הבעייתיים של טיוטת החוק עד סוף ספטמבר", ציינה. "טיוטת החוק, מעצם טבעה, היא הפרה של ההתחייבות לשמור על תום לב כפי שנוסח בהסכם הפרישה. יתרה מכך, אם הטיוטה תאומץ כפי שהיא, היא תהיה בניגוד מוחלט לפרוטוקול על אירלנד וצפון אירלנד".
ביטול חלק מההסכם בעניין אירלנד
המחלוקת נסובה על התכנית של הממשלה הבריטית לבטל חלק מהפרוטוקול עליו הוסכם עבור צפון אירלנד, לפיו הטריטוריה תמשיך לציית לחוקי המסחר של האיחוד האירופי החל מהשנה הבאה על מנת להימנע מהצבת גבול פיזי בין צפון אירלנד ואירלנד, החברה באיחוד האירופי. אולם, החוק החדש מעניק לממשלה הבריטית את הסמכות לבטל באופן חד-צדדי חלקים מההסכם הזה, בראשם בדיקות לסחורות שעוברות מצפון אירלנד לבריטניה ולאיחוד האירופי.
"הסברנו בבירור את הסיבות שלנו להוספת שינויים הנוגעים לפרוטוקול של צפון אירלנד", מסר בתגובה דובר של ממשלת בריטניה. "עלינו ליצור רשת
ביטחון משפטית שתגן על המהימנות של השוק הפנימי של בריטניה, תבטיח ששרים יכולים תמיד לעמוד בהתחייבויות שלהם לצפון אירלנד ולהגן על הרווחים מהסכם השלום".
ההחלטה הבריטית ספגה ביקורת גם מצד ג'ו ביידן, מועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב ובכירים נוספים במפלגה. הללו הזהירו כי הסכם הסחר החופשי בין ארה"ב לבריטניה לאחר הברקזיט תלוי בכך שהממשלה הבריטית תעמוד בהסכם הברקזיט.