"ההסכם בין האמירויות לישראל מייצר אווירה שמאפשרת צמיחה ויציבות באזור"
כך אמר השבוע העיתונאי הבכיר מאיחוד האמיריות מוסטפה אלרווי בפאנל שעסק בהשלכות הכלכליות-עסקיות של הסכם הנורמליזציה עם ישראל; ג'ון דפטריוס מ-CNN: "שתי הכלכלות לא מתחרות ולא חופפות, אלא רק משלימות אחת את השנייה"
האם ההסכם שנחתם בשבוע שעבר בין ישראל לאיחוד האמירויות הוא סוג של "טראנסאקציה" כפי שקרא לה הנשיא דונלד טראמפ בעת החתימה או הסכם שלום? גם אם זו עסקה, כפי שאולי רואים זאת בישראל בגלל הכללת מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות, אני לא אתנגד לעוד עסקאות כאלה", כך אמר השבוע מוסטפה אלרווי (Mustafa AlRawi) סגן עורכת the national, אחד העיתונים הגדולים באיחוד האמירויות המתפרסמים באנגלית, אשר סיקר בוושינגטון את אירוע החתימה עבור העיתון.
- מובילאיי תתחיל לפעול בדובאי: "נאפשר שדרוג של העיר החכמה"
- הישראלים טובים לתיירות, ובמלונות באמירויות כבר מחכים להם
- לראשונה: שיתוף פעולה בין חברת ביטוח ישראלית לחברה מאיחוד האמירויות
הדברים של אלרווי נאמרו במסגרת פאנל מיוחד שיזמה לשכת המסחר ארה"ב-איחוד האמירויות ואשר הוקדש להשלכות הכלכליות-עסקיות של הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות שנחתם בתיווך אמריקאי. בין המשתתפים בפאנל היתה גם כתבת כלכליסט סופי שולמן.
אלרווי אמר עוד כי "הדור הצעיר באיחוד האמירויות רוצה לייצר אווירה שמאפשרת צמיחה וההסכם שנחתם בוושינגטון מכוון לא רק למסחר עם פוטנציאל של חצי מיליארד דולר ויותר, אלא גם לסבלנות דתית. אני מקווה שבעוד חצי שנה נוכל להגיד שנבנה משהו חדש וזה הניח את הבסיס להסכמים עם מדינות נוספות. ההסכם הנוכחי הוא ניצחון גדול לדיפלומטיה שמקדמת יציבות באזור, לאחר שרק לפני שנה חששנו ליציבות לאחר ההתנקשות בקאסם סולימאני (מפקד כוחות "קודס" באיראן)".
לדברי אלרווי, באיחוד האמירויות חיכו להסכם כדי לשנות באופן מיידי את החוק האוסר על ניהול ישיר של עסקים עם ישראל. "חבר שלי שעוסק במסחר במניות בסניף בדובאי של אחד מבתי ההשקעות, קיבל טלפון מהקולגות בלונדון ממש ביום החתימה ונאמר לו: 'מעכשיו אתה מטפל במניות הישראליות ואנחנו לא צריכים יותר לקום מוקדם בבוקר'". אלרווי מעריך כי אחת ההזדמנויות הכלכליות הגדולות שטמונה בהסכם היא בתחום התעופה: "לקיצור זמני הטיסה בין האזורים יש השפעה מהותית על עסקים בכל העולם".
ג'ון דפטריוס, מנחה והעורך הראשי של תחום השווקים המתעוררים ב-CNN, אמר כי הקשרים העסקיים שכבר נרקמים במהירות בין ישראל לאיחוד האמירויות יכוליל לשמש כ"מלט" שעליו ייבנה השלום.
"מסוכן לסמוך רק על דיפלומטיה בתהליכי שלום", אמר דפטריוס. "אם מוסיפים אליה השקעות וכסף, מייצרים בסיס יציב יותר. יתרה מכך, הכלכלות של ישראל ואיחוד האמירויות לא מתחרות ולא חופפות, אלא רק משלימות אחת את השנייה. החדשנות בתחומי הרפואה והבנקאות וכל מה שרואים בשדרות רוטשילד בתל אבי,ב זה בדיוק מה שהכלכלה של האמירויות זקוקה לו ואלה יהיו עמודי התווך שעליהם הכל ייבנה. באיחוד האמירויות, ברגע שמחליטים ללכת על סקטור מסוים, עושים זאת בכל הכוח, אבל חשוב גם שבישראל יבינו שהאמירתים לא יבואו לזרוק כסף לכל עבר", אמר דפטריוס.
"ישראל נקראת סטארט-אפ ניישן ואילו איחוד האמירויות הוא scale up nation", הוסיף אלרווי, "איחוד האמירויות הוא שער לכל אזור המזרח, חשוב רק להתגבר על המחסום הפסיכולוגי. דיברתי באחרונה עם מוחמד סאדאת, אחיינו של נשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת, והוא אמר שישראל ומצרים מעולם לא חצו את המחסום ולכן השלום נותר קר".
עלרווי ודפטריוס העריכו כי מעבר למדינות הנוספות שמנהלות כעת מגעים על נורמליזציה עם ישראל, ההסכם הנוכחי עשוי לשמש כזרז לפיתוח יחסים כלכליים גם עם ירדן ומצרים. השניים מעריכים כי הבאה בתור תהיה מרוקו בזכות היחסים הקרובים בין מלך מרוקו לבין מוחמד בן זייד (MBZ), שליט איחוד האמירויות.