הפתרון הצרפתי לזינוק בתחלואה: "ננהל חיים נורמליים"
מספר המקרים המאומתים הגיע לשיא אך לממשלה אין כוונה להטיל סגר נוסף. ראש הממשלה ז'אן קסטקס: "לא נעצור את החיים החברתיים, התרבותיים והכלכליים". ההתמודדות: שיפור מערך הבדיקות וצמצום ימי הבידוד כדי לתת תמריץ להשלימם
ממשלת צרפת נמצאת תחת לחץ גובר והולך לשטח את עקומת ההדבקה, זאת לאחר שבסוף השבוע זינק מספר המקרים המאומתים ל־10,561, הנתון הגבוה ביותר מאז פרוץ המגפה בחודש מרץ. עם זאת, ראש הממשלה ז'אן קסטקס הודיע ביום שישי, כי אין כל כוונה להטיל על צרפת סגר כללי נוסף.
- ראש ממשלת צרפת שולל חזרה לסגר - למרות שיא במספר הנדבקים
- צרפת: כ-3,780 נדבקים חדשים בנגיף ביממה האחרונה
- ממשלת צרפת חשפה תוכנית תמריצים בהיקף של 100 מיליארד יורו
בהצהרה ששודרה בעקבות פגישה שקיים עם מועצת ההגנה הצרפתית, קסטקס הודה כי המצב אכן הסלים והפציר בתושבים להקפיד על ריחוק חברתי ועל עטיית מסכות. במקביל, אמר, הממשלה תנקוט מהלכים על מנת להאט את קצב התפשטות הנגיף.
אלה יכללו, בין השאר, גיוס של כ־2,000 אפידמיולוגים נוספים כדי לאפשר איתור מהיר יותר של מוקדי הדבקה, כמו גם האצת קצב הבדיקות והענקת סמכויות לרשויות מקומיות לדרוש מעסקים לצמצם שעות פעילות. עם זאת, ראש הממשלה הצרפתי הדגיש כי אין שום כוונה "לעצור את החיים החברתיים, התרבותיים והכלכליים שלנו, את החינוך של ילדינו ואת היכולת שלנו לנהל חיים נורמליים".
אליפות הטניס תתקיים
ברקע העלייה העקבית במספר המקרים המאומתים בשלושת השבועות האחרונים, מומחים במערכת הבריאות בצרפת קראו לממשלה לפעול על מנת למנוע גל שני של הנגיף. עוד לפני פרסום נתוני השיא החדשים אמר ביום רביעי שעבר ראש המועצה המדעית הממשלתית ז'אן־פרנסואה דלפרזי, כי על הממשלה יהיה לקבל "כמה החלטות קשות בעשרת הימים הבאים". בביקור שערך בקורסיקה בשבוע שעבר אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון, כי על צרפת להמשיך להפגין נחישות "אך מבלי להיכנע לפאניקה".
בחודש מרץ ממשלת צרפת הטילה סגר מחמיר על המדינה שמנע את קריסת מערכת הבריאות, אך גם הנחית מכה כלכלית קשה. הסגר, שנמשך שישה שבועות, הוקל בתחילת חודש מאי. כעת, אחרי תום חופשת הקיץ ופתיחת שנת הלימודים, מספר המקרים במדינה נמצא בזינוק חסר תקדים. "ישנה החמרה ברורה של התפשטות הקורונה בצרפת והנגיף לא ייעלם בחודשים הקרובים", כך בהודעת קסטקס ביום שישי. מהלך נוסף שתנקוט הממשלה כדי לנסות ולצמצם את קצב ההתפשטות הוא הפחתת מספר ימי הבידוד מ־14 לשבעה בלבד, זאת כדי להגדיל את הסיכויים שחולים מאומתים אכן יקיימו אותו. ההחלטה הזו התקבלה לאחר שחברי המועצה המדעית ציינו כי אנשים אינם נשמעים להנחיות ולא משלימים את ימי הבידוד שהוטלו עליהם.
הוכחה להכרזה שלפיה צרפת תמשיך "בחיים הנורמליים" היא קיומה המתוכנן של אליפות צרפת הפתוחה בטניס רולאן גארוס, שתיפתח ב־21 בספטמבר ותימשך עד 11 באוקטובר. בשבוע שעבר הודיעו המארגנים כי האצטדיון הפריזאי שבו נערכת האליפות יפוצל לשלוש קפסולות, ללא אפשרות לעבור ביניהן, וכי התחרויות יתקיימו בנוכחות קהל. עם זאת, פדרציית הטניס תתאים את עצמה להנחיות הממשלה המגבילות נוכחות של 5,000 אנשים באזורים ציבוריים במקומות מרכזיים כמו פריז.
בשני המגרשים הגדולים, שמסוגלים לאכלס מעל 10,000 צופים, תתאפשר הושבת 5,000 צופים בלבד, ואילו במגרש הקטן, שקיבולתו 5,000, יתארחו 1,500 אוהדים. עטיית מסכות תהיה חובה לכולם במהלך התחרות כולה. גם מירוץ האופניים טור דה פראנס מתקיים בימים אלה כסדרו, להוציא הגבלה של מספר הנוכחים בנקודות ההזנקה והסיום.
כלכלת צרפת התכווצה בקרוב ל־19% במחצית הראשונה של השנה, זאת ברקע צניחה חדה בפעילות המגזר הציבורי העצום שלה. במהלך הסגר רבים ממיליוני עובדי המגזר לא יכלו להגיע למשרדיהם או לבצע את עבודתם מהבית. המגזר הציבורי בצרפת מהווה יותר מ־20% מהכלכלה, שיעור שהוא מהגבוהים באירופה.
הפעילות הכלכלית בצרפת חזרה באוגוסט לכ־95% מהרמות שלפני המשבר, אך כעת צפויה האטה בקצב ההתאוששות, כך לפי לשכת הסטטיסטיקה הלאומית אינסי.
אירופה במוקד התחלואה
כדי לאושש את הכלכלה, ממשלת צרפת אינה מסתפקת רק במהלכי חירום. בתחילת החודש הודיע הנשיא מקרון על השקת תוכנית הבראה בהשקעה של 100 מיליארד יורו בשם "מתניעים מחדש את צרפת", שמטרתה להחזיר את המדינה למסלול צמיחה בעקבות פגיעה המגפה. התוכנית תתמקד בהגברת התחרותיות, יצירת מקומות עבודה, קידום מדיניות חברתית ומימון המעבר לכלכלה ירוקה. לפי קסטקס, היעד הוא יצירת 160 אלף משרות חדשות עד 2021 תוך השקעה במגזרי העתיד.
העלייה במקרים בצרפת, כמו גם בקרב שכנותיה ספרד וגרמניה, הפכה את אירופה למוקד הגלובלי החמור ביותר של המגפה, אחרי שעקפה את ארה"ב.
גרמניה דיווחה ביום שישי על 1,716 מקרים חדשים, כך לפי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. מדובר בעלייה יומית שמתקרבת לרמות השיא של אמצע אפריל. בספרד, שבה דווח מספר המקרים הגדול ביותר באיחוד האירופי, הקצב הואט ביום חמישי ל־4,137 מקרים, ואילו באיטליה, קצב ההדבקה עלה מעט, לכמעט 1,600 מקרים מאומתים. ההדבקות החדשות מקורן בעיקר בנופשים שהביאו את הנגיף הביתה, ובצעירים שאינם שומרים על כללי הריחוק החברתי וההיגיינה.