מפרץ תיכון חדש
באיחוד האמירויות מודאגים מירידות מחירים
לפי נתונים שפורסמו אתמול באמירויות, מדד המחירים לצרכן ירד בחודש יולי ב-2.36%. הסיבה: הצעדים שננקטו בשל הקורונה כגון השבתת ענפים כלכליים, מגבלות תנועה, עבודה מהבית וירידת מחירי הנפט, המביאים לירידה בצמיחה ובביקושים. המגמה צפויה להימשך עד סוף השנה. מדור חדש של כלכליסט בשיתוף עם חברת קונקורד יציג מדי יום חדשות כלכלה והזדמנויות עסקיות באיחוד האמירויות
מגמת הדפלציה המדאיגה נמשכת
נתונים שפורסמו אתמול באמירויות מלמדים כי מגמת הדפלציה נמשכת. מדד המחירים לצרכן ירד במהלך חודש יולי ב-2.36% וזאת המשך למגמה המסתמנת מתחילת משבר קורונה. הצעדים שננקטו, כולל השבתת ענפים כלכליים, מגבלות תנועה, עבודה מהבית וירידת מחירי הנפט, כל אלה מביאים לירידה בצמיחה הכלכלית ובביקושים ומכאן גם לירידה במחירים. מגמה זו צפויה להימשך עד סוף השנה למרות שענפים מסוימים כמו מזון ומשקאות דווקא רושמים עלייה במחירים.
- נשים באמירויות מנהלות פרויקטים בשווי 13.5 מיליארד דולר
- ביום שאחרי הקורונה: האמירויות ייתנו עדיפות לביטחון המזון והמים
- השמיים הם הגבול: הזדמנויות כלכליות באיחוד האמירויות
לפי הנתונים העדכניים, הירידה החדה ביותר במחירים מתחילת השנה נרשמה בענף התרבות והפנאי עם 18.66%. לעומת זאת העלייה הגדולה ביותר על בסיס שנתי (10.70%) נרשמה בענף הטקסטיל וההלבשה.
חברות התקשורת מגבירות את ההשקעות ברשתות
למרות הלחצים שיצרה מגפת קורונה על ביצועי החברות מאז תחילת השנה, מסתבר כי חברות הטלקומוניקציה המובילות באמירויות הגדילו את השקעותיהן בשיפור איכות הרשתות ותחזוקן. עיון בדוחות הכספיים של חברות התקשורת שמניותיהן נסחרות בשוקי ההון, מראה כי במהלך המחצית הראשונה של 2020, חברות "אתצאלאת" (Etisalat) ו"דו" (Du) הגדילו את ההוצאות על הרשתות שלהן ב-6% ובמונחים כספיים בכ-24.5 מיליון דולר.
לפי הנתונים שפורסמן על ידי שתי החברות עולה שההשקעה הכוללת ברשתות גדלה בששת החודשים הראשונים של 2020 ל-433 מיליון דולר. עלויות תפעול ותחזוקת הרשת של "אתצאלאת" הגיעו ל -343 מיליון דולר, עלייה של 1.8% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. עלויות התפעול והתחזוקה של "דו" הסתכמו בכ-90 מיליון דולר, עלייה של כ-27.6% לעומת המחצית הראשונה של 2019.
זינוק בייבוא ציוד המיגון הרפואי מסין
סין היא הספקית המובילה של מוצרי מיגון רפואי לאיחוד האמירויות. במהלך הרבעון השני של 2020 זינק היבוא של האמירויות מסין בתחום ציוד המיגון מפני קורונה פי שלושה והסתכם ב- 624 מיליון דולר לעומת כ-137 מיליון דולר ברבעון השני של 2019.
מסכות פנים כירורגיות היוו כ-40% מכלל היבוא עם 248 מיליון דולר לעומת 9 מיליון דולר ברבעון השני של 2019. שווי היבוא של חלוקים רפואיים סיניים לאמירויות ברבעון השני הסתכם בכ- 60 מיליון דולר לעומת 1.7 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. שווי היבוא של כפפות פלסטיק עלה מ-6.6 מיליון דולר ברבעון השני של 2019 ל-34 מיליון דולר ברבעון השני השנה.
האזור החופשי ג'בל עלי מושך חברות מזון וחקלאות
האזור החופשי ג'בל עלי (Jafza) בדובאי רשם צמיחה כוללת של 24% בפעילות הסחר בשנת 2019, דבר שחיזק את מעמדו כיעד מועדף בין השאר עבור עסקים בתחום המזון והמוצרים החקלאיים. האזור שהוקם בשנת 1985 נחשב כיום לאזור החופשי הגדול ביותר במזרח התיכון ופעילים בו למעלה מ-7,500 עסקים.
האזור החופשי ג'בל עלי כולל מתחם מיוחד עבור תעשיית המזון והמוצרים החקלאיים, בשטח של 1.57 מיליון מ"ר ופועלים בו יותר מ- 550 חברות מ-70 מדינות. "Jafza" אישר אתמול (יום רביעי) כי ענף זה באזור מעסיק למעלה מ-6,000 עובדים. 38% מחברות המזון באזור הן מהמזרח התיכון, 23% מאסיה, 19% מאירופה, 10% מאפריקה, 8% מהחברות מצפון אמריקה ו- 1% מדרום אמריקה ואוקיאניה. יצוין שהיקף סחר החוץ של דובאי בתחום המזון במחצית הראשונה של השנה הסתכם ב-9 מיליון טונות, בשווי כולל של 8.7 מיליארד דולר, כשהיבוא הסתכם ב -6 מיליארד דולר.
שווי ההשקעות של נשים בנדל"ן בדובאי עומד על כ-46 מיליארד דולר
סך כל ההשקעות של נשים בשוק הנדל"ן בדובאי במהלך 10 השנים האחרונות הסתכם בכ-46 מיליארד דולר, כך עולה מנתוני מחלקת המקרקעין של אמירות דובאי. לפי הנתונים, מינואר 2010 עד 13 באוגוסט 2020, המחלקה תיעדה ברישומיה 85,710 נשים שביצעו 127,895 השקעות במהלך התקופה הנזכרת. מתוך אלה שהשקיעו בשוק הנדל"ן, 10,406 היו נשים אמירתיות שביצעו 15,952 השקעות, בשווי כולל של כ-7 מיליארד דולר.
ראס אלח'ימה שואפת להרחיב את תיירות ההרפתקנית
האמירות ראס אלח'ימה Ras Al Khaimah הולכת ומתבלטת כמרכז לתיירות הרפתקנית וכל זאת בזכות הנוף השונה שיש לה להציע, כולל רכס הרים בשם ג'יס. הנוף השונה הזה נמצא במרחק קצר יחסית מאמירות דובאי.
אחת האטרקציות עבור התיירים המחפשים סוג כזה של בילוי נפתחה בפברואר השנה בראס אלח'ימה והיא נקראת "פסגת ג'יס להרפתקנות" Jais Adventure Peak. למרות קורונה ביקרו באתר עד כה למעלה מ-50 אלף מבקרים, אך הצפי כי הסרת המיגבלות תוביל לעלייה חדה במספרם. האתר כולל את מסלול הזיפליין (האומגה) הארוך בעולם וכן אטרקציות נוספות כמו נסיעה באופניים בגובה ההר ובמסלול מכשולים מאתגר.
פרויקט משותף לעיתון כלכליסט ולחברת www.concordmena.com בעריכת דורון פסקין