ביפן התקינו שירותים שקופים בפארקים, מה קורה כשנכנסים אליהם?
האדריכל זוכה פרס פריצקר שיגרו באן עיצב שירותים ציבוריים עשויים מ"זכוכית חכמה" צבעונית שהופכת להיות אטומה כשהתא תפוס. חוץ מהגימיק, אפשר תמיד לדעת אם הם פנויים ואם הם נקיים
זו נשמע כמו סיוט מטריד: שירותים ציבוריים שרק ממבט מקרוב מתגלה שהם שקופים לגמרי. זה העיצוב שנבחר למספר תאי שירותים שנפתחו לאחרונה בפארקים ציבוריים בטוקיו.
ה"שירותים השקופים" עוצבו על ידי האדריכל זוכה פרס פריצקר שיגרו באן (Shigeru Ban). הם מיוצרים מ"זכוכית חכמה" צבעונית שהופכת להיות אטומה כשהתא תפוס. תאי השירותים החדשים נפתחו החודש בחמישה מקומות בשכונת "שיבויה" בבירה. בכל מתקן יש שלושה תאים צמודים - לגברים, לנשים ולאנשים עם מוגבלויות.
השירותים השקופים הם חלק מפרויקט השירותים של טוקיו, שארגנה עמותת ניפון. כחלק מהפרויקט, יש כוונה להתקין את השירותים הללו ב-17 יעדים בשכונה עד האביב הבא, ומלבד שיגרו באן משתתפים בפרויקט עוד 10 מעצבים מובילים אחרים, ביניהם טדאו אנדו ופומיהיקו מאקי.
לפי העמותה, מלבד הגימיק, ההחלטה על השירותים התבססה על כמה שיקולים פרקטיים: "יש שתי דאגות הנוגעות לשירותים ציבוריים, בייחוד כאלה הנמצאים בפארקים", נאמר בהודעה שפרסמה העמותה. "הדאגה הראשונה היא האם הם נקיים, והאם יש מישהו בפנים". בהתבסס על טכנולוגיה חדשה, הקירות החיצוניים של התאים הופכים כאמור אטומים ברגע שנועלים את הדלת. כך שאפשר לבדוק מראש אם השירותים נקיים וריקים. בנוסף, "בלילה הם מאירים את הפארק כמו פנס יפהפה".
יפן ידועה בשירותים המתוחכמים שלה, שמרתקים את התיירים. כך למשל, טוטו, היצרנית של שירותים המגיעים מצוידים עם מחממי מושבים ומכסים שנפתחים ונסגרים אוטומטית, החלה לשווק אותם גם בסין ובמדינות אחרות.