$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

הלוואות זולות ומענקי ממשלה חילצו את איטליה מהמשבר

הכלכלה השלישית בגודלה באירופה, שהיתה הראשונה לספוג פגיעה קשה מהנגיף, מתאוששת בקצב מהיר יותר מצרפת וספרד. אנליסטים מייחסים את הנתונים החיוביים למהלכי הסיוע של ממשלת איטליה שבזכותם נשמרו משרות וייצור

דוד גיליונה, פייננשל טיימס 23:1217.08.20

בעיירה אוולינו בדרום איטליה, סלווטורה אמיטראנו עובד בקדחתנות כדי לשחרר צוואר בקבוק של משלוחים, מאז יצאה מדינתו מסגר הקורונה המחמיר.

 

אמיטראנו ושני אחיו מנהלים עסק בינלאומי לייצור רכיבים למכשירי חשמל ביתיים, עם הכנסות שנתיות של כ־25 מיליון יורו. החברה, פאסל גרופ, שמחזיקה מפעלים באיטליה, טורקיה, סלובקיה ופולין, רשמה צניחה של 50% במכירות במרץ, אפריל ומאי, זאת לאחר שרומא הטילה מהלכי סגר, מהמחמירים במערב.

 

 

 

איטליה היתה המדינה האירופית הראשונה שספגה פגיעה קשה מהנגיף ונרשמו בה יותר מ־35 אלף מקרי תמותה מאז פרוץ המגפה בפברואר. כתוצאה מהסגר, אמיטראנו ציפה לצניחה של 30% במכירות השנה. אך מאז הוסרו המגבלות במאי, העסק שלו התאושש במהירות והוא חוזה עתה ירידה של 15% לעומת 2019.

 

"המספרים שאחרי הקורונה טובים בהרבה מכפי שצפינו", אמר אמיטראנו. "למרות ההשפעות הקטסטרופליות של המגפה, אנחנו רושמים צמיחה מפתיעה בייצור בשלב זה". אמיטראנו אינו היחיד שעסקיו מתאוששים בקצב מהיר מהמצופה.

 

ברבעון השני התכווץ התמ"ג האיטלקי ב־12.4% לעומת רבעון קודם לכן, צניחת שיא, אך נתונים טובים יותר מתחזיות אנליסטים ובניגוד בולט לכלכלת ספרד, שהתכווצה ב־18.5%. ביצועי איטליה היו טובים גם משל צרפת, שכלכלתה התכווצה ב־13.8% ברבעון השני.

 

ביוני, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו רשמה עלייה חודשית של 8.2% בתוצר התעשייתי, כך לפי נתונים המותאמים עונתית, ובכך גברה על תחזיות כלכלנים שנסקרו על ידי רויטרס וצפו עלייה של 5.1% בתוצר. ההתאוששות הזו באה בעקבות זינוק שיא של 41.6% בתוצר חודש קודם לכן, אחרי שהסתיים הסגר.

 

פביאנו שיווארדי, כלכלן באוניברסיטת LUISS ברומא, אומר כי ההתאוששות הראשונית המהירה נרשמה בין השאר בזכות מהלכי הממשלה שסייעו לעסקים לנווט בעת המגפה. "המהלכים הללו כללו מענקים, הלוואות זולות והגנה על משרות באמצעות תוכניות חל"ת", ציין.

 

יתרה מכך, המגזר הפרטי נכנס למיתון במצב טוב יותר מאשר במשברים קודמים, "משום שמצד אחד, החברות החלשות ביותר כבר נעלמו, ומצד שני, מי שנשארו התחזקו במונחים של הון עצמי בשנים האחרונות והן כעת חסונות מאוד", אמר שיווארדי.

 

הוא גם שיבח את מהלכי בריסל, שהפגינה לדבריו החלטיות בייצוב האקלים הכלכלי באמצעות הקמת קרן חילוץ ומנגנון תמיכה כלל־אירופי.

 

סקרים אחרונים מראים כי סימני ההתאוששות הראשוניים ממשיכים אל תוך הרבעון השלישי של השנה. מדד מנהלי הרכש IHS Markit עבור המגזר היצרני באיטליה עלה ל־51.9 ביולי מ־47.5 ביוני, התרחבות ראשונה זה קרוב לשנתיים. זאת אף שהביקושים החיצוניים נותרו חלשים וישנם סימנים לכך כי מפעלים לא חזרו לתפוקה מלאה.

 

"צריך לראות את השיפורים הללו באור חיובי", ציין מסימו רודה, כלכלן בכיר בקונפינדוסטריה, איגוד התעשיינים האיטלקי. "אף שבחודשים קודמים צנחנו לרמות נמוכות בהרבה של פעילות, אפילו עם עליות קטנות בביקושים, במונחים של אחוזים אנחנו מדברים על עליות עצומות". בה בעת, כלכלנים חוששים כי עלייה מחודשת בקצב ההדבקות בסתיו תחבל בהישגים. מספר המקרים המאומתים היומי החל לעלות בחודש האחרון, אף שבמידה פחותה ביחס למדינות אחרות באירופה. "אין ספק שאיטליה פעלה היטב בהכלת התפשטות הנגיף עד כה, אבל השיפורים הכלכליים הללו נסמכים בעיקר על עלייה בביקושים הפנימיים מיד אחרי הסרת הסגר", אמר רודה.

 

פאולה פרופטה, כלכלנית באוניברסיטת בוקוני במילאנו, ציינה את חוסר האחידות בהשפעתו הכלכלית של הנגיף. "הנתונים המצטברים אינם מביאים בחשבון, כי מי שמושפעות בעיקר הן הקטגוריות הכלכליות החלשות יותר, כמו עובדים פחות משכילים ונשים", ציינה. "הכרחי להגן על הקבוצות הללו בחודשים הקרובים. תעסוקת נשים היא כבר עתה מתחת ל־50% באיטליה. ירידה מתחת לרמות הללו פירושה אובדן, לא רק במונחים חברתיים אלא גם במונחים של תמ"ג".

 

בינתיים באוולינו, אמיטראנו אומר כי סימני ההתאוששות הם מעודדים. "אני לא בטוח שאנחנו יכולים להגדיר את זה כהתאוששות קבועה, אבל אם נמשיך בקצב הזה אנחנו מצפים לחזור לרמות הפעילות של ערב המשבר בסוף 2020". הוא מייחס את ההצלחה לתוכנית החל"ת הממשלתית ולמהלכים תומכי הכנסה שסייעו לו להימנע עד כה מפיטורים. "בזכות זה הבטחנו המשכיות ייצור ולא בזבזנו הון אנושי". עם זאת, תקופת הסתיו תתברר כקריטית. "המשחק הגדול יתקיים בספטמבר, כשתגיע העת לחדש את ספר ההזמנות".

 

 

x