משבר האקלים
כלל חדש שמקדם טראמפ יגביר את פליטות המתאן לאטמוספירה
הניו יורק טיימס מדווח שנשיא ארה"ב צפוי לבטל בימים הקרובים כללים שנקבעו בתקופת אובמה שנועדו לצמצם את הפליטה של אחד מגזי החממה החזקים ביותר. עד כה ביטל ממשל טראמפ 68 תקנות וכללים שהגנו על בריאות הציבור והסביבה
ממשל טראמפ צפוי לבטל בימים הקרובים כללים מתקופת אובמה שנועדו לצמצם את פליטות המתאן, מגזי החממה החזקים ביותר שיש – כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס.
- גייטס מזהיר: זו הסכנה הקשה באמת של האנושות
- עלייה בהתחממות הגלובלית תביא לתמותה כמו כל המחלות המדבקות
- 89% מהישראלים - הממשלה צריכה לשפר את המוכנות למשבר האקלים
מתאן נחשב לגז חממה עצמתי במיוחד, וב-20 השנים הראשונות לאחר שחרורו הוא מסוגל ללכוד פי 80 יום חום בהשוואה לפחמן דו-חמצני. עם זאת, ההשפעה שלו קצרת-טווח הרבה יותר ולכן רגולציה לצמצום מיידי של פליטות מתאן יכולה להעניק לכדור הארץ מרווח נשימה חיוני במאבק נגד משבר האקלים.
הכלל החדש, שמקדמת הסוכנות להגנת הסביבה (EPA), מבטל דרישה פדרלית שלפיה חברות נפט וגז חייבות להתקין טכנולוגיה לזיהוי ותיקון פליטות מתאן מבארות, צינורות ומתקני אחסון. לדברי בכירים בסוכנות, הכלל החדש דרוש על מנת לשחרר את תעשיית הנפט והגז מרגולציה מכבידה, בשעה שהחברות סובלות מירידה במחירים ובביקוש על רקע המשבר הכלכלי העולמי. זאת, דווקא בשעה שיש צורך במהלכים שיגבילו את פעילות חברות דלקי המאובנים ויסייעו תחת זאת לקידום פרויקטי אנרגיה מתחדשת. בנוסף, לדברי הניו יורק טיימס, המהלכים לביטול הדרישה החלו בכלל לפני יותר משנה.
פעילי סביבה תקפו את המהלך החדש ואמרו שמדובר במכה נוספת של טראמפ לכדור הארץ. "מדובר בפעולה שגויה מאוד", אמר לניו יורק טיימס פיטר זאלזאל מארגון Environmental Defense Fund. "הוא לא תואם את המחויבות החוקית של הסוכנות ואת המדע שמראה שמתאן הוא מזהם מסוכן".
לי פולר, סגן נשיא ארגון Independent Petroleum Producers of America שמייצג חברות דלקי מאובנים קטנות, אמר: "הנטל של הכלל נופל בעיקר על חברות קטנות ועצמאיות. זה כלל שנכתב בעבור כל החברות הגדולות יותר. הן ימשיכו לעשות מה שהן כבר עושות עכשיו. אבל החברות הקטנות האלו - הכלל הזה פשוט יהרוג אותן". מנגד, חברות דלקי מאובנים גדולות דווקא קראו לממשל טראמפ להדק את הרגולציה סביב פליטות מתאן. חברות אלו השקיעו מיליוני דולרים בקידום גז טבעי כחלופה נקייה יותר לפחם, ועתה הן חוששות שדליפות מתאן לא מבוקרות יערערו מסר זה.
ביטול הדרישה מצטרף לשורה של מהלכים מצד הממשל הנוכחי לבטל הגנות סביבתיות שונות. באפריל, למשל, החלישה ה-EPA רגולציות על פליטת כימיקלים רעילים מתחנות כוח פחמיות, התירה מגבלות על פליטות גזי חממה מכלי רכב ובחרה שלא לחזק רגולציה על פליטות מזהמים ממפעלים, שנקשרו למחלות נשימה ולעלייה בתחלואה מקורונה. בסך הכול ביטל הממשל הנוכחי 68 תקנות וכללים שהגנו על בריאות הציבור והסביבה בתחומים כמו זיהום אוויר, זיהום מים או קידוחים, ונמצא בהליך לביטול 32 נוספים. עם זאת, במידה שטראמפ יפסיד לג'ו ביידן והדמוקרטים גם יקבלו את השליטה בסנאט, ניתן יהיה להפוך בהליך זריז כל החלטה מסוג זה שהתקבלה בחצי השני של 2020.