$
קורונה

עוד טריליון דולר סיוע: הרפובליקנים מנסים להשיג את אישור הקונגרס

התוכנית כוללת 100 מיליארד דולר המיועדים לבתי ספר, כמו גם הענקת תשלומי תמריצים של עד 1,200 דולר לציבור - במקום תוספת של 600 דולר לדמי האבטלה, שאושרה בשלב מוקדם יותר של התפשטות המגיפה; הדמוקרטים: "התוכנית אינה מספיקה". ארה"ב כבר הוציאה מעל ל-2.4 טריליון דולר על צעדי שיקום

שירות כלכליסט 12:2228.07.20

חברי הקונגרס הרפובליקנים חשפו הלילה (בין שני לשלישי) תוכנית נוספת בהיקף של טריליון דולר לשיקום הנזקים הכלכליים שנגרמו כתוצאה מהתפשטות מגיפת הקורונה.

 

התוכנית כוללת 100 מיליארד דולר המיועדים לבתי ספר, כמו גם הענקת תשלומי תמריצים של עד 1,200 דולר למרבית האמריקאים. התשלום הזה אמור להחליף את התוספת של 600 דולר לדמי אבטלה שאושרה בשלב מוקדם יותר של המגיפה. השינוי נבע מחששות שדמי האבטלה המוגדלים מעודדים אנשים לשבת בבית ולא לחפש עבודה, מכיוון שכך הם מרוויחים יותר כסף.  

עסר סגור באילינוי בשל הקורונה עסר סגור באילינוי בשל הקורונה צילום: איי פי

 

ארה"ב כבר הוציאה מעל ל-2.4 טריליון דולר על צעדי שיקום, כולל מיליארדי דולרים שהוקצו לסיוע לעסקים ולמשקי הבית. אולם, הכלכלנים מזהירים כל העת כי יש צורך בצעדים נוספים. לפי הסנטור מיץ' מק'קונל מהמפלגה הרפובליקנית, מדובר ב"טיוטה שתפורה למידות" ומכוונת לטיפול בהשלכות הכלכליות כתוצאה מהמגיפה. הרפובליקנים אף מעוניינים להעביר חקיקה שתגן על חברות מאחריות לשלם על הטיפולים הרפואיים של עובדים שחלו בקורונה.

 

לפני שההצעה תוכל להיכנס לתוקף היא צריכה לעבור עוד שלבים של משא ומתן מול הדמוקרטים, שכבר הודיעו שהיא "אינה מספיקה". לפי צ'אק שומר, מנהיג הדמוקרטים בסנאט, ההצעה הזו היא "מעט מדי, מאוחר מדי". הכלכלה האמריקאית איבדה בסביבות 15 מיליון משרות מאז פברואר וההתאוששות עוד מקרטעת, שכן הקורונה ממשיכה להתפשט ובכמה מדינות הטילו מחדש מגבלות. "זה משבר רציני ביותר והזמן הולך ואוזל", הדגיש שומר. לדבריו, המעבר מתוספת לדמי אבטלה למענקים למשקי בית זו תוכנית שלא ניתן יהיה להוציא לפועל.

 

הדמוקרטים הציגו תוכנית סיוע מטעמם בגובה 3 טריליון דולר, שכוללת מימון לרשויות המקומיות שנפגעו פיננסית בשל ההאטה הכלכלית. מלבד ההתנגדות לביטול התוספת לדמי אבטלה, הדמוקרטים גם מתנגדים להצעה להגן על חברות מאחריות לבריאות העובדים. "אנחנו לא נתמוך בזה שהם אומרים לעובדים החיוניים שעליהם לצאת לעבודה כי הם חיוניים, אבל למעסיק אין שום אחריות להפוך את מקום העבודה לבטוח ואם הם יחלו הם לא יקבלו פיצוי", הגיבה חברת הקונגרס הדמוקרטית ננסי פלוסי.

 

התוכנית, כאמור, עוברת לשלב המשא ומתן בין המפלגות, שלהערכת מק'קונל ייארך "כמה שבועות". הוא ייאלץ גם לשכנע חלק מחברי מפלגתו לתמוך בהצעה, על אף החששות שלהם מהעלייה בנטל החובות של הממשלות המקומיות.

x