העימות נמשך: סין הורתה לארה"ב לסגור את הקונסוליה בצ'נגדו
אחרי שוושינגטון הורתה לבייג'ינג לסגור את הקונסוליה שלה ביוסטון, סין דורשת מהאמריקאים לסגור את הקונסוליה בצ'נגדו. הסינים הטילו את האחריות על ארה"ב: "פגעו קשות ביחסים, זו תגובה לגיטימית"
משרד החוץ הסיני עדכן את שגרירות ארצות הברית בסין בהחלטה לסגור את הקונסוליה בצ'נגדו. הממשל הורה לקונסוליה להפסיק גם את כל הפעולות והאירועים שתכננה.
- ירידות חדות בבורסות אסיה על רקע המתיחות בין סין וארה"ב
- לאחר הכישלון ב-2011: סין שיגרה חללית למאדים
- הכלכלן סטפן מונייה: "שוויץ, גרמניה וסין כבר חזרו ליותר מ־90% פעילות"
בהודעת משרד החוץ הסיני האשימה בייג'ינג את וושינגטון כי הדרישה לסגור את הקונסוליה ביוסטון היא פרובוקציה חד-צדדית. "הצעד האמריקאי הפר את החוק הבינלאומי בגסות וגם את הנורמות המקובלות ביחסים בינלאומיים, כמו גם את תנאי הקונסוליה המוסכמים בין סין לארה"ב", מסרו הסינים. "זה פגע ביחסי סין-ארה"ב קשות. הצעד שעושה סין לגיטימי ונחשב לתגובה מתבקשת לצעד הלא-צודק של ארה"ב".
הסינים הבהירו כי הם לא מעוניינים במצב היחסים הנוכחי עם ארה"ב, אך שוב חזרו והטילו את האשמה על האמריקאים. "אנחנו קוראים לארה"ב שוב לחזור בה מההחלטה השגויה וליצור את התנאים הנדרשים להחזרת היחסים הבילטראליים למסלולם", נמסר עוד בהודעת משרד החוץ הסיני.
מלבד הקונסוליה בצ'נגדו שתיאלץ לסגור את שעריה בהוראת הסינים, ארה"ב מחזיקה בשגרירות בבייג'ינג ובקונסוליות בשנגחאי, גוואנז'ו, שן-יאנג ובווהאן - מוקד התפרצות הקורונה. עוד קונסוליה ממוקמת בהונג קונג.
מחלקת המדינה האמריקאית אמרה השבוע שההוראה לסגור את הקונסוליה ביוסטון ניתנה "כדי להגן על קניין רוחני אמריקאי ועל מידע פרטי של אמריקאים". וושינגטון מאשימה את סין כי היא מנהלת מבצע נרחב לגניבת רעיונות, פיתוחים והמצאות של אמריקאים. בין היתר חושדים האמריקאים בניסיון סיני לגנוב מידע ממכון המחקר הרפואי האוניברסיטאי Texas A&M.
תושבים ביוסטון דיווחו על עשן שהיתמר מהקונסוליה כאשר עובדיה שרפו מסמכים בפחים. הנשיא דונלד טראמפ הבהיר כי "תמיד קיימת האופציה" שהוא יורה על סגירת קונסוליות סיניות נוספות. "אפשר לראות מה קורה שם. אני מנחש שהם שרפו מסמכים ושורפים ניירות, אני תוהה למה", אמר טראמפ.
משבר על רקע הבחירות בארה"ב?
בחודשים האחרונים הגיעו היחסים בין ארה"ב לסין לשפל של עשרות שנים, בין השאר בשל מגפת הקורונה שיצאה מסין אל העולם והפילה מספר שיא של חללים בארה"ב; דיכוי ההפגנות למען הדמוקרטיה בהונג קונג; עיבוי הכוחות של סין בים סין הדרומי; וכליאתם של מאות אלפי מוסלמים אויגורים במחנות מעצר ומחנות ל"חינוך מחדש" בסין.
בשבועות האחרונים, בצל מצבו העגום בסקרים, מרבה טראמפ לתקוף את סין, ולפי דיווחים בארה"ב החרפת הטון הדרמטית של הממשל נגד בייג'ינג נובעת מהחלטה מושכלת שהתקבלה בקמפיין של טראמפ להפוך את היחסים עם סין לנושא מרכזי בקמפיין בחודשים שנותרו עד לבחירות לנשיאות בנובמבר.
טראמפ מתמודד בימים אלה עם ביקורת קשה על האופן שבו ניהל את משבר הקורונה, ולפי סקרים כשני שלישים מהאמריקאים אינם מרוצים מהתנהלותו מול המגפה. פרשנים פוליטיים מעריכים כי האשמת סין באחריות למגפה והסטת הדיון מסוגיות כמו מחאת ג'ורג' פלויד אל היחסים של ארה"ב עם בייג'ינג הן הדרך שלו לשפר את מצבו בדעת הקהל. טראמפ מנסה להציג את יריבו על הנשיאות, המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, כמי שיתנהל מול סין ברפיון אם יגיע לבית הלבן.
בשבוע שעבר כבר נקט ממשל טראמפ כמה צעדים נגד בייג'ינג. כך למשל – בשינוי משמעותי של המדיניות שבה דבק עד כה – הכריז כי הוא דוחה כמעט את כל תביעותיה של סין בים סין הדרומי, אזור שבו יש מחלוקת בינה לבין כמה מדינות על הריבונות, וכי בצל הכרסום של בייג'ינג באוטונומיה של הונג קונג הוא מבטל את המעמד הכלכלי המיוחד שממנו נהנתה העיר עד כה ביחסיה עם וושינגטון.
בשבוע שעבר נרתם למתקפה הכללית של הממשל נגד סין גם התובע הכללי של ארה"ב וויליאם באר. בנאום במישיגן אמר באר כי ארה"ב נעשתה תלויה מדי בסחורות סיניות ובשירותים סיניים, ותקף שורה של חברות אמריקאיות על יחסיהן עם סין, בהן גוגל, מיקרוסופט, אפל וחברת וולט דיסני.
"תאגידים כמו גוגל, מיקרוסופט, יאהו ואפל הראו שהם מוכנים לעשות יותר מדי כדי לשתף פעולה עם המפלגה הקומוניסטית הסינית", אמר באר. הוא טען כי חברות בהוליווד נכנעו שוב ושוב ללחצים סיניים וצנזרו את הסרטים שהן מפיקות כדי שלא להרגיז את המשטר בבייג'ינג. "יש לי תחושה שוולט דיסני היה מאוכזב לראות איך החברה שהוא ייסד מתנהלת מול דיקטטורות זרות בימינו", הוסיף.