$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

מחקר: שינויי אקלים הגדילו פי 600 את הסבירות לגלי חום קיצוניים בסיביר

בין ינואר ליוני השנה, הטמפרטורות בסיביר היו גבוהות בחמש מעלות לעומת הממוצע, דבר שהביא לשלל אירועים מסוכנים ובהם נמיסת כפור-עד שהובילה להתמוטטות בניינים ושריפות יער חזקות מהרגיל. חוקרת: "אם העלייה בפליטות תימשך, אנחנו צריכים לחשוב על בניית חסינות לחום קיצוני בכל העולם"

עומר כביר 10:1021.07.20

שינוי אקלים הגדיל פי 600 את הסבירות לגלי חום חסרי תקדים בסיביר – כך לפי מחקר שערך צוות בינלאומי של מדענים מאוניברסיטאות ושירותים מטאורולוגיים. "מדובר בראיה נוספת לכך ששינוי האקלים יוביל ליותר מקרים של טמפרטורות קיצוניות בכל העולם", אמר אחד המדענים.

 

 

 

בין ינואר ליוני השנה, הטמפרטורות בסיביר היו גבוהות בחמש מעלות לעומת הממוצע, שהביא לשלל אירועים מסוכנים ובהם נמיסת כפור-עד שהובילה להתמוטטות בניינים ושריפות יער מוקדמות וחזקות מהרגיל. ב-20 ביוני נרשם בתחנת הניטור בעיירה ורחויאנסק, שם ממוצע הטמפרטורה השנתי עומד על מינוס 17 מעלות, שיא כל הזמנים: 38 מעלות.

 

שריפות יער בסיביר שריפות יער בסיביר צילום: רויטרס

 

המחקר החדש מעלה שגל החום הקיצוני הנוכחי היה כמעט בלתי-אפשרי ללא שינוי אקלים שנגרם כתוצאה מפעילות אנושית. לדברי המדענים, ללא התערבות אנושית גל חום כמו זה הנוכחי מתרחש רק פעם ב-80 אלף שנה. "הממצאים מזעזעים", אמר ד"ר אנדרו צ'יוורלה מהשירות המטארולוגי של בריטניה והמדעין הראשי במחקר בהודעה לעיתונות. "אבל את העלייה בתדירות אירועי החום הקיצוניים הללו אפשר למתן באמצעות הפחתת פליטות גזי חממה".

 

פרופ' פרדריקה אוטו, מנהלת מכון שינוי הסביבה של אוניברסיטת אוקספורד, הוסיפה: "המחקר הזה מדגים שוב איך שינוי אקלים משנה את כל המשחק כשמדובר בגלי חום. אם העלייה בפליטות תימשך, אנחנו צריכים לחשוב על בניית חסינות לחום קיצוני בכל העולם, אפילו בקהילות בחוק הארקטי – מה שרק לפני זמן לא רב היה נתפס כמיותר לחלוטין".

 

אזור קרסנויארסק אזור קרסנויארסק צילום: רויטרס

 

אחד החששות העיקריים של מדענים הוא שטמפרטורות גבוהות מזינות לולאת משוב חיובית, במסגרתה העלייה בטמפרטורות מביאה לנמיסת קרחונים שמשקפים בחזרה את חום השמש, וכך גדל החום שנלכד באטמוספירה וכן השטח החשוף שעלול להתלקח. בסיביר נמצא היער הגדול בעולם, שבגלל הטמפרטורות הנמוכות שם אוגר כמות גדולה יותר של פחמן מיערות הגשם באזורים טרופיים. השנה, השריפות הגיעו לאזורים צפוניים מבעבר, וביוני בלבד הן שחררו לאטמוספירה 59 מיליון טון של פחמן דו-חמצני.

x