$
חברה וסביבה

האוניברסיטאות בארה"ב מקמבנות כדי למנוע גירוש סטודנטים זרים

ההחלטה של ממשל טראמפ לגרש סטודנטים שמוסדותיהם עוברים ללימוד מקוון היא איום כלכלי למוסדות התלויים בהכנסה מזרים. ברקלי כבר הכריזה על מערך לימוד שכולל נקודות קורונה

ויקי אוסלנדר, ניו יורק 15:4508.07.20

בדיחה ישנה טוענת שהיכן שיושבים ארבעה יהודים סביב שולחן, יש בערך חמש דעות שונות. שלשום, מיליוני סטודנטים וסגל אקדמאי בארה"ב קראו את ההודעה של סוכנות המכס וההגירה האמריקאית (ICE) בדבר גירוש סטודנטים זרים, ואיש לא הבין דבר.

 

בהודעה יוצאת דופן שפורסמה בליל שני האחרון, הורו ב-ICE כי כל סטודנט זר, בין אם הוא מחזיק בוויזת סטודנט ומתגורר במדינה ובין אם רק התקבל ומבקש ויזה, לא יהיה רשאי להתגורר בארה"ב, אם המוסד שבו הוא לומד יתחיל את שנת הלימודים בסתיו במתכונת מקוונת מלאה. לפי לשון ההוראה, סטודנט שכבר מתגורר בארה"ב ונמצא בעיצומה של השלמת התואר, יהיה חייב לעזוב אם האוניברסיטה שבה הוא לומד החליטה, לאור המצב, לפתוח את סמסטר הסתיו רק בלמידה מרחוק.

 

מיד אחרי ההודעה התחילו להסתובב ברשתות החברתיות, במדיה ובארוחות הערב שלל ניחושים שניסו להסביר את המהלך. התירוצים היו מגוונים: ההחלטה התקבלה כדי ללחוץ על האוניברסיטאות לחזור לשגרה, מתוך רצון לדלל סטודנטים סינים כחלק ממלחמת הסחר (הם מהווים 34% מתוך 1.095 מיליון תלמידים זרים בארה"ב), להפחית לחץ ממערכת הבריאות האמריקאית ואולי בכלל כהזדמנות להפגין קצת שנאת זרים.

 

 

  צילום: shutterstock

 

הבלבול ברור. על פניו ההוראה איומה מכל כיוון. לתלמידים שבנו להם חיים, גם אם זמניים, במדינה ונדרשים לעזוב ולמוסדות שנמצאים על סף משבר כלכלי, אם לא בעיצומו, כי הסטודנטים הזרים מהווים 30% מכלל שכר הלימוד שמשולם להם (הרבה מעל לחלקם היחסי העומד על 5%). היא איומה לא פחות לכלכלה האמריקאית, שמשום מה בוחרת לגרש מוחות וכישרונות תוך ויתור על הכנסה לכלכלה בהיקף שנתי של 32 מיליארד דולר.

 

אין ספק שכל מדינה מחזיקה בזכות לקבל או לדחות סטודנט זר, ואין ספק שלימודים במדינה זרה זו פריבילגיה ולא זכות. במקרה הנוכחי, במיוחד בכל הקשור לגירוש סטודנטים שנמצאים באמצע התואר שלהם בארה"ב, נראה שמדובר בהמשך של מדיניות מכוונת, שהרי כבר ב-2017 נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הורה להקשיח את תהליך המיון והבדיקה של אישורי אשרות לסטודנטים, כדי שאלה לא ייכנסו למדינה ללא תוכנית לימודים ברורה.

 

החשש של ממשל טראמפ מסוג של "קומבינה" של אשרות, בשילוב ההקשחות הנוכחיות, שולחים את המוסדות האקדמאיים המפוארים ביותר בארה"ב לעשות קומבינות של נקודות. באוניברסיטת ברקלי, למשל, הכריזו כבר אתמול שהם בונים נקודות זכות מיוחדות, נקודות קורונה אם תרצו, שכוללות מעט שעות לימוד פנים מול פנים. זאת כדי שהם יוכלו להציג ל-ICE תוכנית לימודים שאינה כולה מקוונת, סוג של חיה היברידית שעומדת בדרישות הסף של רשות ההגירה. ההתנהגות הזו כלל לא אופיינית למוסדות מפוארים ומעונבים, שברוח האמריקאית אוהבים דברים מסודרים ומתוכננים. אבל ככה זה כשמבנים הם לא מספיק בריאים.

 

כשחושבים על קריסת אימפריות, מתארים פעמים רבות שדות קרב חרוכים ומבנים שקורסים. האמת היא, מזכירים לנו היסטוריונים שוב ושוב, שמדובר דווקא בסדרה מתמשכת של קריסות קטנות שנראות בפני עצמן חסרות משמעות. כי זו באמת לא נפילה, אלא טרנספורמציה. הסיפור של ארה"ב כלל לא גמור, אבל יכול להיות שבעתיד הרחוק, ההחלטה לגרש מוחות מוכשרים צעירים תהיה חלק מסיפורה של אימפריה דועכת שהתקשתה לעמוד באתגרים מורכבים שזימנו לה החיים.

 

x