FT
"תסבירו ללקוחות שוויירקארד הונתה משקיעים וגם את ארנסט אנד יאנג"
ההיעלמות המסתורית של 1.9 מיליארד יורו ממאזני חברת התשלומים וויירקארד סיבכה את פירמת ראיית החשבון, שנאבקת עתה להציל את המותג. בצלה של תביעה ייצוגית בגובה מיליארד יורו, השותפים בענקית ראיית החשבון תודרכו איך להרגיע את הלקוחות
ענקית ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג (EY) תדרכה את השותפים בחברה כיצד להיערך לשיחות הקשות שצפויות להם עם הלקוחות לגבי הביקורות החשבונאיות שביצעו עבור וויירקארד, חברת התשלומים הגרמנית שהגישה בקשה לפשיטת רגל, אחרי שהודתה כי 1.9 מיליארד יורו במזומן בחשבונותיה קרוב לוודאי מעולם לא היו קיימים.
במזכר פנימי לשותפים הבכירים ביום שישי האחרון, EY יעצה להם לומר ללקוחות כי "המטרה" של ההונאה הבינלאומית הגדולה שהתבצעה בוויירקארד היתה "להונות משקיעים ואת EY".
- היקף החובות של וויירקארד שקרסה - כ-3.5 מיליארד יורו
- בעקבות הונאת הענק שמטלטלת את גרמניה: וויירקארד הגישה בקשה לחדלות פירעון
- הונאת וויירקארד: המנכ"ל נעצר במינכן בחשד לזיוף חשבונאי וניפוח המאזן
כמו כן החברה מסרה לשותפים "תמצית נקודות לשיחה" על השערורייה, שהיא ההונאה החשבונאית הגדולה ביותר בתולדות גרמניה מאז תום מלחמת העולם השנייה, והנחתה אותם ליצור קשר עם סאג'יד חוסיין, היועץ הבכיר לאירופה, או ג'ונתן בלאקמור, האחראי על ניהול סיכונים עבור האזור, כדי שיסייעו בשיחות עם הלקוחות.
"פייננשל טיימס" חשף בשבוע שעבר כי במשך שלוש השנים האחרונות לפחות, רואי החשבון של וויירקארד במשרדים בגרמניה לא ביקשו מידע חשבונאי קריטי מבנק בסינגפור, שם טענה וויירקארד כי החזיקה עד מיליארד יורו במזומן. מדובר בהליך ביקורת שגרתי שעשוי היה לחשוף את ההונאה.
ג'יימס פרייס, המנכ"ל החדש של וויירקארד, אמר בימים האחרונים לחברי הוועדה המפקחת, כי בדיקות בסיסיות צריכות היו להספיק כדי לחשוף את השערורייה, כך לפי גורמים שתודרכו לגבי השיחות. פרייס, לשעבר הרגולטור בדויטשה בורס, הצטרף לוויירקארד החודש.
"לא ברור איך הוסתר"
החברה מסרה ביום שבת, כי פעילותה העסקית תימשך למרות פשיטת הרגל, וכי בנק וויירקארד, שמחזיק ברוב הרישיונות של הקבוצה לביצוע סליקה של תשלומי כרטיסי אשראי, אינו חלק מהליכי פשיטת הרגל.
עם זאת, הבנק הקפיא את משכורות יוני לעובדיו בגרמניה, צרפת, לוקסמבורג ומדינות אחרות, כך לפי גורמים המעורים בנושא, בעוד רוב 5,400 העובדים המועסקים על ידי חברות־בנות במקומות אחרים קיבלו את משכורתם.
פרייס אמר למועצת המנהלים של החברה כי הוא איננו מבין כיצד ההונאה נשמרה בסתר זמן כה רב. דבריו של פרייס דווחו לראשונה ב"סודויטשה צייטונג". וויירקארד ופרייס סירבו להגיב.
במזכר לשותפים הבכירים, EY נטלה אחריות לחשיפת ההונאה, זאת אף שאישרה את דו"חות וויירקארד במשך למעלה מעשור ברקע תהיות גוברות לגבי ההתנהלות החשבונאית של החברה, שהושמעו על ידי עיתונאים ומשקיעים.
משקיעים אירופים ב־VEB, הארגון למען זכויות בעלי מניות שבסיסו בהולנד, קראו ביום שישי לפתוח ב"חקירה מקיפה" לגבי התנהלות EY בוויירקארד, שאותה יוביל הרגולטור הפיננסי הגרמני BaFin.
"התנהלותה של EY איננה מקובלת", ציין פול קוסטר, מנכ"ל VEB, ואמר כי הארגון יפעל לקבלת פיצויים על הנזקים המשמעותיים שנגרמו על ידי EY.
EY מסרה כי לא תגיב לגבי התקשרויות פנימיות או ליטיגציה תלויה ועומדת. "הגענו למסקנה כי צדדים שלישיים, עם מטרה מכוונת להונות, סיפקו ל־EY מסמכים כוזבים לגבי הבדיקה החשבונאית שערכה לוויירקארד עבור 2019. ההיקף והתחכום מעידים על אפשרות להונאה בינלאומית נרחבת שהתקיימה בוויירקארד".
בדיקה מיוחדת של KPMG
EY עדכנה את דירקטוריון וויירקארד החודש כי 1.9 מיליארד יורו במזומן שהוחזקו ככל הנראה בחשבונות בנק בפיליפינים, כנראה מעולם לא היו קיימים, זאת לאחר שבדיקה חשבונאית מיוחדת שנערכה על ידי KPMG, שהובאה על ידי מועצה מפקחת בשנה שעברה כדי לחקור האשמות שדווחו ב"פייננשל טיימס", לא הצליחה לאמת מאזנים חשבונאיים נרחבים.
חברת החשבונאות יעצה לשותפיה למסור ללקוחות: "קיימות אינדיקציות לכך כי מדובר בהונאה מורכבת ומתוחכמת שנעשתה מתוך מטרה מכוונת להונות את הצוות החשבונאי שלנו בגרמניה". מנכ"ל וויירקארד לשעבר מרקוס בראון מואשם כי ניפח את דף המאזנים ואת היקף המכירות של החברה, "ככל הנראה בשיתוף פעולה עם גורמים אחרים, על ידי זיוף הכנסות, כדי להפוך את החברה לחסונה יותר מבחינה פיננסית ואטרקטיבית יותר עבור משקיעים ולקוחות".
כמה מקורבים ל־EY אמרו כי השערורייה גרמה לעוגמת נפש רבה בקרב שותפים ברחבי אירופה, באופן מיוחד בצוותים שאינם חשבונאיים, שחוששים כי גלי ההדף יפגעו ביחסיהם עם הלקוחות ויחלישו את המותג.
פרשת ההונאה היא רק אחת מכמה שערוריות חשבונאות בינלאומיות שצצו השנה והעמידו באור שלילי את הביקורות החשבונאיות של EY, ובהן NMC הלת' ולאקין קופי. EY סירבה להגיב לגבי החברות הללו.
נגד הפירמה כבר הוגשה תביעה בגרמניה בשם משקיעים של וויירקארד על ידי עורך הדין וולפגאנג שירפ מברלין. כ־1,500 משקיעים הצטרפו לתביעה המבקשת פיצויים בגובה מיליארד יורו מ־EY, כך לפי שירפ.
שותף של EY בבריטניה מסר כי הפרשה תדחף שותפים שאינם חשבונאיים לקדם היפרדות מהזרוע החשבונאית של הפירמה. "וויירקארד לא צפויה למוטט לדעתי את הפירמה הגרמנית, אבל היא הציתה דליקות רבות בתעשייה, ובהינתן טיבן של ההתערבויות הרגולטוריות, אני תוהה האם העניין יתמרץ קריאות להפרדה מבפנים, לא רק מבחוץ. לשותפים מסוימים כבר נמאס".
* * *
לרגולטור הפרטי היו רק 15 עובדים
הפיקוח החשבונאי בגרמניה יהפוך לציבורי
ברקע שערוריית וויירקארד, ממשלת גרמניה תסיים השבוע את ההתקשרות עם הגוף הפרטי ששימש כרגולטור של ענף החשבונאות, FREP. במסגרת שיפור הפיקוח, הסמכות לפתוח בחקירות פיננסיות של חברות ציבוריות תעבור ל־BaFin, הרגולטור הפיננסי הרשמי. על כך מדווח "פייננשל טיימס".
המהלך מגיע בעוד הממשלה מנסה למזער את הפגיעה במוניטין של ענף הפיננסים במדינה כתוצאה מהונאת וויירקארד. שר האוצר הגרמני אולף שולץ כינה את הפרשה "שערורייה כמעט חסרת תקדים בעולם הפיננסים". סגן שר האוצר יורג קוקיס אמר ל"פייננשל טיימס", כי הפרשה הוכיחה שפיקוח עצמאי של רואי חשבון אינו יעיל.
עד כה, BaFin יכלו לבקש מ־FREP לפתוח בחקירה כנגד חברה, ולבצע חקירה משלהם רק לאחר שנמסרו מסקנות FREP. לכך נדרש בדרך כלל זמן רב בשל כוח האדם המוגבל של FREP, המונה 15 עובדים ופועל עם תקציב שנתי של 6 מיליון יורו. למעשה, ל"פייננשל טיימס" נמסר, כי לחקירת וויירקארד הוקצה חוקר אחד בלבד. לשם השוואה, הבדיקה שערכה פירמת KPMG בפרשה עירבה 40 עובדים, עלתה 10 מיליון יורו, וגם אז לא הצליחה לספק תשובה ברורה לגבי דו"חות החברה.
שירות כלכליסט