שיא עולמי של נדבקים ביממה; ארגון הבריאות העולמי: "שלב חדש ומסוכן"
אתמול אובחנו 150 אלף חולים חדשים - המספר הגבוה ביותר שנמדד ביום אחד; מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי: "הנגיף מתפשט במהירות, הוא עדיין קטלני"; באיטליה גילו שרידים של הנגיף מדצמבר 2019 - לפני שסין דיווחה על המקרים הראשונים; בריטניה הורידה ל-3 את רמת הסיכון מקורונה
משבר הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
23:30 - שיא עולמי של נדבקים ביממה; ארגון הבריאות העולמי: "שלב חדש ומסוכן"
ארגון הבריאות העולמי הזהיר הערב (שישי) כי מגפת הקורונה ממשיכה לתפוס תאוצה, והודיע כי רק אתמול אובחנו 150 אלף חולים חדשים - המספר הגבוה ביותר שנמדד ביום אחד. לפי הארגון, כמעט חצי מהנדבקים החדשים הם מצפון ומדרום אמריקה.
"נכנסנו לשלב חדש ומסוכן", אמר מזכ"ל הארגון טדרוס אדהנום בתדרוך שערך במטה הארגון בז'נבה שבשוויץ. "הנגיף מתפשט במהירות, הוא עדיין קטלני, ומרבית האנשים עדיין חשופים להדבקה". לפי סוכנות הידיעות רויטרס, יותר מ-8.53 מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו בנגיף, ולפחות 453,834 מתו מסיבוכיו.
לדברי מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, למרות העלייה בתחלואה בארצות הברית ובמדינות נוספות בדרום אמריקה, נרשמה עלייה מדאיגה גם בדרום אסיה ובמזרח התיכון. הוא הפציר בציבור להקפיד על ריחוק חברתי ולנקוט משנה זהירות.
בכיר הארגון, מייק ראיין, הצביע על ההתפרצות המשמעותית גם בברזיל, ואמר כי ביממה האחרונה נרשמו 1,230 מקרי מוות ברחבי המדינה. לפי ראיין, כ-12% מהנדבקים בברזיל הם עובדים בצוותים הרפואיים. נכון להערב, ברזיל שנייה רק לארצות הברית בהתפשטות הנגיף, ובתחומה אובחנו 978,142 חולי קורונה, ו-47,748 מתו מהנגיף.
ראיין התייחס גם למדינות שכבר החלו באסטרטגיית היציאה שלהן בצל החשש לגל שני, ואמר כי "את ההקלות על הסגר צריך לעשות בצעדים קטנים ובהתאם לנתוני התחלואה. הנגיף עלול להפתיע". הוא שיבח את גרמניה, סין ודרום קוריאה על התמודדותן עם הקורונה, ואמר כי גם אם מאתרים מוקדי התפרצות, זה לא בהכרח אומר שהמדינה עומדת בפתחו של גל שני - ולעיתים ניתן לראות גם התפרצויות מקומיות בגל אחד.
על המאמץ להגיע לפריצת דרך לקראת החיסון נגד הנגיף, בכירי ארגון הבריאות העולמי הדגישו כי פיתוח החיסון מחייב בדיקות וניסויים רבים כדי לבחון את כל תופעות הלוואי שלו. "זה לא בלתי-אפשרי לפתח חיסון, אבל זה יהיה מסע ארוך", אמר מזכ"ל הארגון.
בתוך כך, מדענים באיטליה דיווחו היום על מציאת שרידים של הנגיף במערכות ביוב של מילאנו וטורינו בדצמבר 2019 - מה שמעלה השערה כי הנגיף הגיע לצפון איטליה עוד לפני שסין דיווחה על המקרים הראשונים.
מכון הבריאות הלאומי בארץ המגף בחן 40 דגימות שנלקחו בין אוקטובר 2019 לפברואר 2020, והממצאים הסופיים של הבדיקה צפויים להתפרסם בשבוע הבא. "המחקר הזה יעזור לנו להבין איך הנגיף התפרץ באיטליה", הסבירה ג'וזפינה לה רוסה, אחת החוקרות במכון האיטלקי.
במחקר שנערך בצרפת מצאו שרידים של הנגיף כבר מ-27 בדצמבר, כחודש לפני המקרה הראשון שדווח במדינה. לה רוסה הוסיפה כי הממצאים לא בהכרח מצביעים על המקרים הראשונים במדינה שגרמו להתפרצות הגדולה. במכון נערכים לבצע ניסוי גדול יותר במהלך חודש יולי - ולחפש ממצאים גם במערכות הביוב באזורים המתויירים יותר של המדינה.
17:30 - לאחר שבועיים: ספרד חזרה לספור את מקרי המוות מקורונה
משרד הבריאות הספרדי עידכן זה עתה את מספר מקרי המוות במדינה מקורונה ל-28,313 - זאת, לאחר שהשאיר את הנתון ללא שינוי על 27,136 במשך כמעט שבועיים בזמן שהוא בדק וניתח את הנתונים.
הממשלה זכתה לביקורות נרחבות על כך ש"השהתה "את נתוני המוות ב-7 ביוני, אך הגנה על המהלך בטענה שהייתה צריכה לבחון מחדש את המידע על מקרי המוות "ולקבוע באופן מדויק יותר את תאריך המוות, במקום את הדיווח על המוות עצמו".
סטטיסטיקות על מקרי הידבקות חדשים בקורונה ומקרי מוות מן הנגיף נאספים על ידי כל אחד מ -17 האזורים האוטונומיים של ספרד ואז מועברים לממשלה המרכזית במדריד.
לקראת סוף מאי, משרד הבריאות שינה את שיטותיו לאיסוף נתונים על מקרי מוות, מה שהוביל לירידה חדה במספר מקרי המוות שנרשמו כל יום ולימים אחדים שבהם לא דווח על מקרי מוות - למרות שממשלות אזוריות דיווחו על מתים מן הנגיף באותה תקופה.
(שירות כלכליסט)
15:00 - בריטניה הורידה ל-3 את רמת הסיכון מקורונה: ייתכנו הקלות נוספות
בריטניה הורידה את רמת הסיכון במדינה ממגיפת הקורונה מארבע לשלוש, דבר שמאפשר הקלה נוספת במגבלות.
ברמה 4, שיעור ההדבקה הוא "גבוה או מזנק באופן מעריכי". ברמה 3, הנגיף מוגדר ככזה שנמצא באוכלוסייה "באופן כללי".
שר הבריאות הבריטי, מאט הנקוק, אמר כי השינוי הוא "רגע גדול למדינה", ומוכיח כי תוכנית הממשלה עובדת.
ההחלטה התקבלה בעקבות המלצה של המרכז לביטחון ביולוגי; בהצהרה נמסר כי "יש ירידה בקצב קבוע במספר מקרי ההדבקה באנגליה, סקוטלנד, ווילס וצפון אירלנד. עם זאת - המגיפה עדיין לא הסתיימה, וייתכנו התפרצויות מקומיות".
עוד נמסר: "עברו כברת דרך במאבק בנגיף הודות למאמץ ציבורי. הציבור צריך להמשיך לשמור בקפדנות על הכללים".
14:15 - בריטניה: פועלים כדי להחזיר את התלמידים לבתי הספר בספטמבר
השר הממונה על בתי הספר בריטניה, ניק גיב אמר כי הממשלה פועלת כדי שכל התלמידים יחזרו לספסל הלימודים בספטמבר. "אנחנו פועלים בהתבסס על המלצות המדענים ואנשי הרפואה. כרגע יש מעל מיליון ילדים בבתי הספר ואנחנו נוקטים בזהירות רבה לפני כל צעד", אמר בריאיון לסקיי ניוז. עוד הוסיף כי הממשלה עובדת בצמידות עם בתי הספר ומעדכנת אותם מבעוד מועד על התוכניות לפתוח מחדש. "אנחנו עובדים גם על תכניות חלופיות, אך הכוונה הברורה היא שהתלמידים יחזרו כולם לבתי הספר בספטמבר".
13:45 - ברלין: בניין שלם בבידוד
בעוד שבברלין החלו בהסרה של מרבית ההגבלות, תושבי בניין ברובע ניוקלן בדרום העיר נדרשים להישאר בבידוד. מאז שבת כל התושבים של הבניין הפינתי נדרשים להיות בבידוד בעקבות התפרצות הקורונה במבנה. הבניין הזה הוא אחד משבעה אתרים ברחבי הרובע ובסך הכל מדובר בכ-369 דירות שהדיירים בהן נמצאים בבידוד. ברובע עצמו אובחנו 85 אנשים כחולים בקורונה, רובם מקרים קלים, אך עוד מאות בדיקות ממתינות לפענוח. "קשה מאד להיות הרבה אנשים באותה הדירה וזו בעיה שיש להרבה מהשכנים", סיפרה אחת הדיירות. "בחלק מהדירות יש כעשרה אנשים שמתגוררים בהן".
לפי ראש הרובע מרטין היקל, החשש הוא שהקורונה פוגעת בעיקר בשכבות החלשות. "האנשים שנפגעים כעת הם כאלה שאינם יכולים להרשות לעצמם דירה מספיק גדולה למשפחה שלהם", אמר. יותר מרבע מתושבי הרובע חיים מתחת לקו העוני, שמוגדר בברלין כהכנסה חודשית הנמוכה מ-1,004 יורו.
לפי הדיירת, הם לא קיבלו שום התראה מוקדמת. "חמישה אנשים עמדו ליד הדלת שלי ביום שלישי ואמרו שהם צריכים לבדוק אותי. הם חזרו ביום שבת והודיעו שכל הבניין בבידוד. כמובן שכשחמישה אנשים במסיכות עומדים בדלת שלך זה מפחיד", סיפרה. בעיה נוספת היא שבבניין גרים מהגרים רבים שאינם דוברים גרמנית שוטפת ומתקשים להבין את הדרישות. "הרבה אנשים לא מבינים מה קורה, מדוע הם צריכים להישאר בבית, והאנשים הבריאים, שהבדיקה שלהם חזרה שלילית לא מבינים מדוע אסור להם לעזוב".
11:30 - בית האופרה בברצלונה ייפתח ביום שני, הקונצרט הראשון - בפני עציצים
ביום שני ייפתח בברצלונה בית האופרה, לאחר שלושה חודשים שבהם עמד סגור. עם זאת, הקונצרט הראשון שיתקיים לא יהיה שגרתי במיוחד. היצירה היא "כריזנטמות" (חרציות) של פוצ'יני, שאף תועבר בסטרימינג והיא תבוצע בפני 2,292 עציצים. "בתקופה שבה חלק חשוב באנושות הוגבל לשטח מסוים ונאלץ לוותר על התנועה שלו, הטבע כבש מחדש את השטחים שלקחנו ממנו", הסביר האמן שיבצע את היצירה יוג'ניו אמפודיה. הצמחים יועברו לאחר מכן ל-2,292 אנשי רפואה כתודה על העבודה שלהם.
Doncs sí! Aquest dilluns 2.292 plantes ompliran totes les butaques del Liceu per escoltar ‘Crisantemi’ de Puccini interpretada per UceLi Quartet. És l'acció que signa l'artista Eugenio Ampudia i que podreu seguir en directe via streaming al nostre web.
— Gran Teatre Liceu (@Liceu_cat) June 18, 2020
➡️ https://t.co/f8ftKUoo2l pic.twitter.com/AfsGV9sp4P
10:45 - הרשויות בהודו הטילו סגר מחודש על העיר צ'נאי
הרשויות בהודו הטילו סגר מחדש על העיר צ'נאי בדרום המדינה ועל שלושה מחוזות צמודים. לפי ההגבלות החדשות, רק שירותים חיוניים וחנויות אוכל יורשו להמשיך לפעול תחת הסגר, שיוטל למשך 12 יום עד ה-30 ביוני. צ'נאי היא העיר השישית בגודלה בהודו, ועד כה אובחנו בה מעח 37 אלף חולים. בינתיים זו העיר היחידה בהודו שבה הוטל סגר נוסף בניסיון לבלום את התפשטות המגיפה.
בהודו יש מעל 350 אלף חולים מאומתים – המספר הרביעי הגבוה בעולם, ועל אף הסרת הסגר עדיין יש עלייה במספר החולים היומי. מדינת טמיל נאדו שצ'נאי היא הירתה נחשבת לאחת הנפגעות הגדולות.
09:10 - מחקר: הנוגדנים לקורונה שורדים כ-3 חודשים בלבד אחרי ההידבקות
מחקר חדש שפורסם בכתב העת נייצ'ר מדיסן (Nature Medicine) טוען כי הנוגדנים לקורונה שורדים רק חודשיים או שלושה אחרי שאדם נדבק בנגיף. מדובר במחקר בהיקף קטן, שכן השתתפו בו 37 חולים אסימפטומים ממחוז וונזהאו בסין. החוקרים השוו את תגובת הנוגדנים שלהם לזו של 37 אנשים שהפגינו סימפטומים. במקביל, נמשכים הניסיונות של המדענים ללמוד את הנגיף, כולל האופן בו מערכת החיסון מגיבה לאחר שאדם נחשף לקורונה.
09:00 - סין פרסמה נתוני רצף הגנום של נגיף הקורונה מההתפרצות האחרונה בשוק בבייג'ינג
סין פרסמה נתוני רצף הגנום של נגיף הקורונה מההתפרצות האחרונה בשוק בבייג'ינג. הנתונים פורסמו באתר של המרכז הלאומי לנתונים מיקרוביולוגיים, והועברו לארגון הבריאות העולמי (WHO). בבייג'ינג מתמודדים כעת עם התפרצות חדשה שמקורה בשוק אוכל סיטונאי. אתמול דווח על 25 חולים חדשים בעיר, שהצטרפו ל-21 חולים חדשים מיום רביעי. לפי הדיווחים, בסין כולה דווח על 32 חולים חדשים אתמול. בתגובה להתפרצות החדשה הטילו בעיר הגבלות תנועה חדשות.
08:20 - כ-8.46 מיליון בני אדם אובחנו כחולי קורונה בעולם
מספר חולי הקורונה המאובחנים בעולם עומד על כ-8.46 מיליון. מספר המתים - כ-453 אלף. מספר הנדבקים בארה"ב מגיע כבר ל-2.18 מיליון, ומספר המתים במדינה - ל-118.3 אלף.
08:15 - מצרים: כבר יותר מ-50,000 נדבקו בקורונה
רשויות הבריאות במצרים דיווחו כי ביממה החולפת אובחנו בשטחה עוד 1,218 נדבקים בנגיף הקורונה. בכך חצה מספר הנדבקים הכולל במדינה את רף ה-50,000. לפי שעה מדווחת מצרים על 50,437 נדבקים בסך הכל ו-1,939 חולים שמתו מסיבוכי הנגיף. בשבועות האחרונים מדווחת מצרים על עלייה במספר הנדבקים, אם כי בעדכון האחרון חלה ירידה קטנה לעומת מספר הנדבקים החדשים שלשום, שעמד על 1,363. למרות העלייה במספר הנדבקים, מצרים מתכוונת ב-1 ביולי לפתוח את נמלי התעופה שלה לטיסות בינלאומיות.
08:00 - טראמפ: "ניתוק מוחלט מסין - אפשרות שארה"ב בהחלט בוחנת"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חזר על איומו להפסיק את כל הקשרים עם סין. "אולי לא הבהרתי את עצמי כמו שצריך, אבל ארה"ב בהחלט בוחנת אפשרות ומדיניות, בתנאים מסוימים, לניתוק מוחלט מסין", צייץ טראמפ בטוויטר.