דו"ח חדש: 13 המחלבות הגדולות פולטות גזי חממה בכמות דומה לבריטניה כולה
על פי המכון למדיניות חקלאות וסחר, בין 2015 ל-2017, היקף פליטות גזי החממה של המחלבות הגדולות בעולם עלה ב-11% ל-338 מיליון טון פחמן דו-חמצני. מדובר בתוספת של 32 מיליון טון פחמן דו-חמצני, שווה ערך לזיהום שנפלט בשנה מ-6.9 מיליון מכוניות
- העתיד על פי משרד האנרגיה: אין חדש תחת השמש
- בגלל הקורונה: ועידת האקלים של האו"ם נדחתה לנובמבר 2021
- הסגר וההאטה הכלכלית העולמית החזירו את פליטות גזי החממה לרמתן ב-2016
צריכת המזון האנושית אחראית לפליטת 37% מגזי החממה, וצמצום בצריכת מוצרי חלב, וכן במוצרי חלבון מן החי, הוא גורם משמעותי בהפחתת גזי החממה שדרושה על מנת לעמוד ביעדים של הסכמי פריז להגבלת ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות (אם כי ייתכן שהאפשרות לעמוד ביעד זה כבר הוחמצה). חרף זאת, בניגוד לחברות דלקי מאובנים, תעשיות הבשר והחלב העולמיות זכו ליחס ציבורי שולי יחסית לצמצם את פליטות גזי החממה שלהם.
עתה, לפי הדו"ח של IATP, מתברר שבין 2015 ל-2017, היקף פליטות גזי החממה של המחלבות הגדולות בעולם עלה ב-11% ל-338 מיליון טון פחמן דו-חמצני. מדובר בתוספת של 32 מיליון טון פחמן דו-חמצני, שווה ערך לזיהום שנפלט בשנה מ-6.9 מיליון מכוניות. עיקר הגידול מגיע כתוצאה מזינוק משמעותי בהיקף הפליטות של של ארבע מחלבות: Amul ההודית (43% גידול), קבוצת Lactails הצרפתית (30%), Spauto הקנדית-אמריקאית (27%) ודנונה הצרפתית (15%). אלו יותר מקזזו ירידות בפליטות שרשמו מחלבות כמו Dean Foods האמריקאית (9%) ו-Arla הדנית ונסטלה השווייצרית (2% כל אחת).
העלייה בפליטות התרחשה אחרי קריסה דרמטית של מחירי החלב בעולם ב-2015 ו-2016, שנגרמה בין השאר כתוצאה מגידול בתפוקה של מגה-מחלבות ושל תאגידים בינלאומיים שהזרימו עודפי ייצור לשווקים, במטרה לגרום להתרסקות מחירים שאלצה מחלבות קטנות ובינוניות רבות להפסיק את פעילותן. מדובר בהמשך של תהליך קונסולידציה ארבע עשורים במסגרתו נסגרו בין 1981 ל-2013 80% מהמחלבות באיחוד האירופי ומאז 1970 93% מהמחלבות המשפחתיות בארה"ב.
פליטות גזי חממה מהבקר בשרשרת האספקה של המחלבות מהוות 90% מהפליטות של תעשיית החלב, ואולם רק 3 מ-13 המחלבות הגדולות התחייבו לטפל בסוגיה זו. אלו שכבר כן מתייחסות לסוגיה זו עושות זאת באמצעוות מדדים כמו פליטות לליטר. ואולם, על מנת להתמודד עם משבר האקלים יש להפחית את כמות הפליטות הכוללת, ולא רק להפוך את החלב שמיוצר למזהם פחות. ואכן, לפי דו"ח מ-2019 של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) בשעה שבין 2005 ל-2015 כמות הפליטות לליטר של תעשיית החלב ירדה ב-11%, סך הפליטות עלה באותה תקופה ב-18%. זאת, מכיוון שתפוקת החלב הכוללת עלתה ב-30%.
"התעשייה הזו דוחפת לייצור-יתר והורדת מחירים, מה שיוצר ביקוש, ויש לה כוח שיווק, מה שיוצר ביקוש. ביקוש לא נוצר במקרה", אמר לגארדיאן מנהלת IATP אירופה, שפלי שארמה. "יש תמיכה הולכת וגדלה לניהול אספקה, מדיניות קריטית שיכולה לטפל בשני המשברים של תעשיית החלב: היא מונעת ייצור-יתר, מאזנת היצע וביקוש ומייצבת מחירים".
ארגוני לובינג של תעשיית החלב, International Dairy Federation ו- Global Dairy Platform, אמרו בהודעה משותפת שהדו"ח לא משקף את המציאות העדכנית. "מגזר החלב מחויב להפקת מזון מזין בדרכים בדוקות ואחראיות מבחינה סביבתית", נמסר לגארדיאן. "מאוד קל לפרסם דו"ח ביקורתי שמנסה לצייר תמונה פשוטה של המגזר, ושלא מציג את כל הניואנסים או את המציאות שבה תעשיית החלב העולמית מזינה את העלם במזון בטוח ועשיר בחומרי תזונה, ועושה זאת באופן ששואב לשיפורים סביבתיים מתמשכים תוך אספקת פרנסה לחלקים ניכרים מאוכלוסיית העולם".