ראיון כלכליסט
שגריר ישראל בניו זילנד: "יש התרגשות אדירה, אנשים מתפרקים"
אחרי 75 ימי בידוד חברתי - ניו זילנד חוגגת את החזרה לשגרה עם אפס נדבקים חדשים. ד"ר יצחק גרברג, שמסכם 4 שנים בתפקיד, מסביר בראיון לכלכליסט איך צריך לעשות את זה נכון: "יש אמון מערכתי שהעסק מנוהל כמו שצריך"
אחרי 75 ימי בידוד חברתי, במהלכם רוב האזרחים הסתגרו בבית - ניו זילנד חוגגת את החזרה לשגרה עם 0 נדבקים ועם החלמת החולה האחרונה. החל מאתמול (ב') בלילה הוסרו ההגבלות והמדינה חוגגת בפאבים המקומיים. אפילו ראש הממשלה הצהירה שפצחה בריקוד. המגבלה היחידה שנותרה: השמיים עדיין סגורים.
- יו"ר ארגון הבריאות העולמי מזהיר: "מצב הקורונה בעולם מחמיר"
- הראשונה בעולם: ניו זילנד ניצחה ומסירה את סגר הקורונה
- ראשת ממשלת ניו זילנד ובן זוגה לא הורשו להיכנס לבית קפה בגלל הגבלות הקורונה
שגריר ישראל בניו זילנד מזה 4 שנים, ד"ר יצחק גרברג, אומר לכלכליסט: "אנשים ישבו 75 יום בבית. זה הזמן להתפרק. הגבולות נותרו סגורים הרמטית".
בחרת ביעד הכי טוב לשרת בו היום. ניו זילנד המדינה הראשונה לחזור לשגרה.
"זה לא ללא ספק מקום שהצליח ועמד בכל המטלות שלו. ניו זילנד היום היא המדינה הראשונה מבחינת ההצלחה לטפל בנושא הקורונה. לא רק שהחולה האחרונה הבריאה אתמול, יש כבר 28 ימים ללא אף חולה חדש, ועברנו מהלילה בחצות לנורמליזציה מלאה ומוחלטת, למעט מגבלה של כניסת זרים לניו זילנד. מכל בחינה אחרת - חזרנו לשגרה מלאה ללא כל מגבלות: פאבים, משחקי כדורגל, אירועים ציבורים, קולנוע, רוגבי. משוגעים פה על רוגבי. יש התרגשות אדירה אנשים פה פשוט שמחים. אחרי 75 יום של ישיבה בבית זה הזמן להתפרק".
איך זה מתבטא?
"זה מתבטא בפאבים מלאים, אנשים שמחים, אווירה נעימה. זה לא לגמרי לגמרי כי עדיין אין כניסה לזרים, הגבולות סגורים הרמטית. ומי שמגיע בצורה כזו או אחרת זה ניו זילנדים אבל אז הם כפופים לשבועיים בידוד. בנוסף מבקשים מאנשים לנהל יומן דיגיטלי וולונטרי. זה אומר שאם הגעת למקום כמו חתונה אתה מצלם קוד על פוסטר על מנת שאם נמצא בכל זאת שייר של זנב המחלה - יידעו להיות בקשר איתך. אבל מגבלת הכניסה לניו זילנד היא למעשה המגבלה היחידה".
יש צפי מתי גם המגבלה הזאת תוסר?
"לא אבל יש סיסמא חדשה שראש הממשלה ג'סינדה ארדרן התחילה להפיץ ואצטט לך אותה: 'זה הזמן להתאחד לצורך ההתאוששות מהקורונה', זה בעצם אומר שהיא מעודדת את מה שעד עכשיו הוגבל: רכישות, קניות, סיורים ובקיצור – כל מה שמביא אדם לבזבז כסף לטובת הכלכלה בניו זילנד. יש עוד כמה סיסמאות קליטות: 'קנה תוצרת מקומית', 'צא ובקר באתרים של ניו זילנד', ובקיצור אל תשכח שצריך לתת גם לאנשים אחרים להרוויח כסף, כי זה מה שמאושש את הכלכלה. ראשת הממשלה עצמה כל השבוע כבר לא נמצאת בוולינגטון הבירה, אלא מטיילת בכל מיני מקומות ומפגינה איך היא קונה דברים, כל יום באזור אחר על מנת להראות לאזרחים שהיא תורמת לכלכלה".
מה הספיקה לקנות כחלק ממסע יחסי הציבור הזה?
"למשל הצטלמה עם גרביים מצוירים שרכשה, נכנסת למקומות ומזמינה אוכל, שותה קפה, מדברת עם אנשים, קונה דברים קטנים בעיקר. היא מאוד חזקה גם ביחסי ציבור. אי אפשר להתווכח עם מבחן התוצאה. עובדה שזה עובד".
מה ניו זילנד עשתה נכון?
"חוץ מהקרדיט לשירותי הרפואה, ולסגירה של הכל, מחקר שנעשה באוניברסיטה כאן בוולינגטון, מייחס את ההצלחה גם לתחושת שייכות לאומית ולאמון מערכתי שהעסק מנוהל כמו שצריך. אנשים מאוד הקפידו על ההנחיות, הניו זילנדים ממושמעים, במילים אחרות. כשאמרו מרחק של 2 מטר הקפידו על 2 מטר. ראו את זה לא כעניין אישי, אלא כתרומה אישית למלחמה בקורונה. במקביל צריך לזכור שיש כאן בחירות ב-19.9, זה גם הגביר את האמון במערכת הפוליטית והוסיף לראשת הממשלה הרבה נקודות".
ניו זילנד פחות עירונית, דלילה באוכלוסיה. אולי יותר מהכול זה מה ששיחק לטובתכם?
"המדינה עצמה קטנה, יש בה בסך הכול פחות מ-5 מיליון תושבים (אגב, מדינת הגירה עם תושבים בריטים וגם סינים, הודים, אסייתים ועוד) עם זיקה גדולה לתרבות הבריטית. זו אכן מדינה קטנה, אתה לא יכול להשוות את זה למדינת ענק. תמיד יותר קל לטפל ב-5 מיליון איש וגם לנהל אותם. יש פה גם מגורים נרחבים בבתי עץ פרטיים ופחות רבי קומות כי יש פה רעידות אדמה לעיתים תכופות, זה נותן עדיפות לבנייה מעץ ולא לבנייה לגובה. אז כן, יש כאן צפיפות נמוכה ומספר אבסולוטי קטן יותר של אנשים לנהל".
בשעה שטראמפ היה עסוק בלהאשים את הסינים ואת ארגון הבריאות העולמי – האם ראשת הממשלה בניו זילנד מייצגת סגנון מנהיגותי נשי במשבר?
"הייתי רוצה לומר שהתשובה היא כן, אבל במקרה הזה זה מנהיגות נטו. יכול להיות שצורת החשיבה שלה היתה נשית. היא גם לא היחידה שמקבלת החלטות, יש מספיק גברים במנגנון. זה כן זה עוד סעיף לטובתה. אבל בטח לא הסיבה הראשית להצלחה".
מתי ייפתחו את השמים?
"כרגע הנטייה היא לא לפתוח בכלל. אם בכלל אז סביב ספטמבר לפתוח רק את אוסטרליה, ואחר כך את איי הפסיפיק כתוצאה מלחץ פוליטי פנימי ציבורי בהדרגה. אני לא רואה בקרוב טיסות למקומות כמו סינגפור, אירופה, או אסיה. מבחינת הניו זילנדים פה הכל נקי – אבל בחוץ זה לא המצב. ראשת הממשלה אמרה בפירוש שלא תיקח סיכון ותפעל לפי המצב ביתר מדינות העולם. תעכב את פתיחת השמיים כמה שצריך".
איך ניו זילנד הצליחה להגיע לאבטלה של 4% בלבד?
"הסיוע הממשלתי (כולל מענקי אבטלה ומענקים לעסקים כפרויקט מיוחד) הגיע מהר מאוד. אני חושב שהייתה לזה השפעה פסיכולוגית, אנשים לא נלחצו כאן כמו במדינות אחרות. גם הצמיחה בתקופה הזאת נפגעה רק ב-3.8%".
ראש הממשלה הורידה שכר לעצמה ב-20% באופן סמלי.
"זה היה אקט מוצלח של יחסי ציבור. לתקופה מוגבלת. אנשים פה מייחסים חשיבות לדברים האלה וזה באמת אקט סמלי בעיקר. אחד הדברים שראשת הממשלה אמרה אתמול שכולם אהבו לשמוע שההצלחה נבעה בעיקר בגלל שכולם הרגישו באותה הסירה. בעיני הנחישות והעקביות של הטיפול היו הדבר המשמעותי. היו פה ברוטו 75 ימי ישיבה בבית, שמתוכם כמעט חודש היינו בסגר ממש מלא. לא חושב שישראלים היו מחזיקים מעמד בסגר של חודש, אבל ניו זילנדים כן. עניין של מוטיבציה ואמון".
איך תחגוג את החזרה לשגרה?
"אני עומד לצאת הערב לפאב שכונתי לראות את החוגגים, לקנות משהו אלך מחר".