משבר הקורונה
ברזיל שנייה בעולם בנדבקים: הנגיף מתפשט באמריקה הלטינית
הנשיאים מזלזלים, וגם איפה שלא - העוני והשחיתות לא מאפשרים אכיפה של ההגבלות: ברזיל המוקד החמור ביותר עם יותר מ-330,000 נדבקים, קולומביה מאשימה אותה בזינוק אצלה ושולחת צבא לגבול. במקסיקו סיטי המשרפות "לא עומדות בעומס", גם ביערות האמזונס חוששים
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
בזמן שבאירופה יוצאים בהדרגתיות מצעדי הסגר שהוטלו כדי לבלום את התפשטות הנגיף – שכבר שבועות ארוכים נמצא במגמת ירידה במדינות רבות שם – מוקד התפרצות אחר של הקורונה מסתמן בימים האחרונים: אמריקה הלטינית.
- אובמה: "המגפה חשפה שהממשל לא יודע מה הוא עושה"
- בזכות הסגר: הילדים מצאו שני מטילי זהב
- טראמפ למושלים האמריקאים: "לפתוח מיד את בתי התפילה"
שתי המדינות הגדולות ביותר באזור זה – ברזיל ומקסיקו – דיווחו על מספרי שיא חדשים בכמעט כל אחד מהימים האחרונים השבוע, ובשתיהן גוברת הביקורת על הנשיאים שלהן, שהגיבו באיטיות ולעתים אף בזלזול למשבר, מחשש לפגיעה בכלכלה.
ברזיל דיווחה הלילה (בין שישי לשבת) על זינוק נוסף במספר הנדבקים בשטחה, שכעת עומד על יותר מ-330,000 – בכך היא עקפה את רוסיה בדירוג העולמי בנתון זה, וממוקמת במקום השני בלבד, אחרי ארה"ב. עד כה דיווחה ברזיל על יותר מ-21,000 מקרי מוות, אם כי המומחים מאמינים שהמספרים האמיתיים גבוהים בהרבה.
"הווירוס לא מרחם", אמר נהג האובר ברונו אלמיידה דה מלו, בהלוויה של סבתו ונדלמה רוזה, בת 66 במותה, שנערכה בריו דה ז'ניירו. "הוא לא מבדיל בין גזעים או בין עשירים לעניים, שחורים או לבנים. זו מחלה אכזרית".
יש חשד, אין איך לבדוק
דה מלו אומר כי סיבת המוות שנקובה בתעודת הפטירה של סבתו היא "חשד" ל- COVID-19, המחלה שלה גורם הנגיף. לבית החולים שבו היא טופלה לא היו מספיק ערכות בדיקה כדי לבחון אם היא באמת נדבקה בנגיף. המשמעות היא שמותה לא נספר במניין הקורבנות הרשמי של ברזיל.
המומחים אומרים כי הזינוק במספרי המתים ברחבי אמריקה הלטינית מראה עד כמה מוגבלת יכולתן של הממשלות לפעול נגד התפשטות הקורונה, באזור שבו מיליונים משיגים את לחמם בעבודות לא רשמיות, וכוחות המשטרה לרוב מוגבלים מאוד ביכולותיהם לאכוף את ההגבלות, או פשוט מושחתים מדי מכדי לעשות זאת בהצלחה.
למסקנה זו אפשר להגיע מהעובדה שרמת ההדבקה עלתה גם בפרו, צ'ילה ואקוודור, מדינות שזכו לשבחים כיוון שהטילו כבר בשלב מוקדם הגבלות ואף צעדי סגר קשוחים. במדינות הללו מדווחים בתי החולים שיחידות הטיפול הנמרץ מוצפות בחולים. אך גם במדינות שבהן מספר הנדבקים ממשיך לזנק, הממשלות נואשות כעת להציל את הכלכלה הקורסת, ומעבירות את מירב מאמציהן למשימה זו.
בכמה מהמדינות באזור המנהיגים מלכתחילה לא מיהרו להטיל הגבלות חמורות. בברזיל, הנשיא ז'איר בולסונרו התנגד מההתחלה לצמצום הפעילות הכלכלית, תוך שהוא מזלזל במגפה (אותה כינה "שפעת קטנה") ומתעמת עם המושלים שלא נשמעו לקריאותיו והטילו הגבלות במדינות-המחוז שלהם. הוא מקדם גם שימוש בתרופה למלריה הידרוקסיכלורוקווין, למרות שאין הוכחות שהיא יעילה נגד הנגיף החדש (דבר שבולסונרו עצמו הודה בו). מבקרי הנשיא הימני – יש יאמרו ימני קיצוני – מותחים עליו ביקורת קשה בשל התנהלותו, ואף קוראים להדחתו ולפתיחת חקירה פלילית בשל התגובה הרשלנית לדבריהם למשבר.
גם נשיא מקסיקו, איש שמאל, סופג ביקורת רבה בארצו על ניהול המשבר שם. אנדרס מנואל לופס אוברדור המשיך לנדוד ברחבי המדינה ולפגוש תושבים גם אחרי שהרשויות דיווחו על מקרה ההידבקות הראשון בשטחן. הוא נתן אמנם למומחי הבריאות שלו להוביל את התגובה הממשלתית, אך התעקש שקשרי המשפחה החזקים לדבריו של המקסיקנים, כמו גם "מוסר העבודה" שיש להם, יאפשרו להם לעבור את המשבר בשלום.
הלילה דיווחה מקסיקו על מספר המתים היומי הגבוה ביותר שלה עד כה, 479 קורבנות נוספים בתוך יממה. זאת לעומת השיא הקודם של 427 מתים מהנגיף, שנרשם ביום רביעי. מקסיקו דיווחה גם על עוד 2,960 נדבקים חדשים, אחרי שבוע שלם שבו כל הנתונים היומיים היו קרובים מאוד לנתון האחרון הזה.
גם הרשויות מודות: הנתונים לא נכונים
אלא שגם במשרד הבריאות של מקסיקו מודים באמת הלא-נעימה: המספרים האמיתיים כנראה גבוהים פי כמה מהמספר הרשמי. זאת, לאור העובדה שמספר הבדיקות שעורכות הרשויות לאבחון הנגיף נמוך מאוד (בעיה שקיימת כאמור גם בברזיל ומדינות רבות אחרות באזור).
בבית הלוויות "מוזוליאום סן קריסטובל", בעיר אקטפק שהיא פרבר גדול של מקסיקו סיטי, המנהל ארמנדו ספולבדה מספר שהעסקים גדלו כפליים בשבועות האחרונים. "התנורים במשרפות לא עומדים בעומס", אמר. לדבריו, משפחות מחפשות "בייאוש" אחר שירותי לוויה בעיר, בגלל שבתי החולים לא יכולים לשמור על הגופות לאורך זמן.
בינתיים, הממשלה במקסיקו עברה להתמקד בשיקום הכלכלה, שסבלה ממיתון עוד לפני המשבר. השבוע היא התירה מחדש את הפעילות בענפי הכרייה והבנייה, וכן בחלקים מהמפעלים המייצאים רכיבים עבור תעשיית כלי הרכב בצפון אמריקה. במדינה יש מי שחושש כעת מזינוק נוסף במספר הנדבקים בעקבות חזרת הכלכלה לשגרה.
הנגיף מתפשט לא רק בערי הענק של אמריקה הלטינית, ובימים אלה חוששים גם מהתפרצות ביערות האמזונס. בעיירה לטיסיה שבקולומביה, השוכנת על גדות נהר האמזונס באזור שליד פרו וברזיל, אובחנו כבר כמעט 1,300 נדבקים. התושבים שם, שמתמודדים לא רק עם המגפה אלא גם עם עוני חמור שרק החריף במשבר, תולים דגלי בד אדומים על בתים עם גגות מפח, סימן לכך שהם רעבים ללחם.
בקולומביה, הרשויות הפנו אצבע מאשימה לעבר ברזיל, וטענו כי העלייה הפתאומית במספר הנדבקים קשורה להתפרצות בשטחיה. הנשיא איוון דוקה שלח לגבול שבין המדינות כוחות צבא.
חמצן על כיסא גלגלים
אתמול דיווח גם משרד הבריאות בקולומביה על מספר שיא של נדבקים ביממה, עם עוד 801 חולים שאובחנו, ועוד 30 שמתו. כמעט 20,000 אובחנו בקולומביה כנדבקים, והזינוק שם קרה למרות שהמדינה נמצא תחת סגר כבר חודשיים.
בצ'ילה, יותר מ-90% מהמיטות ביחידות הטיפול הנמרץ בבירה סנטיאגו היו תפוסות בשבוע האחרון. באקוודור הממשלה הטילה עוצר בין השעות 2 בצהריים עד 5 בבוקר עוד בחודש מרץ, לצד הגבלות נוספות, אך גם שם שירותי הבריאות והלוויות ממשיכים לדווח על עומסים קשים.
תחילה דווח על עומסים כאלו בעיקר בעיר הגדולה ביותר גוויאקיל, אך כעת גם בבירה קיטו. הסיבה לכך נראית פשוטה: תושבים רבים לא נשמעים להנחיות, ואין מי שיאכוף אותן. מאות בני אדם נראים באקוודור מפירים את העוצר, ומוכרים סחורות ברחובות כדי להמשיך להתקיים.
בפרו, שם יש רק 2.5 מיטות טיפול נמרץ על כל 100,000 תושבים (רבע מהסטנדרט העולמי), כלי התקשורת שידרו תמונות של מטופלים מקבלים חמצן על כיסאות גלגלים. המדינה דיווחה עד כה על כמעט 109,000 חולים, ויותר מ-3,100 מתים. הרופאים שם אומרים כי רוב החולים הם עובדים העוסקים בעבודות פשוטות, כמו שומרי חנויות, נהגי מוניות או מוכרים בשווקים.