$
עולם

הפרויקט החדש של ספנסר טוניק: "להישאר בנפרד ביחד"

הצלם האמריקאי מוכר בזכות צילומי העירום שלו שבהם משתתפים מאות, ולפעמים גם אלפי אנשים, שמצטופפים יחד במיצג אמנותי. בזמן הסגר הוא יזם את הפרויקט "להישאר בנפרד ביחד" (Stay Apart Together) במסגרתו ביקש מהמשתתפים לחבוש מסכות, להתפשט, להכנס לתנוחות ולהצטלם בזום. ככה זה נראה

שירות כלכליסט 22:0016.05.20

הצלם האמריקאי ספנסר טוניק מוכר בזכות צילומי העירום שלו שבהם משתתפים מאות, ולפעמים אפילו אלפי אנשים, שמצטופפים יחד לכבוד האמנות. הוא הספיק כבר לצלם תמונות מסוג זה במקומות מפורסמים ברחבי העולם כמו בית האופרה של סידני ובים המלח. אולם, בימי הקורונה צילומים מסוג זה כבר אינם מתאפשרים.   

 

טוניק נמצא בעצמו בסגר בדירתו בניו יורק ונאלץ למצוא מדיום חדש ליצירות שלו. בהתאם לרוח הזמנים המדיום הנבחר הוא פגישות וידיאו. לפיכך, הוא יזם את הפרויקט "להישאר בנפרד ביחד" (Stay Apart Together) במסגרתו ביקש מהמשתתפים לחבוש מסכות, להתפשט ולהיכנס לתנוחות מתואמות. לאחר מכן איחד טוניק את כולם לתמונת מסך בסגנון זום.

 

הצלם ספנסר טוניק בפורטרט עצמי הצלם ספנסר טוניק בפורטרט עצמי צילום: Spencer Tunick

 

 

"העבודה שלי היא לקרב ככל האפשר בין אנשים ערומים כדי ליצור אבסטרקט, אך איני יכול לעשות זאת בעתיד הנראה לעין", אמר בריאיון ל-CNN מדירתו במחוז רוקלנד, אחד האזורים במדינת ניו יורק שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהקורונה. "כבר 25 שנים שבכל שנה אני מצלם צילום עירום, ולא רציתי שזו תהיה השנה הראשונה שזה לא קורה".

 

עד כה, השתתפו בצילומים החדשים אנשים ממדינות כמו לבנון, תאילנד, אורוגוואי ודרום אפריקה, וטוניק ממשיך לחפש משתתפים מרחבי העולם. הוא מקווה למצוא משתתפים במגוון של צורות, גדלים, מקצועות ולאומים, וכן "קשת שלמה" של גווני עור. לפי טוניק, הפרויקט החדש מאפשר לו לעבוד עם אנשים שאחרת לא היה יוצא לו. "פנו אלינו מסוריה, וזה סיפור גדול", סיפר.

 

התמונות יכללו עד 49 אנשים בכל פעם וטוניק מתכוון גם ליצור תמונה שתחובר על ידי שני מסכים בו זמנית. טוניק מקווה גם שהפרויקט ייצור תחושה של אחווה בקרב המשתתפים, שנמצאים ברובם בסגר במידה שונה של החמרות. "חשבתי שצילומי וידיאו יהיו דרך טובה לחבר בין אנשים ממדינות שונות", הסביר. "אבל לא היה לי מושג כמה רגש זה יוציא מהמשתתפים".

 

 

צילומי ערום בזמן הקורונה של ספנסר טוניק צילומי ערום בזמן הקורונה של ספנסר טוניק צילום: Spencer Tunick

 

טוניק ארגן במרוצת הקריירה שלה בסביבות מאה צילומי עירום המוניים, כולל אחד במקסיקו סיטי שבו השתתפו 18 אלף אנשים. הוא משתמש לעיתים ביצירה שלו גם כאות מחאה, כך למשל ב-2016 לאחר שדונלד טראמפ נבחר לעמוד בראש המפלגה הרפובליקנית, הוא צילם מאה נשים ערומות מוץ לאולם בו התקיימה הוועידה של המפלגה בקליבלנד כמחאה על הערותיו המיזוגניות של טראמפ.

 

בדומה, בשנה שעברה צילם מחוץ למטה של פייסבוק כמאה משתתפים שהחזיקו תמונות של פטמות וזאת כמאה נגד המדיניות של הרשת החברתית כלפי עירום. עם זאת, טוניק טוען כי הפרויקט הנוכחי אינו מחאה אלא חלק ממאמציו המתמשכים לתת לגיטימציה לעירום ולעודד אנשים "לכבד את הגוף האנושי כצורה של אמנות, כמו ציור או פיסול".

 

צילומי העירום של ספנסר טוניק - בזמן הקורונה צילומי העירום של ספנסר טוניק - בזמן הקורונה צילום: Spencer Tunick

 

מכיוון שגם גלריות אמנות רבות סגורות בשלב זה, טוניק מתכוון להציג את היצירות החדשות בעמוד האינסטגרם שלו. אולם, בשל כך הוא ייאלץ לטשטש חלק מהתמונות כדי שהחשבון שלו לא ייחסם. "אני חושב שהחיבור לגוף בתקופה הזו מאשר שאנחנו לא הופכים להיות רובוטים, ושאנחנו לא חיים במדינה פשיסטית ושיש לנו מחשבה עצמאית".

 

קישור לחשבון אינסטגרם:

 

https://www.instagram.com/spencertunick/

 

x