$
קורונה

הקורונה הוגדרה מגפה עולמית, אבל פגעה בעיקר ב-10 מדינות

המדינות שחצו את רף 100 אלף הנדבקים כוללות את 6 הכלכלות הגדולות בעולם במונחים של תמ"ג, ובראשן ארה"ב, גרמניה ובריטניה. מבין המדינות שספגו את הפגיעה הגדולה ביותר, איטליה וצרפת הצליחו לשמר רמות נמוכות של אבטלה בזכות חבילות סיוע שיצאו להגנת העובדים

דורון ברויטמן ונועם אוסטפלד 09:5714.05.20

72% מהחולים המאומתים ו-80% מהמתים מנגיף הקורונה שהוגדר כמגפה עולמית מגיעים מ-10 מדינות בלבד: ארה"ב, ספרד, איטליה, בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה, טורקיה, ברזיל ואיראן. כל אחת מעשר המדינות הללו חצתה את רף 100,000 הנדבקים, כאשר בראש הרשימה, הרחק מעל כולם, מדורגת ארה"ב עם 1,430,384 נדבקים ו-85,197 מתים. פער של למעלה ממיליון נדבקים מפריד בינה לספרד, המדורגת שנייה עם 271,095 נדבקים (נכון ל-14.5).   

 

 

10 המדינות המובילות בעולם  

 

ברשימת 10 המדינות המובילות במספר הנדבקים ישנן שש מדינות שמוגדרות על ידי קרן המטבע הבינלאומית ככלכלות החזקות בעולם במונחים של תמ"ג.

 

המדינות הן: ארה"ב (21.4 טריליון דולר), גרמניה (3.86 טריליון דולר), בריטניה (2.7 טריליון דולר), צרפת (2.7 טריליון דולר), איטליה (1.9 טריליון דולר) וברזיל (1.8 טריליון דולר). שתי מדינות נוספות שנמצאות בעשיריה המובילה במספר הנדבקים - רוסיה וספרד – מדורגות 11 ו-13 בדירוג הכלכלות החזקות עם 1.6 טריליון דולר ו-1.3 טריליון דולר, בהתאמה.

  

עסק סגור באילינוי, ארה"ב עסק סגור באילינוי, ארה"ב צילום: איי פי

מדינה נוספת שראויה לציון היא סין. המדינה שהיתה המקור להתפרצות המגפה העולמית מדורגת שנייה ברשימת הכלכלות החזקות בעולם עם תמ"ג של 14.1 טריליון דולר, ועד ל30.4.20 הייתה ברשימת המדינות המובילות במספר הנדבקים.

 

הכלכלות החזקות בעולם

 

 

אף שאין שום דרך לחזות את השפעתה העתידית של הקורונה על הכלכלה העולמית, ניתן היה לצפות שאיתותים ראשונים למשבר הצפוי ישתקפו בנתוני האבטלה. אך בעוד בארה"ב הגיע שיעור המובטלים בחודש אפריל ל-14.7% - הנתון הגבוה ביותר מאז תקופת השפל הגדול של שנות ה-30, בשאר המדינות שיעור האבטלה לא השתנה בצורה קיצונית, ובחלקן אף ירד בחודש מרץ. כך למשל, באיטליה, אחת המדינות האירופיות שספגו את הפגיעה הקשה ביותר של הנגיף, שיעור האבטלה בחודש מרץ עמד על 8.4% לעומת 10.1% בתקופה המקבילה ב-2019. בצרפת הגיעה האבטלה בחודש מרץ ל-8.4% כאשר שנה קודם לכן היא עמדה על 8.6%.

 

צמצום הפגיעה הכלכלית תלוי במידה רבה בהיקף הסיוע הכלכלי שיעניקו ממשלות לאזרחים ולעסקים. מחקר שפרסם כלכליסט בתחילת השבוע מצביע על כך, שחבילות הסיוע ברוב המדינות כללו שני רכיבים מרכזיים: סיוע תקציבי ישיר ודחיות תשלומים והלוואות.

 

 

 

על פי המחקר, הסיוע התקציבי הישיר באיטליה, ספרד ויפן נע בין 1.4%-1.9% מהתמ"ג כאשר ממוצע הסיוע הישיר בכלל המדינות שנבדקו במחקר עמד על 4.3% מהתמ"ג. לעומת זאת, מדינות אחרות העדיפו דחיות תשלומים והלוואות כדרך למזער את הפגיעה הכלכלית. צרפת, בריטניה, ובלגיה הקצו לכך סכום המשתווה ל־10% מהתמ"ג.

 

מתפללים. תושבת סביליה בספרד מחוץ לבזיליקה Virgin Mary of Esperanza Macarena מתפללים. תושבת סביליה בספרד מחוץ לבזיליקה Virgin Mary of Esperanza Macarena צילום: אי פי איי

 

במדינות המובילות בהיקפי ההדבקה והתמ"ג יזמו הממשלות מגוון של תוכניות סיוע. כך למשל, גרמניה השיקה תוכנית בשווי 600 מיליארד יורו לתמיכה בעסקים, שתממן 66% מהשכר של עובדים ששעות העבודה שלהם קוצרו או שהוצאו לחל"ת. בריטניה תסבסד 80% משכר העובדים שמעסיקיהם ימנעו מפיטוריהם, בסכום של עד 3,046 ליש"ט לעובד בחודש.

 

כמו כן, המדינה תסבסד חופשת מחלה לעובדים שנאלצו להיכנס לבידוד לאחר שנדבקו בקורונה. בספרד, חברות יהיו פטורות מתשלום מסים על עובדים שהוצאו לחל"ת, ובתמורה, החברות לא יוכלו לפגוע בהעסקתם של עובדים שלא הגיעו לעבודה על רקע טיפול בילדים או בני משפחה מבוגרים. באיטליה הושקה תוכנית מורחבת לפיה המדינה תתמוך בהיקף של עד 80% בשכרם של עובדים שהוצאו לחל"ת או שקוצרו שעות עבודתם.

 

 

 בדיקות חום בסין בדיקות חום בסין צילום: בלומברג

 

בצרפת, מעסיקים שקיצרו את זמן תעסוקתם של עובדיהם או הוציאו אותם לחל"ת יקבלו מהמדינה החזר השווה ל-70% מהשכר השעתי של כל עובד (מוגבל עד פי 4.5 משכר המינימום השעתי), זאת בתנאי שימשיכו לשלם להם 70% משכרם הרגיל. במקרים שבהם יושבתו העובדים לפרק זמן ממושך או שהיקף משרתם יצטמצם, מעסיקים יוכלו לשלוח אותם לקורסי הכשרה, כאשר הממשלה תממן עד 70% מהעלויות הנלוות. זאת בתנאי שהמעסיק יתחייב להשאיר את העובד מועסק במשך תקופת הקורס ועוד שישה חודשים לאחר מכן.

 

בעוד מדינות אירופה נוטות לשים דגש גדול יותר על סיוע לעובדים, בארה"ב ובברזיל הנטייה היא דווקא לדאוג לעסקים. כך למשל בארה"ב, המדינה תלווה כסף לעסקים על מנת שאלו יוכלו לשמר את העובדים שלהם. חלק מהחוב יימחק, אם החברות לא יפטרו עובדים עד סוף יוני. בנוסף, העסקים יקבלו החזרי מס ונקודות זיכוי. בכל הנוגע לעובדים, המדינה תשלם דמי אבטלה במסגרת חל"ת עד 31 בדצמבר 2020.

 

בברזיל, הממשלה תאפשר לעסקים להפחית את שעות העבודה והשכר של עובדים עד ל-90 יום, בתנאי שגובה השכר והתפקיד יישמרו לאחר תקופה זו. עובדים שמשך עבודתם ו/או שכרם הופחתו יקבלו מענק מהממשלה ויהיו רשאים לקבל גם דמי אבטלה. עבור מעסיקים עם הכנסות גולמיות של מעל 849 אלף דולר לשנת 2019, הממשלה תשלם 70% מגובה דמי האבטלה שהעובדים זכאים להם, וזאת בתנאי שבזמן החל"ת המעסיקים ישלמו לעובדים 30% משכרם.

 

x