ב-2070 כשליש מאוכלוסיית העולם תחייה באזורים שנחשבים חמים מדי לבני אדם
לפי מחקר, מדובר באזורים שיתפשטו בכל כדור הארץ וידמו לאזור הסהרה באפריקה, שם הטמפטרטורה השנתית הממוצעת עומדת על 29 מעלות. רבים יהגרו למקומות קרירים יותר, אולם רבים לא יוכלו לעשות זאת וההגירה תגרור משברים כלכליים וחברתיים
- מחקר: האורבניזציה הביאה לצמצום דרמטי באוכלוסיית החרקים בעולם
- מחקר חדש: משבר האקלים תרם לחומרת הבצורת הקשה המכה בארה"ב
- החשש: משבר הקורונה עלול להחריף את הפגיעה בסביבה
כיום, פחות מ-25 מיליון איש חיים באזורים החמים ביותר בכדור הארץ, בעיקר באזור הסהרה באפריקה שם הטמפטרטורה השנתית הממוצעת עומדת על 29 מעלות. ואולם, לדברי החוקרים, ב-2070 אזורים אלו יכללו חלקים נרחבים הרבה יותר מאפריקה, וכן יתפשטו להודו, המזרח התיכון, אמריקה הדרומית, דרום-מזרח אסיה וצפון אוסטרליה.
לאור תחזיות שלפיהן אוכלוסיית העולם תעמוד ב-2070 על 10 מיליארד איש, מדובר על 3.5 מיליארד איש שיחיו באזורים אלו. ובשעה שחלקם יהגרו בוודאי למקומות קרירים יותר, רבים לא יוכלו לעשות זאת ובכל מקרה ההגירה תגרור משברים כלכליים וחברתיים. ההערכות של המחקר גבוהות משמעותית מהערכות קודמות, ומצביעות על השלכות חמורות הרבה יותר ממחקרים קודמים, לדוגמה זה של הבנק העולמי מ-2018 שלפיה שינוי אקלים ייאלץ 140 מיליון איש באפריקה, דרום אסיה ומרכז ודרום אמריקה להגר בגבולות מדינתם עד 2050.
"האזורים בעולם שהופכים לחמים מדי לבני אדם הם בדיוק האזורים שבהם הגידול באוכלוסייה הוא המהיר ביותר", אמר לניו יורק טיימס המדען שהוביל את המחקר, פרופ' טים קולר מהמחלקה לארכיאולוגיה ואבולוציה אנתרופולוגית באוניברסיטת וושינגטון. עם זאת, לדברי החוקרים, 3.5 מיליארד איש מייצגים את התרחיש הגרוע ביותר שבו הגידול בפליטות גזי חממה נמשך בעשורים הבאים. אם היקף הפליטות יצומצם וההתחממות הגלובלית תואט, מספר האנשים שיושפעו יכול לרדת למיליארד.
המחקר בחן נישות אקלים לבני אדם, כלומר טווחי הטמפרטורה שבהם מרבית אוכלוסיית העולם התגוררה לאורך ההיסטוריה. החוקרים תהו האם ישובים אנושיים הוגבלו לאזורים בטווח טמפרטורות מסוים, בדומה לבעלי חיים אחרים. "לא חשבנו שזה המקרה", אמר אחד החוקרים האחרים, פרופ' מרטן שפר מאוניברסיטת Wageningen בהולנד, לניו יורק טיימס. "כי לאנשים יש בגדים וטכנולוגיות כמו מיזוג אוויר וחימום, שלאורך המאות היו מאפשרות לרבים מהם לאכלס אזורים בטווח טמפרטורות רחב הרבה יותר".
ואולם, אף שבאמת יש אנשים שחיים באזורים עם טמפרטורות קיצוניות, החוקרים גילו שמרבית האוכלוסייה האנושית חיה באזורים עם טמפרטורה שנתית ממוצעת של בן 11 ל-15 מעלות, כאשר קבוצה קטנה יותר חיה באזורים עם טמפרטורה של בין 20 ל-25 מעלות. "מסתבר שהעדפה האנושית היא עקבית", אמר שפר. "הרוב הגדול של בני האדם תמיד התרכז בטווח טמפרטורות קטן".
ביצירת תחזיות לעתיד, גילו החוקרים שבשעה ששינוי אקלים צפוי להפוך כמה מהאזורים היותר קרים בעולם למתאימים יותר לבני אדם, אזורים גדולים יהיו חמים מדי. "לא האמנו לתוצאות בהתחלה, אבל בחנו אותן מהרבה זוויות שונות. זה המצב. אם שינוי האקלים יישאר בנתיב הנוכחי, ב-50 השנה הקרובות יהיו הרבה יותר שינויים מאשר ב-6,000 השנים שחלפו", אמר שפר.