$
קורונה

האפידמיולוג הראשי בשבדיה: "שטוקהולם תגיע לחסינות עדר בתוך שבועות"

ראש תחום המחלות המדבקות ברשות הבריאות במדינה, שהסתפקה בהטלת מגבלות מעטות יחסית על האוכלוסייה, סבור כי "האסטרטגיה עובדת". לדבריו, "בחלקים רבים במדינה, סביב שטוקהולם, הגענו להתייצבות במספר המקרים החדשים"

שירות כלכליסט 19:4422.04.20

האסטרטגיה שבה בחרה שבדיה כדי להתמודד עם משבר הקורונה, שכללה מגבלות מעטות יחסית, עובדת, והעיר שטוקוהולם יכולה להגיע לחסינות עדר בתוך שבועות - כך אמר היום האפידמיולוג הראשי של המדינה

 

בעוד מרבית המדינות המתמודדות עם הקורונה הטילו מגבלות חמורות על האזרחים - שבדיה הלכה נגד הזרם ובחרה להמשיך ולשמר את החיים הציבוריים במדינה כמעט ללא מגבלות.

 

האסטרטגיה בשבדיה היתה לאפשר חשיפה לנגיף במטרה לפתח חסינות בקרב האוכלוסיה, תוך כדי הגנה על הקבוצות בסיכון גבוה, בעיקר המבוגרים. גישה זו עוררה מחלוקת בקרב המומחים הרפואיים וכמה מהם קראו למדיניות זו "רולטה רוסית" בבריאות הציבור.

 

ד"ר אנדרס טנגל (Anders Tegnell), ראש תחום המחלות המדבקות ברשות הבריאות של שבדיה, אמר היום כי  "בחלקים רבים במדינה, סביב שטוקהולם, הגענו להתייצבות במספר המקרים החדשים ואנחנו כבר רואים את ההשפעה של חסינות העדר - בתוך כמה שבועות אנחנו נראה עוד יותר את ההשפעה שלה".

 

שטוקהולם, היום שטוקהולם, היום צילום: רויטרס

 

חסינות עדר המושגת על פי רוב באמצעות חיסונים המוניים, היא נקודה שבה לפחות 60% מהאוכלוסייה מחוסנת מהמחלה הרלבנטית. במקרה של הקורונה אין כידוע חיסונים, ושאלת המפתח היא האם אנשים שהחלימו מהנגיף מפתחים חסינות ארוכת טווח למחלה. לשאלה זו אין תשובה ודאית, ומנגד יש שורה של מקרים מדווחים על הדבקה חוזרת.

 

לדברי טנגל, המידע שנאסף בשוודיה מלמד ש-20% מאוכלוסיית שטוקהולם כבר מחוסנת מהנגיף. "בתוך כמה שבועות אנו יכולים להגיע לחסינות עדר בשטוקהולם, ואנו מאמינים שזוהי הסיבה שאנחנו רואים ירידה מתונה במספר המקרים למרות שאנחנו עושים יותר ויותר בדיקות".

 

ד"ר אנדרס טנגל ד"ר אנדרס טנגל צילום: אי אף פי

 

מספר החולים בקורונה בשבדיה עולה על 15.3 אלף, רובם הגדול בשטוקהולם והסביבה. נתון זה דומה למספר החולים של פינלנד ודנמרק יחד – ההשוואה נובעת מכך שמספר התושבים בשתי המדינות יחד דומה למספר התושבים בשבדיה, כ-10 מיליון. בה בעת, שיעור התמותה בשבדיה גבוה בהרבה – מספר המתים במדינה מתקרב ל-2,000, לעומת 370 מתים בדנמרק ו-141 בפינלנד.

 

טנגל מסביר את הפער במספר הרב של מבוגרים שנדבקו בבתי אבות בשבדיה – לדבריו כמחצית מהחולים שמתו נדבקו בבתי אבות. לדבריו, הכשל בהתמודדות עם הסיכון להדבקה בבתי אבות נבדק עכשיו על ידי רשויות הבריאות שמנהלות את המאבק במגפה.

x