$
עולם

משבר הקורונה

האם וירוס הקורונה נשאר על בגדים או על אריזות הסופרמרקט?

מה הסיכוי להידבק מקורונה כשאתם פותחים חבילה שהגיעה בדואר? האם צריך להחליף בגדים כשחוזרים מהסופר? ניו יורק טיימס פנה למומחים למחלות מדבקות שהשיבו על השאלות שמטרידות את כולנו

שירות כלכליסט 17:3220.04.20

אחד החששות הגדולים הנוגעים לקורונה הוא שהנגיף נדבק לבגדים, לנעליים, למכתבים ואפילו לעיתונים שמכניסים הביתה. בעיתון הניו יורק טיימס פנו למומחים למחלות מדבקות, מדענים ומיקרוביולוגיים כדי לנסות ולהפיג מעט מאי הוודאות סביב הנושא ולענות על השאלה האם אפשר להידבק בקורונה במהלך יציאות חיוניות מחוץ לבית וממשלוחים המגיעים אלינו.

 

האם צריך להחליף בגדים ולהתקלח מיד כשחוזרים הביתה מהסופר?

 

לפי המומחים, כל עוד שומרים על ריחוק חברתי ויוצאים מהבית רק לקניות חיוניות בסופר או בבית המרקחת, אין צורך להחליף בגדים או להתקלח כשחוזרים הביתה. עם זאת, חשוב להקפיד ולשטוף ידיים. כשאדם חולה משתעל או מתעטש יש סכנת הידבקות, אך רוב הנתזים והחלקיקים הקטנים נופלים בסופו של דבר לאדמה. בנוסף, מחקרים מצאו כי אף שיש חלקיקים ויראליים שיכולים להישאר באוויר למשך כחצי שעה, הם קרוב לוודאי שלא מתנחלים על הבגדים שלנו. "רסיס רוק שקטן מספיק כדי לצוף באוויר למשך זמן קרוב לוודאי שלא יתמקם על הבגדים בשל סיבות אווירודינמיות", הסבירה לינזי מאר מאוניברסיטת וירג'ינה טק.

 

מה הסיבה לכך שרסיסים קטנים וחלקיקים ויראליים לא נוחתים על הבגדים שלנו?

 

הרסיסים הקטנים עוקבים אחר זרם האוויר מסביב לאדם, אך מכיוון שאנשים זזים בצורה איטית יחסית הם לא נוחתים עליו. זה דומה לאופן שבו חרקים קטנים וחלקיקי אבק עוקבים אחר זרם האוויר מסביב למכונית שנוסעת לאט, אך עלולים להיתקל בשמשה אם המכונית תגביר מהירות. "בני אדם לרוב לא זזים מהר מספיק כדי שהתרחיש הזה יתממש", מדגישה מאר. "בזמן התנועה שלנו, אנחנו מזיזים את האוויר מהדרך וככה מרבית החלקיקים והרסיסים מורחקים. עם זאת, החלקיקים כן ינחתו על הבגדים במקרה שמדובר באדם חולה שיורק תוך כדי דיבור, משתעל או מתעטש. אך גם במקרה הזה, הרסיס צריך להיות גדול מספיק כדי לא להיכנס לזרם האוויר.

אפשר להידבק מחבילה? אפשר להידבק מחבילה? צילום: בלומברג

 

האם יש סיכוי שהווירוס יימצא בשיער או בזקן שלי?

 

אין ממש סיבה לחשוש שתידבקו דרך השיער או הזקן כל עוד שומרים על מרחק. לפי המומחים, גם אם מישהו שעומד מאחוריכם יתעטש, הרסיסים שינחתו על השיער שלכם לא יהיו גורם להידבקות. כשמישהו מתעטש יש צורך בכמות מסוימת של וירוסים בהתעטשות הזו כדי להידבק ושרובם ינחתו עליכם. בנוסף, צריך לגעת באותו חלק בשיער שעליו נפל הרסיס ואז לגעת בפרצוף. פירוש הדבר שישנם גורמים רבים שצריכים להתקיים כדי להידבק בצורה הזו, מה שמפחית משמעותית את הסיכוי לכך, מדגישים המומחים.

 

האם צריך לדאוג כשעושים כביסה ומקפלים את הבגדים? האם אפשר להעביר את החלקיקים המדבקים מהבגדים לאוויר?

 

זה תלוי אם מדובר בכביסה שבשגרה או בניקוי הבגדים של אדם חולה. כביסה רגילה לא מהווה סיבה לדאגה. וירוס הקורונה, בדומה לשפעת, מוקף בשכבה שומנית שאינה עמידה בפני סבון. כביסה רגילה עם אבקת כביסה וייבוש אמורים להספיק כדי להעלים את הווירוס, אם בכלל היה שם מלכתחילה. עם זאת, המומחים מציינים כי ניתן להעביר רסיסים שנוחתים על הבגדים חזרה לאוויר, אך הם לשם כך יש צורך בכמות גדולה של וירוסים, יותר מכפי שאפשר להיחשף אליהם ביציאה לצעידה או לסופר.

הדבר אינו תקף לגבי מפגש עם אדם חולה. במרכז האמריקאי לבקרה ולמניעת מחלות (CDC) ממליצים לעטות כפפות כשמנקים אחרי אדם חולה ולהקפיד לא לנער את הכביסה שלו. כמו כן, ההמלצה היא במקרה כזה להשתמש בטמפרטורה הגבוהה ביותר האפשרית במכונת הכביסה. 

 

כמה זמן הווירוס נשאר על בדים ומשטחים?

 

רוב המידע בנושא מגיע ממחקר שפורסם במרץ בכתב העת לרפואה של ניו אינגלנד (The New England Journal of Medicine). לפי המחקר הזה, בתנאים אידיאליים, הווירוס שורד עד 3 ימים על משטחי מתכת ופלסטיק ועד 24 שעות על קרטון. המחקר לא בדק בדים, אך לפי מומחים למחלות ניתן ללמוד מהמחקר כיצד יתנהג הווירוס גם על בדים. כך למשל, הסיבים הטבעיים והסופגים של קרטון גורמים ככל הנראה לווירוס להתייבש מהר יותר, וההערכה היא שתהיה תגובה דומה גם בבדים.

 

האם צריך לדאוג ממכתבים, חבילות ועיתונים?

 

ההערכה היא כי הסיכוי להידבק מנגיעה במכתבים או בחבילות הוא נמוך מאוד, ובשלב זה הוא תיאורטי בלבד. לא נמצאו מקרים מתועדים של אנשים שחלו לאחר שפתחו חבילות או קראו עיתון. אך בכל זאת חשוב לשמור על אמצעי בטיחות כמו שטיפת ידיים לאחר שנוגעים בדואר או בחבילות וזריקתם לפח. אם אתם בכל זאת מודאגים, המחקר ממליץ להמתין 24 שעות לפני שנוגעים בחבילות או בדואר.

 

האם צריך לנגב את הנעליים אחרי שחוזרים מסיבוב בחוץ? לא חבל לבזבז על הנעליים את האלכוג'ל?

 

בנעליים מצטברים בקטריות ווירוסים, אך בכל זאת הן אינן נחשבות כגורם גדול להידבקות. בכל זאת, אם אפשר לכבס את הנעליים עשו זאת כי אף פעם אי אפשר לדבר על מה דרכתם. מנגד, לא מומלץ לנגב את הסוליות עם מטלית חיטוי. מעבר לכך שמדובר בבזבוז של מטלית, זה מעביר את החיידקים מהסוליות לידיים שלכם.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x