$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

מחקר: מספר המתים מקורונה באזורי זיהום אוויר גבוה ממקומות עם אוויר נקי

מחקר שערכו מדענים מאוניברסיטת הרווארד גילה, כי רמות גבוהות יותר של חלקיקים זעירים באוויר שנחשבים למסוכנים במיוחד, הביאו לשיעורי תמותה גדולים יותר מקורונה. "תוצאות המחקר מדגישות את החשיבות של אכיפות רגולציית זיהות אוויר על מנת להגן על בריאות הציבור במהלך ואחרי משבר קוביד-19", כתבו החוקרים

עומר כביר 08:3620.04.20

חולי קורונה שהתגוררו באזורים שסבלו מזיהום אוויר גבוה לפני התפרצות המגיפה, מתים בשיעורים גבוהים יותר מחולים שהתגוררו באזורים עם אוויר נקי יותר – כך לפי מחקר נרחב שערכו בארה"ב מדענים מאוניברסיטת הרווארד.

 

 

 

במסגרת המחקר, שתוצאותיו הוצגו מוקדם יותר החודש (אף טרם התפרסמו בכתב עת מדעי), ניתחו מדענים מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד נתוני תמותה מ-3,080 מחוזות בארה"ב. לפני הניתוח, רמות גבוהות יותר של חומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר (PM2.5), כלומר חלקיקים זעירים שנחשבים למסוכנים במיוחד, הביאו לשיעורי תמותה גדולים יותר מקורונה.

 

לדבריהם, עלייה של רק מיקרוגרם אחד למטר מעוקב ברמת ה-PM2.5 באוויר הביאה לזינוק של 15% בשיעור המוות מקורונה. "עלייה קטנה בחשיפה ארוכת הטווח ל-PM2.5 מובילה לעלייה גדולה בתמותה מקוביד-19", כתבו החוקרים. "תוצאות המחקר מדגישות את החשיבות של אכיפות רגולציית זיהות אוויר על מנת להגן על בריאות הציבור במהלך ואחרי משבר קוביד-19".

 

 

סין בימי הקורונה סין בימי הקורונה צילום: רויטרס

 

המדענית הראשית במחקר, פרופ' פרנצ'סקה דומיניצ'י, אמרה ל"ניו יורק טיימס" שהממצאים מעידים על כך שמחוזות עם אוויר מזוהם יותר נמצאים בסיכון למקרי מוות מרובים יותר כתוצאה מקורונה. "מחוזות עם זיהום אוויר גדול יותר יהיו אלו עם מספר האשפוזים הגדול יותר ומספר מקרי המוות הגדול יותר, ושם צריך לרכז יותר משאבים", היא הוסיפה.

 

 

זיהום אוויר בסיאול (ארכיון) זיהום אוויר בסיאול (ארכיון) צילום: רויטרס

 

חרף ממצאים עדכניים אלו, רק בשבוע שעבר סירב ממשל טראמפ להחמיר רגולציה על פליטות פיח מתעשייה. לפי ה"ניו יורק טיימס", ראש הסוכנות להגנת הסביבה (EPA), אנדרו ווילר, אמר שאין בכוונתו לכפות בקרה קפדנית יותר על פליטות חלקיקי PM2.5, שכן אין מספיק ראיות מדעיות שמצדיקות זאת. "אנחנו מאמינים שהתקן העדכני מגן על בריאות הציבור. בהליך בחינה שנמשך חמש שנים זיהינו הרבה אי-ודאות. דרך אי-ודאות זו זיהינו שהתקן הנוכחי לא צריך להשתנות", הוא אמר.

 

ההחלטה עוררה ביקורת מצד מומחי בריאות הציבור, שציינו בין השאר שמומחים מטעם ה-EPA עצמה מצאו שזיהום מ-PM2.5 תורם לעשרות אלפי מקרי תמותה מוקדמת בשנה בארה"ב, ושגם הפחתה קלה בהיקף הפליטות יכולה להציל אלפי חיים. "התזמון לא יאמן", אמר פרופ' ריצ'ארד לזרוס, מומחה למשפט סביבתי מהרווארד. "עכשיו יצא המחקר הגדול שמגשר בין הזיהום הזה לקוביד. מדובר בטעות קולוסאלית מצד הממשל".

x