משבר הקורונה
ביל גייטס נגד טראמפ: "אי אפשר להגיד לציבור להמשיך לצאת לקניות כי הצמיחה חשובה"
מייסד מיקרוסופט תקף את הכרזותיו של הנשיא ארה"ב על הכוונה לחזור לשגרה למרות התפשטות הקורונה והעלייה במספר המתים: "זה מאוד לא אחראי להגיד שאפשר ליהנות משני העולמות"
"אין שום דרך באמצע, וקשה מאוד לומר לאנשים: 'היי, תמשיכו ללכת למסעדות, תמשיכו לקנות בתים חדשים, ותתעלמו מערימת הגופות שם בפינה. אנחנו רוצים שתמשיכו בקניות שלכם מפני שיש אולי פליטיקאי שחושב שצמיחת התמ"ג היא כל מה שקובע'".
- טראמפ: "רוצים להסיר את המגבלות עד חג הפסחא, ב-12 באפריל"
- מעל 400 אלף חולי קורונה בעולם; גייטס: ארה"ב פספסה את ההזדמנות למנוע את ההתפשטות
- ארה"ב יוצאת עם חבילת סיוע עצומה של 2 טריליון דולר
את הדברים האלו אמר המיליארדר ביל גייטס, מייסד שותף של חברת מיקרוסופט ופילנתרופ ידוע, בראיון ל-TED. גייטס הסביר את השקפתו בנוגע לדרישה, שנשמעת בעיקר מפי הנשיא דונלד טראמפ, לסיים מוקדם יותר את ההוראות לציבור שנועדו להקטין את התפשטותה של מגפת הקורונה שעצרה חלק גדול מהפעילות העסקית בעולם.
גייטס אמר ל-TED, כי "יהיה זה מאוד לא אחראי שמישהו יציע שנוכל ליהנות משני העולמות", בהתייחסו להפחתת ההשפעה של הנגיף הקטלני על חיי אדם במקביל לשמירה על כלכלה מתפקדת.
רוב מדינות ארצות הברית, ביניהן ניו יורק, ניו ג'רזי, אילינוי וקליפורניה, נמצאות תחת כללים המגבילים תנועה ונסיעות. המאמצים הללו לצמצם את ההשפעה של התפרצות הקורונה מכניסים את כלכלת ארה"ב למיתון וכבר גרמו להפסדים כבדים לשוקי המניות בארה"ב.
על פי הנתונים שנערכו על ידי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נכון לאתמול (ג') אחר הצהריים, נגיף הקורונה שאותר לראשונה בסין בדצמבר, פגע עד כה ביותר מ-400 אלף איש, למעלה מ-51 אלף מהם בארצות הברית.
עם זאת, טראמפ אמר אתמול בראיון לפוקס ניוז כי הוא מקווה לפתוח מחדש את המדינה כבר ב-12 באפריל, מועד חג הפסחא, אף על פי שלמדינות רבות בעולם נדרשו חודשים כדי להשיג מראית עין של ניהול המגפה.
טראמפ טען כי השבתה ארוכה יותר של כלכלת ארה"ב תקשה על המשק להתאושש ממיתון. "כמה שיותר זמן שזה יקח, כך נשאר בחוץ לזמן רב יותר" הסביר.
סיום מוקדם של ההשבתה בארה"ב נתפס כשגיאה על ידי מומחים ופוליטיקאים רבים אשר חוששים שחייהם יוקרבו לטובת חידוש העסקים, והחזרת הבורסה למצבה הקודם, לפני מיגור מלא של הנגיף.
מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קואומו, הביע דעות דומות לאלו של גייטס ביום שלישי. "אף אמריקאי לא מתכוון לומר: האצו את הכלכלה במחיר חיי אדם, מכיוון שאף אמריקני לא מתכוון לומר כמה שווים חיי אדם. העבודה הראשונה שצריכה להעשות היא הצלת חיים", אמר המושל.
שוקי המניות בארה"ב ובעולם נקלעו לסערה בעקבות ההתפרצות הוויראלית, כאשר חלקם מייחסים את הרווח הגדול ביותר באחוזים של הממוצע התעשייתי של דאו ג'ונס לאמונה כי הממשל עשוי לדחוף לפתיחה מחודשת של המשק האמריקני, זאת למרות שמומחי בריאות הציבור מצביעים על כך שמהלך כזה עשוי להיות מוקדם מדי.
אנתוני פאוצ'י, מומחה למחלות זיהומיות, אמר במסיבת עיתונאים שהתקיימה אחר הצהריים בבית הלבן שאולי כדאי יהיה לבחון רעיון שהעלה טראמפ לפיו בכמה אזורים במדינה יכולות להיות הקלות על ההגבלות לפני שיופעלו גם באזורים אחרים.
מדד הדאו ג'ונס זינק אתמול (ג') ב-2112 נקודות, בעוד שמדד ה-S&P 500 זינק ב-9.4%, ומדד ה-NDXT סיים את יום המחזור בעלייה של 8.1%.
גייטס, אשר לפי פורבס, בעל נכסים בשווי נטו של 94.6 מיליארד דולר (מה שהופך אותו לאיש העשיר השני בעולם אחרי מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס, הוא בין חברי קבוצת פילנתרופים מיליארדרים שהכריזו כי יתנו לפחות מחצית מהונם לצדקה. קרן ביל ומלינדה גייטס תרמה 100 מיליון דולר למדע ובדיקת מגיפות.