משבר הקורונה
המעצמות מתגייסות למיגור הנגיף: בדיקות בחינם מטראמפ, צ'ק פתוח ממרקל
ארה"ב מזרימה כסף גדול ונוקטת מדיניות רווחה לא אופיינית כדי לרצות את המשקיעים. גרמניה מכריזה כי תקציב כל סכום שיידרש למלחמה בנגיף. איטליה, צרפת ויפן משחררות תקציבי עתק כדי לאפשר לכלכלותיהן לשרוד
ארה"ב: תסבסד ימי מחלה ותנסה להרגיע את השווקים
חופשת מחלה בתשלום, בדיקות בחינם לגילוי הווירוס והטבות למובטלים הן רק חלק מהסעיפים בחבילת הסיוע שמקדם הבית הלבן. שעות ספורות לאחר שהכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מצב חירום במדינה, הוא הביע את תמיכתו בחקיקה החדשה, שקודמה על ידי חברת המפלגה הדמוקרטית ויו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי.
- אפל סוגרת את כל החנויות מחוץ לסין; מקרה מוות ראשון בניו יורק
- בבנקים נערכים לעבודה במצב חירום; "לא צפוי מחסור במזומן"
- חברת המלונות פתאל תוציא אלפי עובדים לחופשה ללא תשלום
"בריאותן ורווחתן של המשפחות האמריקאיות תחילה", צייץ הנשיא בחשבון הטוויטר שלו. "אני מצפה לחתום על הצעת החוק הסופית בהקדם האפשרי". מחר צפוי הסנאט לדון בחבילת התמריצים החדשה. בעקבות תמיכתו הפומבית של טראמפ, היא צפויה להיות מאושרת באופן רשמי עוד באותו היום.
מהלכים אלה מתרחשים לאחר שהנשיא הכריז כי הממשל הפדרלי יזרים 50 מיליארד דולר למאבק בנגיף הקורונה. בין היתר, הוא מועיד חלק מהסכום לביטול ריביות מהלוואות סטודנטים עד להודעה חדשה.
מדובר בצעדים דרמטיים מבחינת ארה"ב, מעוז הקפיטליזם, שמתרחקת בדרך כלל מסבסוד רווחת אזרחיה. שירותי הבריאות במדינה ניתנים על ידי גופים פרטיים שהגישה אליהם אינה מובטחת על ידי הממשל לכל אזרח, אלא רק לאלה שרכשו ביטוחי בריאות. עובדה זו מציבה את ארה"ב בראש המדינות שאזרחיהן מוציאים את סכומי הכסף הגבוהים ביותר על בריאות, כשיעור מהתמ"ג. ב־2018 עמד הנתון על16.9%, גבוה בפער ניכר מהמדינות המדורגות אחריה, שוויץ וגרמניה, עם 12.2% ו־11.2%, בהתאמה. יתרה מכך, כיום, לא קיימת חקיקה פדרלית שמחייבת מעסיקים לממן לעובדיהם ימי מחלה.
למרות זאת, בוול סטריט העבירו מסר ברור של תמיכה במדיניות, כאשר ביום שישי מדדים מרכזיים רשמו את הזינוק היומי החד ביותר שלהם מאז 2008. מדד S&P 500 זינק ב־9.3%, נאסד"ק קפץ באותו השיעור, וגם מדד דאו ג'ונס המריא ב־9.4%, לאחר נפילות חדות במדדים בחודש האחרון.
איטליה: מגדילה תקציבי סיוע ותתמודד עם מיתון ודאי
בתוך שבוע אחד הספיקה איטליה להגביל את תנועתם של 60 מיליון תושביה, להכריז על חבילת סיוע בגובה 3.6 מיליארד יורו, ולהגדיל אותה פעמיים עד ל־10 מיליארד יורו. נוסף על הזרמת המזומנים הצהיר הממשל על דחיית פירעונות חובות על תשלומים כמו משכנתא, כל זמן שהמגפה נמשכת. זאת, על רקע המצב המחריף במדינה הנגועה ביותר בווירוס הקורונה מחוץ לסין, עם למעלה מ־17 אלף חולים מאומתים ויותר מאלף נספים.
מערכת הבריאות האיטלקית נחשבת לטובה בקנה מידה עולמי, אך בשבועות האחרונים מדווחים הצוותים הרפואיים המקומיים על קשיים הרי גורל בהתמודדות עם היקף החולים. אף שהמדינה ביקשה בדחיפות סיוע באספקת ציוד רפואי, גרמניה, שחששה ממחסור גם בשטחה, סירבה להושיט יד. בסופו של דבר, מי שסייעה היתה דווקא סין, ששלחה אספקה במשקל 31 טונות, כולל מכונות הנשמה.
עם זאת, ספק אם מצבה הכלכלי הרעוע של איטליה יאפשר לה להגדיל שוב את היקף הסיוע, ובאופן משמעותי. אחת הסיבות לכך הוא יחס החוב־תוצר האיטלקי, שהוא השני בגובהו באירופה, שני רק ליוון. בנוסף, גם מגזר הבנקאות האיטלקי עדיין סוחב את פצעי המשבר הפיננסי העולמי, מה שיקשה עליו לפעול כתומך לחימה של הממשל.
אתגר נוסף שניצב בפתחו של המשק האיטלקי, השלישי בגודלו בגוש היורו, הוא מיתון, שממילא היה כמעט ודאי. גם לפני התפרצות הנגיף התחזית לרבעון הראשון של השנה היתה התכווצות של 0.3%, לאחר התכווצות מפתיעה באותו היקף שנרשמה ברבעון האחרון של 2019. כעת, תחזית של הבנק השוויצרי UBS מציעה נתונים עגומים אף יותר - ירידה של 0.4% או של 0.8%, בתרחיש גרוע יותר. המיתון הנוכחי, במידה ואכן יתרחש, יהיה הרביעי במספר מאז וכולל המשבר של 2008.
ההתאוששות האיטלקית תלויה כמובן במהירות שבה יימצא החיסון לנגיף, אך בהשוואה למדינות אחרות בעולם היא עשויה להיות אטית יותר. זאת, בצל הסתמכות הכלכלה האיטלקית על ענף התיירות, שבשנה שעברה היה חלקו 13.3% מהתמ"ג. לשם השוואה, על פי נתוני חברת המחקר האמריקאית Knoema, ב־2018 היוותה התיירות 8.6% מהתמ"ג הגרמני ו־9.5% מהתמ"ג הצרפתי. בארה"ב תרומתה של התיירות לתמ"ג זניחה אף יותר עם נתון של 7.8% באותה השנה.
צרפת: נלחמת בפיטורים ונאבקת במשברים פוליטיים פנימיים
צרפת היא הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו והרביעית בגודלה מבחינת מספר הנדבקים ביבשת, עם כ־3,700 מקרים מאומתים ו־61 מקרי מוות. ביום חמישי הודיעה הממשלה כי תרחיב את הסיוע הכלכלי למשק, שכולל ערבויות נדיבות להלוואות שיינטלו על ידי עסקים קטנים, הזרמת מזומנים לחברות שמתקשות בהעסקת עובדיהן והקמת קרן חירום ממלכתית.
על פי שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר, הממשל בפריז נערך להגדלת תקציב סיוע שנועד לעודד חברות לצמצם את שעות העבודה של עובדיהן במקום לפטרם. זאת, משום שמספר החברות שהגישו בקשה לסיוע כזה זינק פי ארבעה תוך פחות משבוע. על פי חוקי העבודה בצרפת, מעסיק שמצמצם שעות עבודה למועסק מחויב בתשלום 70% מהשכר השעתי על השעות המבוטלות. על פי התוכנית, המדינה תפצה את החברות על תשלומים אלה. עד כה, למעלה מ־3,600 חברות המעסיקות יותר מ־60 אלף עובדים הגישו בקשות לקבלת הפיצויים, והעלות המוערכת לקופת המדינה עומדת על 180 מיליון יורו.
בדומה לסערה הפוליטית שמתרחשת בישראל במקביל למשבר הקורונה, גם צרפת מתמודדת עם הנגיף על רקע סדרת ארועים כלכליים־חברתיים שגררו בחודשים האחרונים עימותים אלימים ושביתות במדינה. בנובמבר 2018 מחאת האפודים הצהובים הוציאה לרחובות מאות אלפי צרפתים שביקשו לצמצם את אי השיוויון בין המטרופולינים הגדולים בצרפת לאזורי הפריפריה. ההפגנות האלימות נמשכו במשך שבועות, גם בראשית 2019. בחודשים האחרונים צרפת גועשת בעקבות רפורמת הפנסיות בהובלת הנשיא עמנואל מקרון. הרפורמה, שעיקרה איחוד 42 מנגנונים פנסיוניים והעלאת גיל הפרישה עבור רבים, עדיין לא קיבלה את האישור הסופי של המחוקק, אך כבר גרמה לשביתת התחבורה הגדולה ביותר בצרפת זה 50 שנה.
גרמניה: תממן סכום לא מוגבל ונחושה להימנע ממשבר
ממשלת גרמניה הודיעה שלשום כי תקצה סכום בלתי מוגבל של כסף לחברות שייפגעו ממשבר הקורונה העולמי. בנוסף, היא נכונה להגדיל את החוב הלאומי כדי לממן את ההוצאות הבלתי צפויות. תוכנית הסיוע של הכלכלה הגדולה באירופה כוללת אפשרות לדחיית תשלומי מסים בשווי מיליארדי יורו והרחבה משמעותית של הלוואות שינתנו על ידי בנק KfW שבבעלות ממשלתית. על פי הדיווחים, ההקלות ינתנו לחברות קטנות וגדולות כאחד. לדברי שר הכלכלה פיטר אלטמאייר, בעקבות ההקלות על ההלוואות, הן עשויות להסתכם בחצי טריליון יורו.
הכרזת הממשל הגיעה יומיים בלבד לאחר שקנצלרית המדינה אנגלה מרקל הציגה תחזית קודרת לפיה 70% מאזרחי המדינה, שהם 58 מיליון אנשים, עלולים להידבק בנגיף, שטרם נמצא לו מרפא. מהלכי הסיוע הנדיבים של גרמניה מגיעים על רקע התרופפות מתמשכת בביצועים הכלכליים של העצמה החזקה באיחוד האירופי. בחודש שעבר אישרה לשכת הסטטיסטיקה הגרמנית כי ב־2019 צמח התמ"ג הגרמני ב־0.6%, הקצב האטי ביותר מאז משבר החוב של הגוש ב־2013.
ברבעון האחרון של השנה שעברה התכווץ היצוא מהמדינה ב־0.2% לעומת רבעון קודם לכן. בצל התפשטות הקורונה, מדד Ifo, לציפיות ביצועי ענף היצוא, נחלש בפברואר. עתידן של חברות הרכב, שתלוי במידה רבה בשרשרות האספקה מסין, מהווה את אחת המשקולות הפסימיות ביותר. בחודש שעבר עלתה האינפלציה בגרמניה ל־1.7%, עלייה רביעית חודשית רצופה. מוקדם יותר החודש העריך איגוד התעשייה הגרמנית (BDI) כי הכלכלה הגרמנית תצמח השנה ב־0.5%. זאת, לעומת תחזית צמיחה של 1.1% ב־2020 שפרסם הממשל בחודש ינואר.
כעת, נראה כי גרמניה נחושה שלא לשקוע עוד יותר בצרות כלכליות. קברניטי המדינה מסתכלים לטווח הרחוק ומעדיפים לספוג גירעונות וחובות בטווח הקצר, כדי להבטיח את מיזעור הנזק בחיי אדם ואת איתנות המשק בטווח הרחוק.
יפן: מפצה עצמאים ומסרבת לבטל את האולימפיאדה ביולי 2020
ממשלת יפן הודיעה בשבוע שעבר על חבילת סיוע בשווי טריליון ין (9.6 מיליארד דולר), שמצטרפת לתקציב בשווי 500 מיליארד ין שהקצתה טוקיו בחודש שעבר למאבק במגפת הקורונה. הכלכלה השנייה בגודלה באסיה והשלישית בגודלה בעולם תנתב את הכסף לעסקים קטנים ובינוניים כמו גם לעצמאים שנפגעים כלכלית מהתפשטות הנגיף. בין היתר, לסבסוד הלוואות בריביות נמוכות, במיוחד לענף התיירות היפני. כך למשל, הלוואות של עד 300 מיליון ין בריבית שנתית של 1% יוצעו לעסקים שמכירותיהם נחלשו ב־5% או יותר בעקבות המשבר. בנוסף, הממשל יספוג את כל עלויות הריבית להלוואות שינטלו על ידי עצמאים וחברות שהכנסותיהם נפגעו ב־20%-10%.
כספים מחבילת הסיוע יועברו גם כפיצויים להורים עצמאיים ועובדי פרילאנס שעבודתם הופרעה כתוצאה מהנחיית הממשל לסגור את בתי הספר. על המהלך הכריז ראש הממשלה אבה שינזו ב־27 בפברואר, גובה הפיצוי עשוי להגיע ל־4,100 ין (38 דולר) ביום, שהם כ־4.5 שעות עבודה בשכר מינימום. שיעור העצמאים ביפן עמד בשנה שעברה על 10.3% מכלל המועסקים, נתון דומה ל־10.1% בגרמניה ונמוך משמעותית מאיטליה וסין, שם עומד הנתון על 23.1% ו־46.4%, בהתאמה.
חבילת הסיוע הוצגה אף שיפן אינה בראש טבלת המדינות הנגועות ביותר בקורונה, עם 639 חולים ו־19 מתים נכון לאתמול. עם זאת, גורמים רשמיים מעריכים כי מדובר במספרים כוזבים בגלל היקף נמוך מדי של בדיקות יומיות, 76, על פי נתוני Worldometer. מספר הבדיקות הנערכות ביפן לכל מיליון איש, נמוך משמעותית מ־1,005 שנערכות באיטליה ו־4,099 בדרום קוריאה.
בין אם המספרים המדווחים נכונים ובין אם גבוהים יותר, יש למעצמה תמריץ מצוין למגר את הנגיף בהקדם האפשרי - האולימפיאדה שמתוכננת להיפתח בטוקיו ביולי הקרוב. לפי שעה, מארגני האירוע לא הודיעו על דחייתו או ביטולו. יפן השקיעה כבר 1.35 טריליון ין (12.6 מיליארד דולר) בהכנת התשתיות הנדרשות לאירוח. בנוסף, על פי הערכות, ההוצאה הממשלתית היתה 1.06 טריליון ין מאז שזכתה יפן במכרז לאירוח ב־2013 ועד 2018.
"האולימפיאדה היא הדבר החיובי היחיד שהיפנים יכולים לצפות לו כרגע", טען וואקס אדנוולה, אנליסט בחברת מחקר השווקים אקונומיסט אינטלג'נס יוניט בשיחה שקיים שלשום עם CNBC. "האולימפיאדה היא התרחיש היחיד שבו אפשר לצפות לזרם תיירים. זה לא יהיה חבל הצלה גדול אבל כן יהווה תמיכה שעדיפה על לא כלום".