נגיף הקורונה
מכת מחץ: הקורונה עלול להביא למחיקת 2.7 טריליון דולר מהכלכלה העולמית
בסוכנות בלומברג העלו ארבעה תרחישים שונים בעקבות המשך התפשטות הנגיף, כשהחמור שבהם צופה 0% צמיחה ב-2020, כולל מיתון בארה"ב, אירופה ויפן; לפי התרחיש האופטימי, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם תתאושש ברבעון השני והפגיעה בכלכלת העולם תהיה מוגבלת
ההשלכות הכלכליות של המשך התפשטות נגיף הקורונה עשויות לכלול מיתון בארה"ב, באירופה וביפן, לגרום לשיעור הצמיחה הנמוך ביותר אי פעם בסין, ולהפסד תפוקה של 2.7 טריליון דולר – השווה לכל התמ"ג של בריטניה. זהו התרחיש הקיצוני ביותר מבין הארבעה שהועלו ע"י כלכלני סוכנות הידיעות בלומברג.
- חשופים במיוחד: 4 הערות על הקורונה והספורט
- עוד מכה לעולם הטכנולוגיה: פסטיבל SXSW בוטל - לראשונה זה 34 שנה
- עוד נתונים עגומים מסין: הייצוא התכווץ בחדות, גירעון מסחרי של 7 מיליארד דולר בינואר-פברואר
נקודת המוצא של הניתוח של בלומברג היא ההתרחשויות בסין, בה מכירות הרכבים ירדו ב-80% בעקבות המשבר, תנועת הנוסעים ירדה ב-85% לעומת הרמות הרגילות, והעסקים נוגעים בשפל של כל הזמנים. אפשר לומר למעשה שהכלכלה הסינית הגיעה לעצירה. כלכלני בלומברג מעריכים הצמיחה ברבעון הראשון של 2020 האטה ל-1.2% לעומת שנה שעברה – השיעור הנמוך ביותר המתועד אי פעם. אך אם סין לא תעמוד שוב על הרגליים ומהר, אפילו התחזית הזאת תיראה אופטימית. באשר לשאר העולם, סין חשובה כמקור אספקה והיא מוקד החששות של השווקים הפיננסיים.
כך ב-2019 סין ייבאה סחורות בשווי 2.1 טריליון ודולר, החל מחסה עבור סניפי סטארבקס ועד עוף מטוגן ל-Yum, והמכירות בסין הן מקור הכנסה גדול לחברות בינלאומיות. זאת בנוסף לתיירים הסינים שנשארים כעת בבית, מה שפוגע באתרי תיירות החל מחופי דרום אסיה ועד לבוטיקים של פריז. היא גם היצרנית הרכיבים הגדולה בעולם, שחברות ענק כמו אפל תלויות בה, ותנודות בכלכלתה עשויות להכות בשוקי המניות.
אך אם סין תצליח להשתלט על ההתפרצות במהירות, ובהיותה "המפעל של העולם" תחזור לחיים ברבעון השני, ההשפעה על הכלכלה העולמית תהיה מוגבלת. לפי בלומברג, זוהי אפשרות של ממש. סקר שנעשה ע"י אתר Made-In-China.com ודגם את הפלטפורמות העיקריות המחברות ספקים סינים לקניינים גלובליים, מצא שבסוף פברואר 80% מהחברות היצרניות במדינה חזרו לפעילות. עד סוף אפריל, כך אומר מנהל האתר, לי ליי, התפוקה אמורה לחזור לרמה נורמלית. ואם זה מה שיקרה, המהלומה של הרבעון הראשון, תוחלף בהתאוששות ברבעון השני, וגם עבור שאר העולם, ההשפעה בקושי תורגש לבסוף בשיעור התמ"ג השנתי.
אך מה יקרה אם הבעיה תתגבר? לפי התרחיש השני, בו ההנחה היא שייקח לסין זמן רב יותר לחזור לשגרה, נראה התאוששות בצורת U במקום בצורת V. "אפילו כשמפעלים חוזרים לעבוד, לא כל הבעיות נפתרות. למפעלים רבים עדיין לא יהיה מספיק מלאי, והבעיות בשרשראות האספקה עלולות לעכב את יכולת הייצור", לדברי ליי. בתרחיש זה הצמיחה העולמית ל-2020 תעמוד על 2.3% לעומת צפי של 3.1% לפני ההתפרצות.
בתרחיש השלישי, ההנחה היא שההתפרצות תחריף מאוד בדרום קוריאה, באיטליה, ביפן, בצרפת ובגרמניה, בנוסף לסין, ולמדינות אחרות מבין עשר הכלכלות הגדולות בעולם שהפגיעה בהן תהיה אולי פחות קשה. על פי התרחיש הזה, הצמיחה ב-2020 תרד ל-1.2%, אזור גוש היורו ויפן ייכנסו למיתון, והצמיחה בארה"ב תרד ל-0.5% מה שיגדיל את האבטלה דווקא בשנת בחירות.
התרחיש הרביעי והגרוע מכל הוא מגפה כלל עולמית, שאם תתרחש, תוריד את הצמיחה הגלובלית ל-0%. גם כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון, מה שצפוי להשפיע גם על תוצאות הבחירות לנשיאות. כלכלת סין תתרחב רק ב-3.5% השנה - שיעורה הנמוך ביותר מאז 1980, והתפוקה העולמית תרד ב-2.7 טריליון דולר.
ארגון ה-OECD חתך את תחזית הצמיחה הגלובלית שלו ל-2020 מ-2.9% ל-2.4%, והזהיר שהיא יכולה עוד לרדת עד 1.5%. גולדמן זאקס מצפה להתכווצות גלובלית במחצית השנה הראשונה. תחזיות עדכניות לצמיחת התמ"ג לרבעון הראשון בסין נעות בין 5.8% ועד 0.5%-, והן מדגישות את אי הוודאות הגדולה בעקבות התפשטות הנגיף. מחקר מדיניות שנעשה לפני התפרצות הקורונה מראה על חשש גדול עוד יותר אף ביחס לתחזיות הפסימיות ביותר. מסמך מ-2006 של הבנק העולמי העמיד את העלות המשוערת של מגפת שפעת עולמית על 4.8% מהתמ"ג העולמי, בדומה למה שעבר העולם אחרי המשבר הכלכלי של 2008.