נגיף הקורונה
פוקסקון ביקשה אישור לחזור לשגרה, עליבאבא עדיין בהסגר
חופשת חג הירח הסתיימה רשמית אתמול אך במחוזות רבים בסין ההשבתה של מפעלים וחברות תימשך. יצרנית האייפונים פוקסקון ביקשה לחדש פעילות תחת פרוטוקול היגיינה מחמיר, ענקיות טכנולוגיה אחרות האריכו את נהלי העבודה מהבית
סין חזרה רשמית לעבודה אתמול מחופשת חג הירח, אבל התקווה כי הכלכלה החבולה תוכל לשוב במהרה לאיתנה התבדתה. זאת כאשר חברות ועסקים האריכו חופשות או הסדרי עבודה מהבית, על מנת לנסות ולהשתלט על התפשטות וירוס הקורונה.
- נשיא סין: "המצב עדיין חמור, נחמיר את המאבק בקורונה"
- יצרניות הרכב בסין עברו בינתיים לייצר מסיכות
- סין מזרימה יותר מ-10 מיליארד דולר למאבק בהתפרצות הקורונה
בבייג'ינג, עובדי צווארון לבן הגיעו בטפטופים לבנייני המשרדים בעוד הרשויות בשנגחאי עודדו את התושבים להמשיך ולעבוד מהבית. באזורים שלא האריכו את מועד החופשה מעבר ל־10 בפברואר, מפעלים ועסקים רבים נשארו סגורים בשל מחסור בכוח אדם.
"רוב הפועלים שלנו הם ממחוז הנאן. הם עדיין לא חזרו", כך לפי עובד במפעל לרכיבים אלקטרוניים בפאתי שנגחאי, שביקש לשמור על עילום שם.
הרשויות מסרו כי הן בוחנות עדיין בקשה שהגישה פוקסקון, יצרנית האייפונים של אפל והמעסיקה הגדולה בסין, לחדש את הייצור בשנזן, ליד הונג קונג, ובז'נגז'ו, עיר במחוז חנאן כ־500 ק"מ מווהאן, מוקד התפרצות הנגיף.
ענקיות טכנולוגיה סיניות אחרות, כמו בייטדאנס, טנסנט, עליבאבא ומייטואן האריכו את תקופת העבודה מהבית בעוד שבוע לפחות.
המועצה הלאומית, הגוף הממשלתי הבכיר ביותר בסין, פועלת על מנת להחזיר למסלול של עבודה את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ולהימנע מהארכת ההסגר, שהתחיל לפני למעלה משלושה שבועות. כלל מקרי ההתפרצות בסין חצה אתמול את ה־40 אלף, כך לפי נציבות הבריאות הלאומית, ומספר מקרי המוות טיפס ל־908, רובם במחוז חוביי, מוקד ההתפרצות. מספר מקרי ההידבקות בקורונה בסין הוא כעת פי חמישה לעומת התפרצות הסארס ב־2002־2003, שגילחה 2% מהצמיחה הרבעונית. כלכלנים רבים צופים כי וירוס הקורונה עלול לגבות מחיר כבד אף יותר מכלכלת סין.
התגובות בשוקי אסיה אתמול לחזרה החלקית לשגרה היו מעורבות, עם עלייה קלה במדד CSI הסיני וירידה קלה במדד האנג סנג בהונג קונג. מדד טופיקס של בורסת טוקיו נחלש ב־0.72% בעוד מדד בורסת סידני ירד ב־0.14%.
לשכת הסטטיסטיקה הסינית דיווחה אתמול כי מדד המחירים לצרכן עבור חודש ינואר טיפס ב־5.4% בחישוב שנתי, גבוה מכפי שחזו כלכלנים, זאת גם בגלל האגירה של מוצרים שנרשמה מאז הואץ קצב התפשטות הנגיף באמצע ינואר. התגובה הפושרת בשווקים מגיעה על רקע הגבלות שממשיכות ממשלות מקומיות בסין להטיל על תנועת עובדיהן.
בשנזן, משרד התעשייה המקומי בוחן את מהלכי פוקסקון לקראת חידוש אפשרי של הייצור. המפעל יחוייב לבדוק את חומם של העובדים פעמיים ביום לפחות, לבצע חיטוי יומיומי במפעל ולנקוט מהלכים נוספים למניעת התפשטות הנגיף. כך בהודעת המשרד.
פוקסקון אמרה לעובדים במפעל בזנגז'ו להמתין להודעה ממחלקת משאבי אנוש לפני שישובו לעבודה, כך בהודעה שהגיעה לידי ה"פייננשל טיימס". העיר התעשייתית ז'ונגשאן, הסמוכה למקאו, החמירה את נהלי ההסגר ביום שבת ומאפשרת עתה רק לנציג אחד מכל משפחה לצאת מהבית על מנת לבצע קניות, אחת ליומיים. ישנם מפעלים שהורשו לחזור לפעילות בעיר, אך בתנאי שיסגרו באופן הרמטי את מתחמי העבודה ויגבילו מגע עם החוץ. ערים גדולות אחרות בסין, ובהן וונז'ו, הנגז'ו ושיאן נקטו מהלכים דומים.
גם במפעלים המורשים לשוב לעבודה, המורכבות של שרשרת האספקה והריחוק הגיאוגרפי של חלקיה עשויים לגרום לקושי בהשגת חומרי גלם ורכיבים. במחוז חוביי, שם כ־59 מיליון בני אדם נמצאים עדיין תחת הסגר, מתבצע חלק גדול מהייצור של סין בתחומי האופטיקה והלייזר. הסגר המוטל על המחוז, שעשוי להימשך עוד שבועות או אפילו חודשים ארוכים, הוא בעייתי מאוד עבור יצרניות כלי רכב כמו גם מפעלים המייצרים ציוד רפואי, חלקי מטוסים ומכשור תעשייתי, כך לפי דו"ח של פינג אן סקיוריטיז.