טמפרטורת שיא נמדדה באנטארקטיקה: 18.3 מעלות צלזיוס
הטמפרטורה שנמדדה ביום חמישי בצהריים היא הגבוהה ביותר מאז שהחלו המדידות ב-1961; השיא הקודם, 17.5 מעלות, נרשם ב-2015
כבר אין צורך במעיל לאנטארקטיקה: בשבוע שעבר נרשמה ביבשת הטמפרטורה הגבוהה בהיסטוריה המתועדת - 18.3 מעלות צלזיוס - עדות נוספת לכך שהאזור מתחמם בקצב מהיר יותר משאר כדור הארץ.
- מומחים: התוכנית לנטוע טריליון עצים כדי להילחם במשבר האקלים - מסוכנת
- רחוק מהיעד: שיעור פליטות הפחמן של ארה"ב צפוי לרדת ב-4% בלבד עד 2050
- מדענים: שינוי האקלים - בין הגורמים ליצירת נחילי הארבה שפושטים על אפריקה
טמפרטורת השיא נמדדה ביום חמישי בצהריים, בתחנת המדידה אספרנזה הממוקמת בחצי האי האנטארקטי, האזור שקרוב ביותר לדרום אמריקה. מדובר באחד האזורים עם קצב ההתחממות המהיר בעולם, וב-50 השנים האחרונות עלו הטמפרטורות שם בכ-3 מעלות.
לפי הודעה של השירות המטאורולוגי של ארגנטינה, שמפעיל את תחנת המדידה, השיא הקודם, 17.5 מעלות, נרשם שם ב-24 במרץ 2015.
"וזה לא השיא היחיד", נכתב בציוץ בחשבון הטוויטר הרשמי של השירות. "בתחנת המדידה במארמביו נמדדה הטמפרטורה הגבוה ביוותר לחודש פברואר מאז 1971. היא הגיעה ל-14.1 מעלות, ועברה את 13.8 המעלות שנרשמו ב-24 בפברואר 2013".
המדידה באספרנזה שוברת את השיא של יבשת אנטארקטיקה. שיא הטמפרטורות לאזור האנטארקטי, כלומר מה שנמצע מדרום לקו הרוחב 60, הוא 19.8 המעלות שנרשמו באי סיגני בינואר 1982.
"המדידה מרשימה, שכן עברו רק חמש שנים מאז שנקבע השיא הקודם ומדובר בכמעט מעלה שלמה יותר", אמר לגרדיאן הבריטי פרופ' ג'יימס רנוויק, מדען אקלים מאוניברסיטת ויקטוריה באוסטרליה. "זה סימן נוסף להתחממות שמתרחשת שם, ושמתרחשת בקצב מהיר הרבה יותר מהממוצע העולמי. העובדה ששיא חדש נקבע כל כך מהר מפתיעה, אבל מי יודע כמה זמן הוא יישמר? אולי זמן לא רב בכלל".
לדברי פרופ' רנוויק, אף שהגורם לטמפרטורות גבוהות באנטארקטיקה הוא שילוב של גורמים שונים דוגמת משתנים מקומיים ורוחות צפון-מערביות חזקות, ההתחממות הגלובלית שנגרמת כתוצאה מעליית ריכוז גזי החממה באטמוספירה משחקת תפקיד חשוב.
פרופ' נריל אברם, מדענית אקלים באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, הוסיפה שההשלכות של המשך התחממות אנטארקטיקה יכולות להיות הרסניות: "כל עלייה קטנה בהתחממות יכולה להוביל לעלייה גדולה באנרגיה שזמינה להמסת קרח. ההשלכות יכולות להיות התמוטטות של מדפי קרח לאורך חצי האי".