משבר האקלים ממוטט מערכות אקולוגיות באזורים הטרופיים בכדה"א
האזורים הטרופיים מכילים את הרוב המכריע של המגוון הביולוגי של כדור הארץ, שמרוכז בעיקר ביערות טרופיים ובשוניות אלמוגים; היערות מאחסנים 25% מהפחמן היבשתי. שוניות אלמוגים מהוות רק 0.1% משטח האוקיינוס, אבל הן מספקות משאבים דוגמת מזון, דיג ותיירות ל-500 מיליון איש
- עובדים באמזון לא מוכנים לשתוק: "לא מוסרי שהחברה ממשיכה לסייע להפקת דלקי מאובנים"
- דו"ח: הבנקים המרכזיים לא ערוכים להתמודד עם השלכות משבר האקלים
- השריפות באוסטרליה מזניקות את ריכוז גזי החממה באטמוספירה
האזורים הטרופיים מכילים את הרוב המכריע של המגוון הביולוגי של כדור הארץ, שמרוכז בעיקר ביערות טרופיים ובשוניות אלמוגים.
היערות, למשל, מכסים פחות מ-12% משטח היבשה של כדור הארץ ומאחסנים 25% מהפחמן שלא מצוי מתחת לקרקע (בתוך עתודות נפט, למשל). שוניות אלמוגים מהוות רק 0.1% משטח האוקיינוס, אבל נמצא בהן הגיוון הגדול ביותר של מינים במערכות אקולוגיות ימיות והן מספקות משאבים דוגמת מזון, דיג ותיירות ל-500 מיליון איש.
המחקר, שבו השתתפו 11 מדענים משמונה אוניברסיטאות ומכוני מחקר בברזיל, בריטניה וניו זילנד, מיפה יותר מ-100 מיקומים שבהם נפגעו יערות טרופיים ושוניות אלמוגים מאירועי אקלים קיצוניים כמו הוריקנים, שיטפונות, גלי חום, בצורות ושריפות. הוא חושף מגמה מדאיגה של פגיעה חמורה במערכות אלו כתוצאה ממשבר האקלים וגורמים קשורים.
"איומים מקומיים רבים כמו בירוא יערות, דיג יתר וזיהום יכולים להפחית את המגוון ואת התפקוד של מערכות אקולוגיות אלו", אמר ד"ר פיליפה פרנקה ממכון המחקר Embrapa Amazônia Oriental בברזיל בהודעה לעיתונות. "הדבר עלול להחליש את עמידותן לאירוע קיצון ואת יכולתן להתאושש מהם. המחקרי שלנו מדגיש את היקף הנזק שנגרם למערכות אקולוגיות ולחיי הבר באזורים הטרופיים כתוצאה מאיומים שלובים אלו".
לדברי המדענים, האופן הסבוך שבו הגורמים השונים משפיעים זה על זה מקשה לקבוע את השפעות המדויקות שיהיו לשינוי אקלים על המערכות האקולוגיות. "שינוי אקלים גורם לסערות וגלי חום תכופים וחריפים יותר", אמרה ד"ר קסנדרה בנקוויט, ביולוגיות ימית מאוניברסיטת לנקסטר.
"בעבור שוניות אלמוגים, אירועי קיצון כאלו יכולים להפחית את השטח החי בשונית ולגרום לשינויים מרחיקי לכת לאלמוגים ולדגים, שמוחמרים בגלל גורמים מקומיים כמו איכות מים נמוכה ודיג יתר. אף שבטווח הארוך שוניות תלויות בקשר בין אירועי קיצון לגורמים מקומיים אלו, אפילו שוניות במצב טוב פגיעות לשינוי אקלים ולמזג אוויר קיצוני".
ד"ר גוואדלופה פרלטה מאוניברסיטת קנטרברי בניו זילנד הוסיפה: "ביערות טרופיים נרשם מגוון של השלכות אקולוגיות בעקבות סופות הוריקן. הרס הצמחייה באירועי קיצון אלו משפיע על בעלי החיים, הציפורים והחרקים שתלויים בהם למזון ולמכסה".
בדברי הסיכום שלהם במחקר מפצירים המדענים ליצמור יוזמות שימור ולפתח אמצעים לצמצם את ההפרעות המקומיות במערכות האקולוגיות השונות. "אבל", הם מוסיפים, "לאמצעים אלו תהיה הצלחה מוגבלת אם הם לא ילווי בפעולות בינלאומיות להפחתת פליטות פחמן דו-חמצני והאטת שינוי האקלים העולמי".