$
המזרח התיכון

איראנים מפגינים אחרי הפלת המטוס: "מוות לדיקטטור"

בתום ימים של הכחשות הודה המשטר האיראני שטיל הפיל את המטוס האוקראיני. בטהרן יצאו להפגין על השקרים והמחדל שהרג 176 בני אדם, וקראו למנהיג העליון עלי חמינאי להתפטר: "להפיל את השקרן". ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן: "אמון הציבור בשפל חסר תקדים"

דניאל סלאמה, ynet 20:0511.01.20
בטהרן יצאו הערב (שבת) להפגין נגד השלטון על המחדל הגדול שהביא להתרסקות מטוס הנוסעים האוקראיני, ועל השקרים של המשטר שהסתיר את סיבת ההתרסקות. 
היום, אחרי ימים של הכחשות ותחת לחץ כבד, הודה המשטר האיראני שטיל שנורה בשוגג הפיל את המטוס וגרם למותם של 176 נוסעים ואנשי צוות. בעקבות ההודאה מפגינים יצאו לרחובות וקראו להתפטרותו של המנהיג העליון עלי חמינאי. הם קראו "מוות לדיקטטור" ו"להפיל את השקרן".

 

 

 

 

 

מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה באיראן, אמיר עלי חאג'יזאדה, קיבל בצהריים את האחריות על הפלת המטוס האוקראיני. בניגוד לטענותיה של טהרן, שהתעקשה שמדובר בתקלה טכנית, חאג'יזאדה הודה שדיווח על שיגור מוטעה כבר ביום רביעי - מה שאומר שהמשטר הסתיר עד היום את הסיבה האמיתית להתרסקות.

 

בנאומו, ששודר בטלוויזיה הממלכתית באיראן, אמר חאג'יזאדה כי מטוס הנוסעים של חברת Ukraine International Airlines זוהה בטעות כטיל שיוט - ובעקבות כך שוגר לעברו טיל נ"מ לטווח קצר. "הייתי מעדיף למות - ולא לחזות בתאונה שכזאת", אמר מפקד חיל האוויר. שיגור הטיל היה זמן קצר אחרי ירי הטילים מאיראן לבסיסים בעיראק, שבהם מוצבים כוחות אמריקניים - נקמה על חיסולו של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני.

 

עלי חמינאי, המנהיג הרוחני של איראן עלי חמינאי, המנהיג הרוחני של איראן צילום: רויטרס

 

חאג'יזאדה הוסיף כי "אחד הלוחמים טעה. מאחר שהוא משרת אצלנו אנחנו מקבלים את האחריות על הטרגדיה", וניסה להגן על אנשי רשות התעופה האזרחית שדחו את ההאשמות. "הם פעלו על בסיס מה שהם ידעו, הם לא אשמים. האשמה היא עלינו", אמר. על המטוס שהתרסק בדרך לקייב היו 167 נוסעים ותשעה אנשי צוות. בין הנוסעים שנהרגו 82 איראנים ו-63 קנדים.

 

בעקבות הודעת המשטר מתקיימות הערב כמה הפגנות באיראן, הגדולה שבהן מול אוניברסיטת אמיר כביר בטהרן. גורמים המזוהים עם האופוזיציה באיראן טוענים כי אלפים שיצאו להפגין. בנוסף לקריאות נגד חמינאי נשמעו קריאות נגד משמרות המהפכה. "אנחנו רוצים צדק", אמרו המפגינים.

 

סוכנות הידיעות "פארס" חרגה ממנהגה וסיקרה את המחאה הערב באיראן. היא דיווחה שהמפגינים קרעו תמונות של קאסם סולימאני. יש לציין שמדובר בסוכנות איראנית חצי-רשמית שמזוהה עם משמרות המהפכה, ושהדיווח על השחתת תמונות של הגנרל שחוסל לא הופיע בכלי תקשורת שאינם מזוהים עם המשטר.

 

ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר כי בשלב זה מדובר בהפגנה נקודתית באוניברסיטה המוכרת כמעוז של מבקרי המשטר, אך היא משקפת ביקורת ציבורית גוברת באיראן על המחדל של שלטונות איראן בטיפול בפרשה ומה שנתפס כניסיונות מצד המשטר לטייח את אחריות משמרות המהפכה על הירי בשוגג לעבר המטוס.

 

לפי צימט קשה להמעיט בהשפעת פרשת המטוס האוקראיני, ובמיוחד ההתנהלות השערורייתית של שלטונות איראן בפרשה, על הציבור האיראני. "את הכותרות על חיסול קאסם סולימאני, והלוויית הענק בהשתתפות מאות אלפים רבים של אזרחים, מחליף הבוקר הלם ציבורי בעקבות הודאת משמרות המהפכה כי הם שאחראים להפלת מטוס הנוסעים, שזוהה, לטענת מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, בטעות כטיל שיוט", הוא אמר.

 

"דווקא מפקד חיל האוויר, חאג'יזאדה, שהתייצב אל מול המצלמות והצהיר כי היה מעדיף למות מאשר לחזות בתאונה, זוכה להערכה מסוימת על נכונותו ליטול אחריות על התאונה. חצי הציבור מופנים בעיקר לעבר שלטונות איראן, שניסו במשך שלושה ימים להסתיר, לטייח ולהפיץ תיאוריות קונספירציה, ולעבר התקשורת הממלכתית האיראנית ששיתפה עימם פעולה".

 

"אמון הציבור האיראני במוסדות הרפובליקה האסלאמית, שממילא נשחק בשנים האחרונות עד אפר, מגיע הבוקר לשפל חסר תקדים. לא בכדי מפרסם הבוקר האתר 'עצר-י איראן' מאמר פרשנות בו נכתב כי בעוד שלעבר המטוס האוקראיני נורה טיל אחד, הרי שלעבר אמון הציבור נורו אלפי טילים וכי העם האיראני לא יוכל עוד להאמין לתקשורת האיראנית או לסמוך על השלטונות".

 

"צודק גם הפרשן הפוליטי והוגה הדעות, סאדק זיבאכלאם, שצייץ הבוקר שבניגוד לארה"ב, שנטלה אחריות והודתה בטעותה על הירי בשוגג לעבר טיסת הנוסעים של איראן-אייר, שהופלה בשוגג ביולי 1988 ע"י הצי האמריקאי, שלטונות איראן שיקרו לעולם במשך שלושה ימים והפיצו תיאוריות קונספירציות".

 

"התקשורת האיראנית מנסה מהבוקר לנקות את מנהיג איראן, עלי חמינאי, מאחריות בפרשה בטענה הנתמכת על ידי דברי מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, כי המנהיג והנשיא דווחו לגבי הירי בשוגג רק 48 שעות לאחר התקרית ומשעה שנודע הדבר לחמינאי, הוא הנחה לכנס את המועצה העליונה לביטחון לאומי וליידע את הציבור".

 

"אלא שלא ברור מה חמור יותר: שהמנהיג, המשמש גם כמפקד עליון של הכוחות המזוינים האיראניים, והנשיא, שיועצו לענייני תקשורת איים אך שלשום על אמצעי התקשורת האיראנים שלא לשתף פעולה עם 'הלוחמה הפסיכולוגית' שאויבי איראן מנהלים נגדה, לא היו מודעים למידע כה קריטי בנושא כה רגיש במשך קרוב ליומיים - או שידעו והיו שותפים לניסיונות הטיוח". 

 

"ואולי את הביטוי הטוב ביותר למצוקה אליה נקלעה הבוקר הרפובליקה האסלאמית ניתן למצוא בתיוג 'צ'רנוביל האיראנית', שכבר משמש מהבוקר גולשים איראנים רבים ברשתות החברתיות כדי לתאר את מה שארע בימים האחרונים".

x